sâmbătă, 2 mai 2015

Cum alegi cea mai buna lotiune pentru plaja?

Nu mai este mult si intram in sezonul calendaristic ale verii. Soarele arzator afecteaza in mod negativ pielea noastra sensibila. Penru a ne proteja pielea de efectele daunatoare ale razelor solare putem aplela cu incredere la lotiunile si cremele ce asigura protectie impotriva soarelui. Este esentiala sa aplicam o lotiune cu factor de protectie corespunzator inainte de a iesi din casa. Totusi cum selectam crema potrivita? Ce inseamana SPF, UV-A sau UV-B?  Vom incerca sa decodam misterel ce stau ascunse in spatele acestor  termeni in cel mai usor mod cu putinta.

Ce inseamana SPF?

Prescurtarea de SPF provine de la “factorul de protectie solar”. Astfel acesta asigura protectie impotriva radiatiilor UV-B ( radiatii specifice soarelui care determina bronzul, arsurile sau cancerul de piele). Atunci cand tenul tau devine mai inchis dupa o zi de stat la soare se datoreaza radiatiilor UV-B. Teoretic o  crema cu SPF de 15 inseamana ca iti permite sa stai in bataia soarelui de 15 ori mai mult decat fara a utiliza protectie, inanite ca pielea ta sa prezinte arsuri.

De ce valorea a factorului SPF avem nevoie?

O crema de plaja cu SPF 30 asigura o protectie suficienta in cazul tenului mai inchis la culoare, pe masura ce tenul este mai deschis trebuie sa creasca valorea SPF-uli. O atentie deosebita trebuie acordata pielii fragile a copiilor.

Care sunt principalele tipuri de agenti din cremele cu factor de protectie

Exista doua tipuri de agenti de protectie: organici si minerali.

Cei organici absorb radiatiile UV-B si le opresc sa ajunga la piele. Exista o serie de ingrediente  diferite care fac asta, insa dupa 3-4 ore inceteaza sa mai functioneze. De aceea aceste creme trebuie aplicate cu regularitate.

Agentii inorganici sau minerali reflecta lumina UV-B. Cremele de plaja facute din agenti minerali pot cauza un aspect alb al pielii, formand un mic strat de protectie pe suprafata pielii (de aceea este usor neplacut de utilizat).

Trebuie sa urmaresc doar SPF-ul atunci cand aleg o crema de plaja?

SPF-ul se refera numai la protectia imotriva radiatiilor UV-B. Insa protectia impotriva radiatiilor UV-A este si ea foarte importanta. Radiatiile UV-A cauzeaza depigmentare, pete ,pistrui, imbatranirea pielii si chiar alergii. Asa ca este foarte important sa alegi o crema, atat cu protectie UV-B dar si UV-A.

Cum trebuie sa aleg o crema care are si protectie UV-A?


Protectia UV-A este reprezentata de semnul “+”.  Scara  PA+ denota ca  protectia impotriva radiatiilor UV-A este cuprinsa intre zero si “ ++++”  (indicand protectie de la cea mai scazuta valore pana la cea mai ridicata). In cazul persoanelor cu un ten mai inchis la culoare este recomandata o crema de protectie cu SPF 30 ++ (pentru a asigua protectie atat impotriva radiatiilor UV-B dar si UV-A).

Care sunt beneficiile utilizarii unei creme cu factor de protectie adecvat?


Beneficiile utilizarii cremelor cu protectie  UV-A si UV-B sunt numeroase. Radiatiile UV- A sunt direct raspunzatoare de imbatranirea pielii si depigmentare. Prin urmare folosirea constanta a cremei cu protectie solara asigura o pilele tanara si stralucitoare. Radiatiile UV-B sunt raspunzatoare de bronz dar cauzeaza si cancer asa ca este important sa ne protejam corespunzator.

O rutina in utilizarea lotiunilor cu factori de protectie va asigura o piele supla, proaspata si sanatoasa. Aceasta trebuie utilizata cu precadere in lunile de vara atunci cand pielea este foarte vulnerabila problemelor cauzate de soare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu