Guava este un fruct ce provine din Asia, are forma de para
si in interior numerose seminte mici. In afara de aroma lor deosebita si gustul
intens sunt cunoscute pentru valorile nutritionale dar si pentru numeroasele
sale beneficii.
Guava si sistemul imuntar-
guava este una dintre cele mai bogate
surse de vitamina C, continand de patru ori mai multa vitamina C decat
portocalele. Un singur fruct de guava, de marime medie contine de doua ori
cantiatea de vitamina C recomandata zilnic. Vitamina C este asociata cu cresterea imunitatii si protectia impotriva infectiilor comune
si patogene. Rolul pe care il au guava in imbunatatirea sistemului imunitar se
datoreaza proprietatilor sale anti-inflamatoarii si capacitatii de a inhiba
moleculele inflamatorii, precum prostaglandinele eliberate in cazul artritei
reumatice.
Guava reduce riscul de cancer-proprietatile
anti-cancerigene si anti-inflamatorii ale fructelor de guava se datoreaza
compusilor precum licopenul, quecitina
sau vitamina C, precum si polifenoli
prezenti in acestea. Aceste componente actioneaza asemenea unor antioxidanti
puternici, care neutralizeaza radicalii
liberi din corp (responsabili de cresterea celulelor canceroase). Aceste
lucruri demonstraza un puternic efect al extractelor de guava in prevenirea
diverselor tipuri de cancer (de prostate, de san, de piele, de colon sau
plaman).
Guava benefic pentru diabetici-
efectele anti-diabetice ale guava au fost mentionate din cele mai vechi timpuri
in medicina traditioanala chineza. Studiile au aratat ca 1gram/kilogram de suc
de guava reduce simtitor nivelul de
zahar din sangele pacientilor cu diabet. In afara de proprietatile
asemanatoare cu ale insulinei, guava este bogat
in fibre si are un indice glicemic scazut. In timp ce continutul de fibre
asigura ca nivelul de zahar este regulat, indicele glicemic scazut inhiba
cresterea subita a nivelului de zahar din sange.
Guava si proprietatile
anti-imbatranire- radicalii liberi care duc la distrugerea pielii
pot cauza riduri si imbatranire prematura. Guava fiin bogata in vitamina C, vitamina A si antioxidanti precum licopenul si
carotenul, protejeaza tenul de formarea liniilor fine si aridurilor, mentinand
astfel aspectul tanar.
Guava imbunatateste sanatatea inimii-
studiile au aratat ca consumul regulat de guava imbunatateste echilibrul sodiului si potasiului din corp,
reguland astfel tansinuea sangelui din corp mai ales in cazul pacientilor cu
hipertensiune arteriala. Consumul de guava ajuta la scaderea nivelului
trigliceridelor si al colesterolului rau indici care in valori necorespunzatoare
duc la aparitia bolilor de inimia.
Guava
si constipatia- consumul unui singur fruct de guava asigura 12 % din necesarul zilnic de fibre,
lucru benefic pentru buna functionare a sistemului digestiv. Consumat zilnic
guava, ajuta la curatarea intestinului gros si ne scapa de constipatie.
Guava imbunatateste vederea-desi
nu contine atat de multa vitamina A precum morcovii, sunt totusi o sursa buna al
acestui nutrient. Vitamina A ajuta la
mentinerea santatii ochilor.
Guava recomandat femilor gravide-
acest fruct contine acid folic si vitamina B9, recomandat femeilor gravid
deoarece sunt necesare dezvoltarii
sitemului nervos al fatului, dar il si protejeaza de probleme neurologice.
Guava este bun pentru relaxare-
magneziul prezent in guava ajuta la relaxarea sistemului nervos si al muschilor.
Ca urmare pentru a combate stresul zilnic si a ne relaxa guava este o
modalitate gustoasa si sanatoasa.
Guava, hrana pentru creier-
creierul este unul dintre principalele organe din corp, mentinerea santatii
acestuia trebuie sa fie o prioritate. Guava contine vitaminele B3 si B6 cunoscute sub denumirea de niacina si pyridoxine care
imbunatatesc circulatia sangelui in creier si relaxeaza nervii.
Iata cateva motive simple pentru care poti include in dieta zilnica
acest fruct de fiecare data cand ai ocazia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu