vineri, 22 mai 2015

Ce este metabolismul?

Termenul de metabolism este utilizat pentru a defini o serie de procese biochimice care au loc in interiorul organismelor vii. Metabolismul cuprinde atat catabolismul cat si anabolismul, care reprezinta procesele de acumulare si de descompunere ale substantelor. Termenul de metabolism defineste in general procesul de descompunere al alimentelor si transformarea acestora in energie necesara functionarii organismului. Fiecare celula vie din corpul unei persoane are metabolism propriu denumit metabolism celular.

 Oamenii au un metabolism general care difera de metabolismul individual al celulelor. Metabolismul “general” cuprinde doua etape: Catabolismul, etapa in care corpul proceseaza mancarea ce urmeaza a fi transformata in energie. Anabolismul este a doua etapa in care corpul utilizeaza alimentele pentru a repara si construe celule noi in corp. Procesul metabolic inceteaza in momentul in care persoana nu mai traieste.

Termenul de Catabolism provine din limba greaca in care “Cata” inseamana “a descompune”. Acest process cuprinde reactiile prin care moleculele mari sunt descompuse in molecule mai mici, eliberand astfel energie. Un exemplu in acest sens este digestia proteinelor care sunt descompuse in amino- acizi, care pot fi absorbiti de corp si utilizati in procesul metabolic ( reactia de oxidare).

Termenul de Anabolism este utilizat pentru a denumi reactiile in urma caruia moleculele de dimensiuni mai mici devin mai mari si inmagazineaza energie in urma noilor legaturi chimice formate (reactia de reducere).

Rata metabolica

Termenul se utilizeaza pentru a defini cantiatea de energie chimica eliberata de de organismul unei persoane intr-o unitate de timp. Energia chimica este masurata in calorii, cantiatea de energie necesara pentru a incalzi un gram de apa cu un grad Celsius. Este mult mai usor sa masuram caloriile cu ajutorul kilocaloriilor (k-cal ), o k-cal reperezentand echivalentul a 1000 de calorii. Rata metabolic a unei persoane este definita de kilocaloriile consumate intr-o ora sau intr-o zi.

Rata metabolica depinde de o serie de variabile precum nivelul hormonal, activitate fizica, starea mental. Rata metabolica toatala (RMT) cuprinde Rata Metabolica Normala combinata cu energia necesara altor activitati. Exista factori care determina cresterea ratei metabolice (activitatea fizica, anxietatea, consumul de alimente) dar si factori care duc la incetinirea acesteia (precum deperesia).

Copiii au o Rata Metabolica Totala mai ridicata decat adultii. Pe masura ce oamenii ating varsta mijlocie incepa sa castige in greutate desi nu isi modifica regimul alimentar. Persoanele care urmeaza diverse diete observa o pierdere relativ usoara in greutate ( la inceput organismul elimina excesul de apa).Pe masura ce continua sa tina dieta organismul incepe sa consume din ce in ce mai putine calorii si sa acumuleze grasime, desi este redusa considerabil cantiatea de calorii.

Iata cateva lucruri interesante despre metabolism:

Un metabolism lent este rare ori cauzat de greutatea in exces.

Anabolismul este un set de procese metabolice constructive in care energia eliberata de catabolism este utilizata pentru a sintetiza muoleculele complexe.

Metabolismul defineste totalitatea proceselor fizice si chimice din corp care transforma sau utilizeaza energie.

O modalitate prin care poti intensifica metabolismul este dezvoltarea masei musculare.

Metabolismul este diferit de la o persoana la alta desi acestea aceeasi greutate si inaltime.

Metabolismul este reglat de glanda tiroida.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu