duminică, 3 mai 2015

Care sunt beneficiile consumului de kale?


Daca nu ai incercat pana acum kale este timpul sa o faci. Acesta este incarcat cu o serie de nutrienti  ce il fac sa devina unul dintre cel mai sanatos tip de mancare de pe planeta. Nici macar spanacul nu contine atat de multi nutrienti precum kale. Consumul acestuia este benefic pentru mentinerea sanatatii pielii, parului, a unor oase puternice, o digestive sanatoasa dar si reducerea riscului de boli cardiace.

Kale face parte din familia cruciferelor (alaturi de conopida, broccoli sau varza). Este bogat in vitamine esentiale precum vitamina A, vitamina C sau vitamina K dar si o serie de minerale precum cupru, potasiu, fier  sau fosfor. 100 de grame de kale proaspat contine 40 de calorii si 3 grame de proteine.
100 de grame de kale gatit contine de peste 1000% mai multa vitamina C decat aceeasi cantitate de spanac gatit. Spre deosebire de spanac kale contine o cantitate redusa de oxilati, de unde rezulta ca fierul si calciul din kale sunt mult mai usor de absorbit de catre sistemul digestiv uman.

Kale este bogat in antioxidanti- aici putem include beta-carotenul, vitamina c, precum si diverse tipuri de flavonoizi. Antioxidantii sunt substantele care reduc stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi din corp. Stresul oxidativ este principala cauza a imbatranirii organismului dar si a aparitiei numeroaselor probleme de sanatate.

Kale este o sursa excelenta de vitamina C- Vitamina C este un nutrient foarte important, este solubil in apa si serveste numeroaselor functii vitale ce au loc in interiorul celulelor. Spre exempul este necesar sintezei colagenului, cea mai abundenta proteina structurala din corp.
Kale este mult mai bogat in vitamina C decat marea majoritate a vegetalelor, continand de 4,5 ori mai multa vitamina C decat spanacul.

Kale reduce nivelulu colesterolului- colesterolul are numeroase functii in corp. este utilizat pentru producerea de substante ce ajuta la digstia grasimilor. Ficatul este cel care transforma colesterolul in acid bilic si il elibereaza in sistemul digestiv de fiecare data cand consumam o masa grasa. Atunci cand toate grasimile au fost absorbite si acizii bilici si-au atins scopul, sunt reabsorbiti in sitemul sangvin de unde vor fi reutilizati de cate ori este nevoie. 

Kale contine o serie de substante care prin actiunea lor reduc  nivelul colesterolului , dar si riscul aparitiei bolilor de inima. Un studiu a aratat ca daca consumi suc de kale timp de 12 saptamani cresti nivelul  HDL (colesterolului bun) cu 27% si reduce nivelul  LDL (colesterolulul rau ) cu 10%.

Kale o sursa importanta de vitamina K- vitamina K este un nutrient important pentru organism. Este esential pentru procesul de anticoagulare. 100 de grame de kale contin de 7 ori cantiatatea zilnica recomandata de vitamina K.

Kale aliat in lupta impotriva cancerului- contine o serie de produsi ce au efecte de protectie impotriva cancerului. Contine sulforafan, o substanta care previne formarea cancerului la nivel molecular. Studiile efectuate au demonstrat ca plantele crucifere reduc semnificativ riscul aparitiei diverselor tipuri de cancer.

Kale este bogat in beta-caroten- acesta este un antioxidant pe care corpul il pote transforma in vitamina A. De aceea este indicat sa se consume de catre persoanele cu deficiente de vitamina A.

Kale este o sursa excelenta de minerale- este o alternative foarte buna pentru cei care au lipsa de minerale. Este o buna sursa de calciu vegetal, un nutrient important pentru sanatatea sistemului osos, dar si cu rol important in diverse functii celulare.
Este o sursa buna de magneziu, mineral important de care marea majoritate dintre noi ducem lipsa. Consumul de magneziu ne protejeaza de diabetul de tip 2 si de boli de inima.
Kale contine si o cantiate redusa de potasiu, mineral ce mentine gradientul electric al celulelor corpului. O cantiate optima de potasiu reduce tensiunea si riscul de boli de inima.

Kale protejeaja vederea- una dintre principalele consecinte ale inaintarii in varsta este scaderea calitatii vederii. Din fericire o dieta echilibrata reduce aceste riscuri. Kale este bogata in luteina si zeaxantina, antioxidanti carotenoizi care reduc riscul de degenerare maculara si cataracta.

Kale te ajuta sa pierzi in greutate- contine cantiati reduse de calorii insa este bogat in nutrienti. Are un continut bogat de apa si o densitate energetica  scazuta. Consumul intern al fructelor si legumelor cu densitate energetica scazuta duce la pierderea in greutate.

Desi contine putine calorii este bogat in fibre si proteine, elemete importante atunci cand vrem sa slabim.
Kale are un gust mai picant si pronuntat decat salata. Este mult mai sanatos si crocant decat aceasta si are o aroma de pamant mai intensa. Se dezvolta extrem de bine in lunile reci de iarna, si este o variant excelenta pentru a inlocui rutina de vegetala de pe parcursul iernii.
Te poti bucura de el in stare cruda in salate sau sandvisuri,  dar si gatit, calit cu usturoi si un strop de ulei de masline.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu