O dieta echilibrata se bazeaza pe diversitate. Este important sa reusim sa integram cat mai multe alimente in dieta zilnica. Multi dintre noi
ne ferim de carbohidrati, grasimi, zahar si sare. Eliminarea completa a acestor
elemente din dieta nu aduce beneficii sanatatii.
Carbohidratii
sanatosi includ produse precum: cerealele,
fasolea, fructele si legumele.
Carbohidratii sanatosi sunt digerati lent, conferind o senzatie de saturatie
pentru o perioada mai lunga de timp. Acestea reusesc sa mentina stabil
nivelelul zaharului si insulinei din sange.
Carbohidratii
nesanatosi sunt reperezentati de faina
alba si zahar rafinat, in
principal de alimentele care au fost private de fibre si nutrienti. Ele se
digera rapid.
Iata cateva sfaturi
prin care poti consuma mai multi carbohidrati sanatosi:
-consuma o varietate de cereale precum: orezul, orezul brun,
quinoa, meiul si orzul.
- verifica eticheta produselor pentru a te asigura ca sunt
cereale integrale.
- ca un prim pas inceraca sa combini cereale normale cu
cereale integrale. Spre exempul desi la inceput pare greu sa te obisnuiesti cu
pastele integrale este mul mai usor sa amesteci cele 2 tipuri de paste.
Bucura-te de grasimi sanatoase si
evita-le pe cele nesantoase
Sursele de grasimi
santoase sunt necesare pentru a hrani creierul, inima, celulele,
parul, pielea si unghiile. Mancarurile bogate in grasimi omega-3 reduc bolile cardiovasculare, imbunatatesc dispozitia si
reduc dementa.
Adauga uleiuri
santoase dietei zilnice:
-grasimile
monosaturate din uleiuri din plante
precum: rapita, masline, avocado, nuci si seminte.

Redu consumul de:
-grasimi saturate.
Provin din surse animale (carne
rosie) dar si produse din lapte si derivate.
-grasimi trans.
Prezente in produsele procesate ce
contin uleiuri vegetale partial hidrogenate.
Modalitati prin care poti reduce
cantitatile de zahar si sare

Sodiu este un alt
elemet care este prezent in exces in
alimentatia zilnica. El este adaugat in alimentele procesate deoarece
imbunatateste gustul. Corpul nostru are nevoie mai putin de un gram pe zi ( aproximativ jumatate de lingura de
zahar). Consumul excesiv de sare cauzeaza tensiune ridicata, infarct,
boli de inima, boli de rinchi si pierderea memoriei.
Pentru a identifica cantitatile de “zahar ascuns” din alimente trebuie sa citesti atent etichetele produselor. Producatorii sunt obligati sa mentioneze cantitatile totale
de zahar din produse insa nu trebuie sa mentioneze cat zahar a fost adaugat sau cat zahar se
gasea in mod natural in respectivul produs. Zaharul adaugat trebuie sa fie
inclus pe eticheta si este important sa
identifici cat zahar a fost adaugat.
In afara de denumirile uzuale precum molasa, zahar, miere zaharul adaugat este prezent si sub denumirile de: nectar de agave, cristale de trestie, indulcitor din
porumb, fructoza, dextroza, sirpo de porumb bogat in fructoza, sirop de zahar
invertit, lactoza, maltoza, sirop de malt si alte denumiri.

Cum poti reduce
cantiatea de zahar si sare din dieta zilnica:
-incepe prin a reduce
usor cantiatea de zahar si sare pe care o consumi zi de zi, oferind astfel
timp papilelor gustative sa se adapteze noilor schimbari.
-incearca sa eviti
mancarea procesata si semipreparata
si prepara pe cat posibil de des mese acasa folosid ingredient proaspete
(fructe si legume).
-ai grija cand
mananci in oras deoarece marea majoritate a localurilor au adaosuri mari de
sare si zahar in preparate. Sosurile si dressing-urile pentru salate contin
cantitati ridicate de sare si zahar.

-verifica eticheta
produselor pentru a fi informat asupra continutului de zahar si sare.
-folosete condimente naturale
(usturoi, curry, piper negru) pentru a aroma mancarea.
-evita sucurile
pe care le poti inlocui cu apa sau apa cu suc proaspat de fructe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu