
Valoarea nutritiva a patrunjelului este de cele mai multe
ori subapreciata. Multi dintre noi nu stim ca aceasta planta este bogata in nutrienti. Patrunjelul
contine doua componente cu beneficii pentru sanatate: uleiuri volatile si flavonoizi.
In studiile efecutate pe animale uleiurile volatile au
inhibat formarea tumorilor, au activat anumite enzime care lupta impotriva radicalilor liberi (care ataca celulele din corp
cauzand boli). Uleiurile volatile din patrunjel au actiune chimioprotectiva,
neutralizand anumite substante
cancerigene (cele provenite din fumul de tigara si fumul de gratar).

Vitamina C are
numeroase functii in organismul uman. Este principalul antioxidant solubil in
apa, eliminand radicalii liberi. Acest lucru explica de ce persoanele care
consuma muncaruri bogate in vitamina C prezinta un risc scazut de boli precum:
arteroscleroza, cancer de colon, diabet sau astm. Vitamina C este un puternic
anti-inflamator, util in cazul artritei reumatice. Deoarece vitamina C este
necesara functionarii optime a sistemului
imunitar, consumul de patrunjel este indicat in remedierea starilor
gripale.
Dietele bogate in mancaruri ce contin beta-caroten sunt asociate cu reducerea riscului de boli precum
diabet si cancer de colon. Asemenea vitaminei C, beta-carotenul reduce
simptomele de astm si artrita reumatica. Beta-carotenul
este transformat de corp in vitamina A, un nutrient important pentru sanatatea
sistemului imunitar (vitamina a fiind cunoscuta su denumirea de “vitamina
anti-infectie”).

Deficitul de vitamina
K este asociat cu un risc mai ridicat de fracture ale oaselor. Patrunjelul
contine o cantitate suficienta de vitamina K ( sunt suficiente 10 fire de
patrunjel) pentru a imbunatatii sanatatea oaselor si a imbunatatii absorbtia calciului in organism.
Consumul de fructe, legume si ierburi asigura un stil de
viata sanatos. Corpul uman utilizeaza mult mai bine vitaminele si mineralele
din prosusele naturale decat din suplimente (obtinute pe cale chimica).
Pentru a beneficia de calitatile nutritive ale patrunjelului
este bine sa il consumam proaspat. Trebuie evitate frunzele ofilite sau galbene.
Daca alegem patrunjelul uscat este important sa fie de cultura organica.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu