
Fructul contine vitamine
si minerale esentiale, fiind o sursa excelenta de vitamina B5, vitamina K
si fibre, care imbunatatesc digestia.
Magneziul, fosforul, fierul si potasiul sunt prezente in cantitati variabile in
compozitia fructului. Avocado proaspat contine licopen si betacaroten, antioxidanti importanti pentru
sanatatea celulelor (reduc procesul de imbatranire prematura al celulelor).
Cea mai mare concentratie a antioxidantilor este localizata in partea
verde-inchis in apropiere de coaja.
Fructele de avocado provin din America Centrala si de Sud,
fiind introduse in Jamaica la jumatatea secolului al XVII-lea de unde s-au
raspandit in intreaga lume.

Odata copt poate fi pastrat in frigider o saptamana. Este indicat sa fie
congelat intreg, nu felii deoarece astfel se evita expunerea la aer care duce
la pierderea nutrientilor din compozitie. Pentru a evita oxidarea fructul de avocadose poate stropi cu zeama de lamaie.
In cele mai multe retete care au la baza avocado, fructul
este folosit crud. Astfel el isi
pastraza in totalitate aromele si
nutrientii. Insa daca este nevoie de preparare termica aceasta trebuie facut
la temperaturi cat mai scazute si pe perioade de timp cat mai scurte. Studiile
au aratat ca 40 de secunde in cuptorul cu microunde (la temperatura medie) nu
afecteaza in mod seminficativ structura acizilor grasi din compozitie. Avocado
poate fi adaugat la finalul retetelor care necesita preparare termica.
Avocado este bogat in grasimi
saturate si monosaturate, care reduc nivelul de colesterol si scad riscul
bolilor de inima. Nivelul ridicat de aminoacizi poate fi asociat cu cresterea
bolilor de inima insa vitamina B6 si acidul folic regleaza aceste probleme.

Conform Reader’s Digest, concentratia ridicata de grasimi
monosaturate din avocado opreste rezistenta insulinei, regland nivelul zaharului din sange. Fibrele solubile din avocado
ajuta la mentinerea stabila a nivelului de zahar din sange. Concentratia
scazuta de carbohidrati si zahar din avocado este un alt element cheie care
stabilizeaza nivelul zaharului din sange.
Potasiul din componenta
fructului de avocado este responsabil de mentinerea tensiunii normale.
Atunci cand vorbim de nutrienti, cantitatea totala a
acestora nu este singurul lucru care conteaza. Este important ca acesti nutrienti sa fie absorbiti de corpul nostru,
pentru a putea fi folositi. Anumiti nutrienti sunt solubili in grasime (au
nevoie de grasime pentru a fi utilizati). Acesta este cazul vitaminelor A, D, E
si K precum si al unor antioxidanti. Studiile au aratat ca adaugand avocado sau
ulei de avocado salatelor crestem
considerabil rata de absorbtie a
antioxidantilor si vitaminelor. Este important sa adaugam o sursa de grasime
sanatoasa atunci cand consumam legume.

Vitamina C si vitamina E gasite in avocado asigura hidratarea si stralucirea pielii. Crema
cu avocado si vitamina B12, fiind eficienta in tratarea bolilor de piele.
Consumul excesiv
de avocado duce la cresterea in greutate,
datorita cantitatilor mari de grasimi nesaturate din compozitia fructului.
Poate cauza deficiente nutritionale
deoarece grasimea este digerata mult mai lent si se mentine mai multa vreme
senzatia de saturatie. Exista persoane care pot avea alergie la avocado simptomele
incluzand nas infundat, tuse si respiratie suieratoare. Simptomele dispar odata
ce este oprit consumul de avocado.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu