sâmbătă, 9 mai 2015

7 motive pentru care nu este bine sa sari peste principalele mese ale zilei

Este ora noua dimineata si deja intarzii la munca. Pentru a ajunge la timp sari peste micul-dejun. Ajungi acasa seara tarziu, esti atat de obosit incat nu mai mananci cina. Lipsa de timp sau convingerea ca astfel vei pierde in greutate sunt principalele motive pentru care omitem o parte din principalele mese ale zilei.

Doctorii ne avertizeaza ca un regim alimentar care exclude una din principalele mese ale zilei, are drept consecinta o serie de efecte negative asupra sanatatii. Daca faci parte din cei care nu au un program regulat de masa iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le iei in calcul:

Modificari simtitoare ale nivelului de zahar din sange 

Zahrul obtinut din descompunerea carbohidratilor, este combustibilul necesar corpului pentru a functiona la parametrii normali. Asfle daca sari peste o masa, nivelul de zahar din sange scade simtitor afectand astfel functionarea organelor.

Afecteaza dispozitia si concentrarea

Glucoza obtinuta din sange este principala hrana pentru creier. Astfel daca ratezi o masa creierul tau va primi mai putina energie (glucoza). Prin urmare te vei simti obosit, nervos, indispus sau iritabil. Toate acestea interfereaza cu capacitatea ta de concentrare, avand drept consecinta scaderea performantelor.

Altereaza metabolismul

Faptul ca ai nu ai mancat una din principalele mese ale zilei, determina corpul sa intre in faza de inanitie. Astfel corpul face un efort pentru a stoca energie.  Daca nu mancam micul- dejun sau cina, rata metabolismuli scade reducand procesul de pierdere in greutate.
 
Creste riscul de diabet

Nu multi dintre noi stim ca daca nu luam pranzul, dar luam o cina consistenta crestem nivelul de glucoza din sange. Aceasta determina intarzieri in raspunsul insulunei, situatie care daca se repeta in mod constant poate determina in timp aparitia diabetului.

Reduce absorbtia nutrientilor

Daca pleci din casa fara a manca nimic, in mod regulat, inseamana ca mananci mai putin decat in mod normal. In anasmblu aceasta cauzeaza o scadere a a capacitatii de absorbtie a nutrientilor, care te face vulnerabil deficientelor nutritionale, in special deficient complexului de vitamina B.

Afecteaza tensiunea arteriala

Variatia nivelului zaharului din sange, cauzata de regimul alimentar necorespunzator stimulteaza corpul sa elibereze hormoni, pentru a suplinii lipsa de glucoza. Aceasta determina o cresterea a tensiunii arteriale care poate cauza probleme arteriale pe viitor.

Cauzeaza indigestie

Una dintre principalele cauze ale aciditatii, refluxului gastric, durerilor de stomac sau balonarii este faptul ca sarim peste principalele mese ale zilei. Atunci cand stomacul tau este gol pentru o perioada lunga de timp, are loc o crestere a secretiei de acid gastric din stomac. Intotdeauna atuci cand sari peste o masa stomacul tau produce acid care ataca peretii acestuia cauzand aciditate, ulcer sau dureri abdominale.

Ce ar trebui sa facem daca ratam o masa?

Este esential sa nu facem asta, insa daca se intampla iti poti lua la pachet micul- dejun pe care il poti consuma in drum spre destinatia ta. Daca nu vrei sa mananci poti incerca sucuri de fructe, apa de nuca de cocos sau orice fruct pe care il ai la indemana. Este bine sa consumi mai multa apadeoarece aceasta neutralizeaza acizii din stomac.

Consuma 4- 5 mese pe zi nu numai pentru a iti umple stomacul dar si pentru a te ajuta sa pierzi in greutate. Asigurate ca timpul dintre 2 mese nu depaseste 4 ore, pentru asta asiguta- te ca ai gustari sanatoase la indemana.
Nu sari peste micul- dejun. Este cea mai importanta masa a zilei, corpul tau are nevoie de energie pentru a indeplinii sarcinile zilnice. Este nevoie sa mananci un mic- dejun sanatos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu