Daca nu ai incercat pana acum kale este timpul sa o faci.
Acesta este incarcat cu o serie de nutrienti
ce il fac sa devina unul dintre cel mai sanatos tip de mancare de pe
planeta. Nici macar spanacul nu contine atat de multi nutrienti precum kale. Consumul
acestuia este benefic pentru mentinerea sanatatii pielii, parului, a unor oase
puternice, o digestive sanatoasa dar si reducerea riscului de boli cardiace.
Kale face parte din familia cruciferelor (alaturi de conopida, broccoli sau varza). Este bogat
in vitamine esentiale precum vitamina A,
vitamina C sau vitamina K dar si
o serie de minerale precum cupru,
potasiu, fier sau fosfor. 100 de grame de kale proaspat contine 40 de
calorii si 3 grame de proteine.
100 de grame de kale gatit contine de peste 1000% mai multa
vitamina C decat aceeasi cantitate de spanac gatit. Spre deosebire de spanac
kale contine o cantitate redusa de
oxilati, de unde rezulta ca fierul si calciul din kale sunt mult mai usor
de absorbit de catre sistemul digestiv uman.
Kale este bogat in antioxidanti-
aici putem include beta-carotenul, vitamina c, precum si diverse tipuri de
flavonoizi. Antioxidantii sunt substantele care reduc stresul oxidativ cauzat
de radicalii liberi din corp. Stresul oxidativ este principala cauza a
imbatranirii organismului dar si a aparitiei numeroaselor probleme de sanatate.
Kale este o sursa excelenta de
vitamina C- Vitamina C este un nutrient foarte important, este
solubil in apa si serveste numeroaselor functii vitale ce au loc in interiorul
celulelor. Spre exempul este necesar sintezei colagenului, cea mai abundenta
proteina structurala din corp.
Kale este mult mai bogat in vitamina C decat marea
majoritate a vegetalelor, continand de 4,5 ori mai multa vitamina C decat spanacul.
Kale reduce nivelulu colesterolului-
colesterolul are numeroase functii in corp. este utilizat pentru producerea de
substante ce ajuta la digstia grasimilor. Ficatul este cel care transforma
colesterolul in acid bilic si il elibereaza in sistemul digestiv de fiecare
data cand consumam o masa grasa. Atunci cand toate grasimile au fost absorbite
si acizii bilici si-au atins scopul, sunt reabsorbiti in sitemul sangvin de
unde vor fi reutilizati de cate ori este nevoie.
Kale contine o serie de substante care prin actiunea lor
reduc nivelul colesterolului , dar si
riscul aparitiei bolilor de inima. Un studiu a aratat ca daca consumi suc de
kale timp de 12 saptamani cresti nivelul
HDL (colesterolului bun) cu 27% si reduce nivelul LDL (colesterolulul rau ) cu 10%.
Kale o sursa importanta de vitamina K-
vitamina K este un nutrient important pentru organism. Este esential pentru
procesul de anticoagulare. 100 de grame de kale contin de 7 ori cantiatatea zilnica
recomandata de vitamina K.
Kale aliat in lupta impotriva
cancerului- contine o serie de produsi ce au efecte de protectie
impotriva cancerului. Contine sulforafan, o substanta care previne formarea
cancerului la nivel molecular. Studiile efectuate au demonstrat ca plantele
crucifere reduc semnificativ riscul aparitiei diverselor tipuri de cancer.
Kale este bogat in beta-caroten-
acesta este un antioxidant pe care corpul il pote transforma in vitamina A. De aceea
este indicat sa se consume de catre persoanele cu deficiente de vitamina A.
Kale este o sursa excelenta de
minerale- este o alternative foarte buna pentru cei care au lipsa de
minerale. Este o buna sursa de calciu vegetal, un nutrient important pentru
sanatatea sistemului osos, dar si cu rol important in diverse functii celulare.
Este o sursa buna de magneziu, mineral important de care
marea majoritate dintre noi ducem lipsa. Consumul de magneziu ne protejeaza de
diabetul de tip 2 si de boli de inima.
Kale contine si o cantiate redusa de potasiu, mineral ce
mentine gradientul electric al celulelor corpului. O cantiate optima de potasiu
reduce tensiunea si riscul de boli de inima.
Kale protejeaja vederea-
una dintre principalele consecinte ale inaintarii in varsta este scaderea
calitatii vederii. Din fericire o dieta echilibrata reduce aceste riscuri. Kale
este bogata in luteina si zeaxantina, antioxidanti carotenoizi care reduc
riscul de degenerare maculara si cataracta.
Kale te ajuta sa pierzi in greutate-
contine cantiati reduse de calorii insa este bogat in nutrienti. Are un
continut bogat de apa si o densitate energetica scazuta. Consumul intern al fructelor si
legumelor cu densitate energetica scazuta duce la pierderea in greutate.
Desi contine putine calorii este bogat in fibre si proteine,
elemete importante atunci cand vrem sa slabim.
Kale are un gust mai picant si pronuntat decat salata. Este mult
mai sanatos si crocant decat aceasta si are o aroma de pamant mai intensa. Se
dezvolta extrem de bine in lunile reci de iarna, si este o variant excelenta
pentru a inlocui rutina de vegetala de pe parcursul iernii.
Te poti bucura de el in stare cruda in salate sau
sandvisuri, dar si gatit, calit cu
usturoi si un strop de ulei de masline.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu