Algele verzi-albastre sunt unele dintre cele mai hranitoare surse de mancare de pe
planeta. Prinicpalele tipuri de alge
verzi-albastre destinate consumului sunt spirulina si alga AFA (Aphanizomenon flos-aquae). Sunt considerate
super-alimente deoarece contin cantitati
mari de proteine, vitamine si nutrienti.
Recoltarea
Denumirea de alge verzi-albastre cuprinde un grup variat de organisme simple cu o structura
asemanatoare cu a plantelor. Cresc in apele din zonele tropicale si subtropicale care au un continut ridicat de
sare. Algele verzi-albastre se gasesc si in cateva lacuri cu apa dulce. Culoarea lor naturala este verde inchis
si in functie de temperatura, altitudine si expunere au valori diferite ale
nutrientilor. Anumite tipuri sunt crecute in medii controlate, altele in mod
natural. Aceste din urma prezinta riscul contaminarii cu bacterii. Este important sa alegem produse care au fost testate. Algele verzi-albastre sunt
culese din luna iunie pana in octombrie. Sunt filtrate si purificate
prin centrifugare, racite si inghetate sau uscate la temperaturi
scazute fiind comercializate sub forma de pudra.
Compozitie
Aceste alge contin
70% proteine vegetale si au un nivel de beta-caroten mai ridicat
decat brocoli. Punctul forte al algelor verzi-albastre este reprezentat de
concentratia ridicata de nutrienti,
peste 65 de vitamine, minerale si enzime
si intreaga gama de amino acizi esential functionarii normale a organismului. 97% dintre vitaminele, mineralele si
enzimele gasite in algele sunt usor
de absorbit, in timp ce anumite suplimente au o rata de absorbtie intre
5-25%. Algele AFA contin cea mai mare cantitate de clorofila activa.
Datorita continutuli ridicat de fibre, fier si minerale pot
avea efecte benefice asupra sistemului
imunitar, inflamatiilor si infectiilor
virale.
Celulele stem sunt importante pentru organism
deoarece au functia de a repara alte celule. Pe masura ce inaintam in varsta capacitatea de regenerare a acestor celule scade si devenim
vulnerabili. Studiile effectuate asupra etanolului
extras din algele AFA indica ca acestea pot ajuta la regenerarea celulelor stem.
Consumul de alge verzi-albastre reduce problemele cauzate de alergii,scade
nivelul de arsenic din organism, reduce oboseala, creste capacitatea
de efort si reduce nivelul colesterolului din sange. Algele sunt un bun remediu impotriva anxietatii, depresiei, ajuta la digestie
si sunt o sursa excelenta de vitamina
B12.
Produsele din alge care nu
sunt contaminate cu microcistine (metale
toxice si bacterii daunatoare) sunt bune
pentru consum. Produsele contaminate
sunt nesigure mai ales pentru copii
si femei gravide. Substantele nocive din compozitia lor pot avea efecte nefaste aupra sanatatii
(cauzeaza leziuni ale ficatului, stari de voma, batai rapide ale inimii si
chiar decesul).
In cazul acestor produse natural nu inseamna mai bun. Este
important sa consultam eticheta
produselor si sa apelam la un
specialist inainte de a le utilza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu