joi, 7 mai 2015

Mergi pe drumul cel bun?



Invatam sa mergem atunci cand suntem bebelusi, primii pasi fiind cele mai importante amintiri din viata parintilor. Insa atunci cand folosim picioarele pentru a merge, a alerga sau a desfasura o serie de activitati zilnice trebuie sa ne intrebam:  Oare mergem corespunzator? De cele mai multe ori raspunsul este negativ.

Un mers corespunzator ne ajuta sa evitam accidentarile cauzate de caderi, ne imbunatatesc sanatatea. In timp ce sportul si alergarea sunt asociate cu diverse tipuri de accidentari, mersul poate cauza vatamari fizice daca nu este realizat corespunzator.

Dinamica mersului

In timp ce mergem, balansul se bazeaza pe o serie de factori care functioneaza in tandem- vederea si atingerea comunica cu senzorii din urechea interioara care monitorizeaza miscarea, echilibrul si orientarea in spatiu. Mesajele sunt trimise catre coloana vertebrala care este raspunzatoare de modul in care se misca muschii. Accidentarile, bolile sau imbatranirea pot afecta una sau mai multe dintre aceste sisteme, ducand la pierderea echilibrului si cadere. Un balans sanatos te ajuta sa:

-           te adaptezi obstacolelor neprevazute;
-           reactionezi rapid atunci cand aluneci;
-          iti schimbi rapid directia de mers;
-           pasesti increzator;


Cele mai frecvente cauze ale accidentarilor atunci cand mergi

Desi picioarele noastre sunt concepute pentru a se adapta diverselor tipuri de terenuri neuniforme, avem tendinta de a ne impiedica si cadea atunci cand coordonarea dintre ochi, creier si picioare da gres. In afara de problemele cauzate de inaintarea in varsta, cele mai multe accidentari apar datorita lipsei de atentie. Spre exemplu atentia iti poate fi distrasa de vorbitul la telefon sau ascultatul de muzica.

Pacientii in varsta care sufera de probleme de echilibru sunt predispusi accidentarilor de aceea, trebuie sa aiba mare grija cand merg, mai ales pe suprafete alunecoase. Iata cateva semne ce arata ca ai probleme cu echilibrul:

-          Te simti instabil;
-          Simti cum camera se invarte cu tine;
-          Experimentezi senzatia de miscare desi stai pe loc;
-          Te simti dezorientat si simti ca lesini;
-          Ai vederea tulbure;
-          Te simti dezorientat si pierzi simtul timpului si spatiului;

Iata cateva sfaturi pentru un mers corespunzator

Evita sa mergi prea repede - de cele mai multe ori ne grabim sa ajungem la destinatie si ignoram suprafetele pe care mergem. Aceasta graba duce la un mers artificial ce poate cauza accidentari. Daca te grabesti si vrei sa mergi mai repede alege o suprafata de mers fara denivelari. Inainte de a incepe sa mergi repede fa in prealabil o incalzire usoara .

Alege incaltamintea corespunzatoare - incaltamintea necorespunzatoare este principala cauza a accidentarilor legate de mers. Evita pantofii cu tocuri inalte, incaltamintea ce nu ofera suport picioarelor sau  in care nu te simti confortabil. 

Alege imbracamintea potrivita - hainele prea lagri te pot face sa te impiedici. Alege o imbracaminte care sa nu iti ingreuneze mersul.

Mergi natural si stai drept - nu iti dezolta un mers artificial si nu incerca sa copiezi sitlul de mers al altor persoane. Foloseste paternul tau natural, mergi incet, relaxat si fi atent la mediul inconjurator. Mentine privirea indreptata  inainte si in spre suprafata de mers evitand distractiile.

Mergi cu capul sus si coloana vertebrala dreapta - atunci cand mergi incearca sa stai in pozitie dreapta, astfel incat greutatea si balansul sa fie distribuite egal catre picioare. Bratele trebuie sa fie arcuite la 90 de grade si balansate in mod natural in fata si in spate. Calcaiul trebuie sa fie primul care atinge pamanatul si apoi impinge cu degetele. Evita schimbarile bruste de directie.

Scapa de greutatea in exces - greutate in exces poate impiedica un mers corespunzator. Greutatea corespunzatoare poate face diferenta atunci cand vorbim despre a merge corect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu