
Este foarte important pentru organism sa fie alimentat cu
nutrienti la anumite ore, cand toate elementele din hrana pot
fi utilizatie in mod eficient (in engleza acest proces poarta denumirea de nutrient
timing). Marea majoritate a atletilor si a persoanelor care fac in mod regulat
miscare acorda o importanta deosebita orelor la cere isi alimenteaza corpul cu
nutrienti. Dintre toate mesele principale ale zilei (micul-dejun, pranzul si cina
) micul-dejun este cea mai importanta.
Micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei deoarece influienteaza activitatea energetica a
corpului pe intreaga zi, activitatea fizica
dar si cea mentala Micul-dejun
creste rapid nivelul de enrgie din organism si reface nivelul de glucoza din
sange dupa o noapte de somn. Creste
rezervele de glicocen (substanta care ajuta la inmagazinarea energiei si
detoxifierea corpului) si muschi si ficat. Carbohidratii sunt combustibilul
preferat de muschi si de sitemul nervos. Un nivel scazut de carbohidrati are drept consecinta performante scazute si stari de oboseala in timpul activitatilor fizice
si psihice. Un mic-dejun echilibrat
asigura cantitatea necesara de carbohidrati si alte elemente esentiale pentru a
creste nivelul de glucoza din sange la un nivel optim pentru o buna functionare
a corpului.

Atunci cand adormim,
glucoza din sange si glicogenul din ficat sunt suficiente pentru a asigura
consumul energetic al corpului. In timpul primelor
ore de somn hormonul de crestere atinge valori maxime si are loc sinteza
proteinelor. Dimineata devreme
rezervele de glicogen din ficat scad semnificativ determinand scaderea nivelelor de insulina, glucoza si hormoni de crestere din
organism . Pentru a perveni scaderea drasitica a glucozei din sange, nivelul de cortisol din organism incepe
sa cresca atingand punctul maxim
inainte de trezire. Cortisolul este un hormon al stresului produs de glandele
suprarenale, care transforma proteinele musculare
in grasime. Aminoacizii rezultati
din aceste proteine sunt transportati catre
ficat unde sunt transformati in glucoza
pentru a fi folositi de organism. Cand ne trezim nivelul de cortisol din
organism atinge punctul maxim. Pentru a reduce
nivelul acestui hormon este nevoie de nutrienti,
de aceea daca nu ii consumam atunci cand ne trezim nivelul lor va ramane
ridicat pana cand alimentam corpul. Daca sarim
peste micul-dejun corpul va contiuna sa transforme proteinele din muschi in grasimi determinand in timp reducerea semnificativa a masei musculare.
Nivelul ridicat al cortisolului din organism determina acumularea de grasime,
in special in zona abdominala si crestera
apetitului. Nivelul ridicat al acestui hormon este asociat in nod direct cu
obezitatea, diabetu de gradul 2 si boli de inima. Persoanele care sar
peste micul-dejun prezinta un risc mai mare de obezitate fata de cele care iau
micul-dejun in mod regulat.

Micul-dejun are un rol extrem de important in sustinerea
functiilor cognitive pe parcursul zilei. Daca nu ne reface rezervele de
carbohidrati in primele ore ale zilei, nivelul scazut al glucozei din sange afecteaza in mod negativ abilitatea de concentrare
si a performantelor mentale. Copiii
care consuma micul-dejun au performante scolare mai bune si sunt mai activi
psihic decat cei care nu iau micul-dejun.
Indiferent de orele la care alegem sa facem miscare micul-dejun este componentul principal al
planului nutritional zilnic. El creste instant nivelul de energie din corp,
conferind vigoare si vitalitate. Micul-dejun reduce nivelulu cortisolului din
sange si controleaza apetitul. Aceste beneficii asugura o buna functionare in
timp a organismului. Iata cateva motive, suficiente pentru a nu sari peste cea
mai importanta masa a zilei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu