luni, 23 februarie 2015

Algele super-nutrienti ?



Algele verzi-albastre sunt unele dintre cele mai hranitoare surse de mancare de pe planeta. Prinicpalele tipuri de alge verzi-albastre destinate consumului sunt spirulina si alga AFA (Aphanizomenon flos-aquae). Sunt considerate super-alimente deoarece contin cantitati mari de proteine, vitamine si nutrienti.

Recoltarea

Denumirea de alge verzi-albastre cuprinde un grup variat de organisme simple cu o structura asemanatoare cu a plantelor. Cresc in apele din zonele tropicale si subtropicale care au un continut ridicat de sare. Algele verzi-albastre se gasesc si in cateva lacuri cu apa dulce. Culoarea lor naturala este verde inchis si in functie de temperatura, altitudine si expunere au valori diferite ale nutrientilor. Anumite tipuri sunt crecute in medii controlate, altele in mod natural. Aceste din urma prezinta riscul contaminarii cu bacterii. Este important sa alegem produse care au fost testate. Algele verzi-albastre sunt culese din luna iunie pana in octombrie. Sunt filtrate si purificate prin centrifugare, racite si inghetate sau uscate la temperaturi scazute fiind comercializate sub forma de pudra.

Compozitie

Aceste alge contin 70% proteine vegetale si au un nivel de beta-caroten mai ridicat decat brocoli. Punctul forte al algelor verzi-albastre este reprezentat de concentratia ridicata de nutrienti, peste 65 de vitamine, minerale si enzime si intreaga gama de amino acizi esential functionarii normale a organismului. 97% dintre vitaminele, mineralele si enzimele gasite in algele sunt usor de absorbit, in timp ce anumite suplimente au o rata de absorbtie intre 5-25%. Algele AFA contin cea mai mare cantitate de clorofila activa.
Datorita continutuli ridicat de fibre, fier si minerale pot avea efecte benefice asupra sistemului imunitar, inflamatiilor si infectiilor virale.
Celulele stem sunt importante pentru organism deoarece au functia de a repara alte celule. Pe masura ce inaintam in varsta capacitatea de regenerare a acestor celule scade si devenim vulnerabili. Studiile effectuate asupra etanolului extras din algele AFA indica ca acestea pot ajuta la regenerarea celulelor stem.
Consumul de alge verzi-albastre reduce problemele cauzate de alergii,scade nivelul de arsenic din organism, reduce oboseala, creste capacitatea de efort si reduce nivelul colesterolului din sange. Algele sunt un bun remediu impotriva anxietatii, depresiei, ajuta la digestie si sunt o sursa excelenta de vitamina B12.
Produsele din alge care nu sunt contaminate cu microcistine (metale toxice si bacterii daunatoare) sunt bune pentru consum. Produsele contaminate sunt nesigure mai ales pentru copii si femei gravide. Substantele nocive din compozitia lor pot avea efecte nefaste aupra sanatatii (cauzeaza leziuni ale ficatului, stari de voma, batai rapide ale inimii si chiar decesul).
In cazul acestor produse natural nu inseamna mai bun. Este important sa consultam eticheta produselor si sa apelam la un specialist inainte de a le utilza.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu