duminică, 10 mai 2015

Vitamina E, beneficii si surse naturale de obtinerea a acesteia





Vitamina E este un nutrient esential necesar corpului pentru a functiona normal. Desi nu ne dam seama lipsa acesteia are consecinte dezstruase asupra sanatatii, pe parcursul anilor. Pentru a fi siguri ca asiguram necesarul zilnic de vitamina E putem include in dieta zilnica o serie de alimente precum: semintele de dovleac, susan sau floarea- soarelui, fistic, avocado, nuci, tofu sau spanac.

Ce rol are vitamina E in organism?

Creste imunitatea- datoritat continutului ridicat de antioxidanti, vitamina E ofera protectie impotriva cancerului si a bolilor de inima, ajutand totodata la crestera rezistentei sistemului imunitar. Persoanele care consuma in mod regulat vitamina E sunt mult mai bine protejate de aparitia unor grave probleme de sanatate.

Repara celulele si muschii- vitamina E ajuta la eliminarea produselor secundare din organism, produse cu efecte distructive. Fiind liposolubia aceasta se poate strecura in membranele celulare prevenind atacurile radicalilor liberi. Imbunatateste sanatatea fosfolipidelor (componente majore ale membranei celulare), reparandu-le atunci cand acestea sunt fisurate.

Previne pierderea memoriei- de cele mai multe ori batanetea aduce o serie de probleme legate de pierderea de memorie, consumul de alimente bogate in vitamina E poate rezolva aceasta situatie. Potrivit unor studii persoanele in varsta care au consumat alimente bogate in vitamina E, au prezentat un nivel mai scazut al bolilor de pierdere a memoriei decat cei care nu au consumat  respectivele alimente.

Reduce discomfortul premenstrual- marea majoritate a femeilor experimenteaza simptome premenstruale precum sensitivitate, umflaturi sau senzatii de balonare. Vitamina E echilibreza productia de prostaglandine in timpul acestor perioade.

Incetineste evolutia bolii Alzheimer-  potrivit unor studii consumul de vitamina E a redus declinul functional in cazul pacientilor ce sufereau de aceasta tulburare.

Reduce semnele si vergeturile- daca pielea ta prezinta astfel de semne maseaza in mod regulat zonele respective cu ulei de vitamina E . Proprietatile sale regenerative vor tine pielea bine hidratata si vor preveni intinderea si ruperea acesteia ( principal cauza a semnelor si vergeturilor).

Reduce semnele de imbatranire- vitamina E este bogata in antioxidanti care combat radicalii liberi, reducand astfel semnele imbatranirii  (riduri sau linii fine). Creste productia de colagen, responsabil pentru regenrarea pielii.

Perevine problemele parului-  caderea parului, lipsa de stralucire, varfurile despicate pot fi remediate cu ajutorul vitaminei E. In afara de consumul de alimente bogate in aceasta vitamina, poti aplica pe par ulei de ricin care este bogat in vitamina E.

Dupa cum am vazut vitamina E joaca un rol important in buna functionare a organismului. Cantiatea recomandata zilnic de vitamina E este intre 14- 15 miligrame. Iata principalele surse de vitamina E:

Alunele

Multi dintre noi le consumam sub forma de gustari. Sunt o sursa excelenta de vitamina E. Desi exista anumite persoane care sunt alergice la alune, cele care nu sunt ar trebui sa consume o mana de alune in fiecare zi pentru a asigura aportul nutritional de vitamina E. Alunele sunt o gustare sanatoasa si pentru persoanele care vor sa piarda in greutate.

Semintele de floarea- soarelui

Semintele de floarea- soarelui contin o cantiatate destul de mare de vitamina E. Consumul a aproximativ 25 de grame de astfel de seminte asigura 45% din necesarul zilnic de vitamina E. Chiar daca nu sunt cea mai delicoasa gustare le poti folosi in salatele tale favorite, asta daca nu le poti consuma simple.

Migdalele

Acestea sunt cel mai bine de consumat dupa ce au stat la inmuiat peste noapte, in apa rece. Incepe ziua consumand 10 migdale. Continutul de vitamina E din migdale previne imbatranierea prematura a pielii si reduce aparitia ridurilor. Iti poti masa pielea cu ulei de migdale daca nu vrei sa le consumi zilnic.

Spanacul si broccoli

Aceste legume verzi sunt surse excelente de vitamina E. Desi spanacul are un continut ceva mai ridicat de vitamina E decat broccoli, poti alterna consumul acestora. Studiile au relevant ca varianta gatita a acestor legume este mai sanatoasa decat cea cruda.

Uleiurile vegetale

Uleiurile obtinute din legume sau plante ( floarea- soarelui, masline, rapita) sunt surse bune de vitamina E. Aceste surse natural pot asigura pana la 28% din necesarul zilnic de vitamina E printr-o singura lingura de ulei. Acesta nu este un motiv pentru care ar trebui sa adugi mai mult ulei in preparatele consumate zilnic.

In afara de aceste surse de vitamina E mai putem enumera: avocado, crevetii, napul sau sparanghelul. Pe piata exista o serie de suplimente ce contin vitamina E insa nimic nu poate fi mai bun pentru organism decat obtinerea de nutrienti in urma unei diete echilibrate.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu