Vitamina E este un nutrient esential necesar corpului pentru
a functiona normal. Desi nu ne dam seama lipsa acesteia are consecinte
dezstruase asupra sanatatii, pe parcursul anilor. Pentru a fi siguri ca asiguram
necesarul zilnic de vitamina E putem include in dieta zilnica o serie de
alimente precum: semintele de dovleac, susan sau floarea- soarelui, fistic,
avocado, nuci, tofu sau spanac.
Ce rol are vitamina E in organism?
Creste imunitatea-
datoritat continutului ridicat de antioxidanti, vitamina E ofera protectie impotriva
cancerului si a bolilor de inima, ajutand totodata la crestera rezistentei sistemului imunitar.
Persoanele care consuma in mod regulat vitamina E sunt mult mai bine protejate
de aparitia unor grave probleme de sanatate.
Repara celulele si muschii-
vitamina E ajuta la eliminarea produselor secundare din organism, produse cu
efecte distructive. Fiind liposolubia
aceasta se poate strecura in membranele celulare prevenind atacurile
radicalilor liberi. Imbunatateste sanatatea
fosfolipidelor (componente majore ale membranei celulare), reparandu-le
atunci cand acestea sunt fisurate.
Previne pierderea memoriei-
de cele mai multe ori batanetea aduce o serie de probleme legate de pierderea
de memorie, consumul de alimente bogate in vitamina E poate rezolva aceasta situatie. Potrivit unor studii persoanele in varsta care au consumat alimente
bogate in vitamina E, au prezentat un nivel
mai scazut al bolilor de pierdere a memoriei decat cei care nu au
consumat respectivele alimente.
Reduce discomfortul premenstrual-
marea majoritate a femeilor experimenteaza simptome premenstruale precum
sensitivitate, umflaturi sau senzatii de balonare. Vitamina E echilibreza
productia de prostaglandine in timpul acestor perioade.
Incetineste evolutia bolii Alzheimer-
potrivit unor studii consumul de
vitamina E a redus declinul functional in cazul pacientilor ce sufereau de
aceasta tulburare.
Reduce semnele si vergeturile-
daca pielea ta prezinta astfel de semne maseaza in mod regulat zonele respective
cu ulei de vitamina E . Proprietatile sale regenerative vor tine pielea bine
hidratata si vor preveni intinderea si ruperea acesteia ( principal cauza a
semnelor si vergeturilor).
Reduce semnele de imbatranire-
vitamina E este bogata in antioxidanti care combat radicalii liberi, reducand
astfel semnele imbatranirii (riduri sau
linii fine). Creste productia de colagen, responsabil pentru regenrarea pielii.
Perevine problemele parului- caderea parului, lipsa de stralucire,
varfurile despicate pot fi remediate cu ajutorul vitaminei E. In afara de
consumul de alimente bogate in aceasta vitamina, poti aplica pe par ulei de
ricin care este bogat in vitamina E.
Dupa cum am vazut vitamina E joaca un rol important in buna functionare
a organismului. Cantiatea recomandata zilnic de vitamina E este intre 14- 15 miligrame. Iata principalele surse de
vitamina E:
Alunele
Multi dintre noi le consumam sub forma de gustari. Sunt o
sursa excelenta de vitamina E. Desi exista anumite persoane care sunt alergice
la alune, cele care nu sunt ar trebui sa consume o mana de alune in fiecare zi pentru a asigura aportul nutritional
de vitamina E. Alunele sunt o
gustare sanatoasa si pentru persoanele care vor sa piarda in greutate.
Semintele de floarea- soarelui contin o cantiatate destul de
mare de vitamina E. Consumul a aproximativ 25
de grame de astfel de seminte asigura 45%
din necesarul zilnic de vitamina E. Chiar daca nu sunt cea mai delicoasa
gustare le poti folosi in salatele tale favorite, asta daca nu le poti consuma
simple.
Migdalele
Acestea sunt cel mai bine de consumat dupa ce au stat la
inmuiat peste noapte, in apa rece. Incepe ziua consumand 10 migdale. Continutul de vitamina E din migdale previne
imbatranierea prematura a pielii si reduce aparitia ridurilor. Iti poti masa
pielea cu ulei de migdale daca nu
vrei sa le consumi zilnic.
Spanacul si broccoli
Aceste legume verzi sunt surse excelente de vitamina E. Desi
spanacul are un continut ceva mai ridicat de vitamina E decat broccoli, poti
alterna consumul acestora. Studiile au relevant ca varianta gatita a acestor
legume este mai sanatoasa decat cea cruda.
Uleiurile vegetale
Uleiurile obtinute din legume sau plante ( floarea-
soarelui, masline, rapita) sunt surse bune de vitamina E. Aceste surse natural pot
asigura pana la 28% din necesarul zilnic
de vitamina E printr-o singura lingura de ulei. Acesta nu este un motiv pentru care ar trebui
sa adugi mai mult ulei in preparatele consumate zilnic.
In afara de aceste
surse de vitamina E mai putem enumera: avocado, crevetii, napul sau
sparanghelul. Pe piata exista o serie de suplimente ce contin vitamina E insa
nimic nu poate fi mai bun pentru organism decat obtinerea de nutrienti in urma
unei diete echilibrate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu