miercuri, 6 mai 2015

Surprinzatoarele efecte ale consumului de guava



Guava este un fruct ce provine din Asia, are forma de para si in interior numerose seminte mici. In afara de aroma lor deosebita si gustul intens sunt cunoscute pentru valorile nutritionale dar si pentru numeroasele sale beneficii.

Guava si sistemul imuntar- guava este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, continand de patru ori mai multa vitamina C decat portocalele. Un singur fruct de guava, de marime medie contine de doua ori cantiatea de vitamina C recomandata zilnic. Vitamina C este asociata cu cresterea imunitatii si protectia impotriva infectiilor comune si patogene. Rolul pe care il au guava in imbunatatirea sistemului imunitar se datoreaza proprietatilor sale anti-inflamatoarii si capacitatii de a inhiba moleculele inflamatorii, precum prostaglandinele eliberate in cazul artritei reumatice.

Guava reduce riscul de cancer-proprietatile anti-cancerigene si anti-inflamatorii ale fructelor de guava se datoreaza compusilor precum licopenul, quecitina sau vitamina C, precum si polifenoli prezenti in acestea. Aceste componente actioneaza asemenea unor antioxidanti puternici, care neutralizeaza radicalii liberi din corp (responsabili de cresterea celulelor canceroase). Aceste lucruri demonstraza un puternic efect al extractelor de guava in prevenirea diverselor tipuri de cancer (de prostate, de san, de piele, de colon sau plaman).

Guava benefic pentru diabetici- efectele anti-diabetice ale guava au fost mentionate din cele mai vechi timpuri in medicina traditioanala chineza. Studiile au aratat ca 1gram/kilogram de suc de guava reduce simtitor nivelul de zahar din sangele pacientilor cu diabet. In afara de proprietatile asemanatoare cu ale insulinei, guava este bogat in fibre si are un indice glicemic scazut. In timp ce continutul de fibre asigura ca nivelul de zahar este regulat, indicele glicemic scazut inhiba cresterea subita a nivelului de zahar din sange.

Guava si proprietatile anti-imbatranire- radicalii liberi care duc la distrugerea pielii pot cauza riduri si imbatranire prematura. Guava fiin bogata in vitamina C, vitamina A si antioxidanti precum licopenul si carotenul, protejeaza tenul de formarea liniilor fine si aridurilor, mentinand astfel aspectul tanar.

Guava imbunatateste sanatatea inimii- studiile au aratat ca consumul regulat de guava imbunatateste echilibrul sodiului si potasiului din corp, reguland astfel tansinuea sangelui din corp mai ales in cazul pacientilor cu hipertensiune arteriala. Consumul de guava ajuta la scaderea nivelului trigliceridelor si al colesterolului rau indici care in valori necorespunzatoare duc la aparitia bolilor de inimia.

Guava  si constipatia- consumul unui singur fruct de guava asigura 12 % din necesarul zilnic de fibre, lucru benefic pentru buna functionare a sistemului digestiv. Consumat zilnic guava, ajuta la curatarea intestinului gros si ne scapa de constipatie.

Guava imbunatateste vederea-desi nu contine atat de multa vitamina A precum morcovii, sunt totusi o sursa buna al acestui  nutrient. Vitamina A ajuta la mentinerea santatii ochilor.

Guava recomandat femilor gravide- acest fruct contine acid folic si vitamina B9, recomandat femeilor gravid deoarece sunt necesare dezvoltarii sitemului nervos al fatului, dar il si protejeaza de probleme neurologice.

Guava este bun pentru relaxare- magneziul prezent in guava ajuta la relaxarea sistemului nervos si al muschilor. Ca urmare pentru a combate stresul zilnic si a ne relaxa guava este o modalitate gustoasa si sanatoasa.

Guava, hrana pentru creier- creierul este unul dintre principalele organe din corp, mentinerea santatii acestuia trebuie sa fie o prioritate. Guava contine vitaminele B3 si B6 cunoscute sub denumirea de niacina si pyridoxine care imbunatatesc circulatia sangelui in creier si relaxeaza nervii.

Iata cateva motive simple pentru care poti include in dieta zilnica acest fruct de fiecare data cand ai ocazia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu