marți, 24 februarie 2015

Apa



Apa ajuta fiecare parte a corpului sa functioneze coresunzator. Prin intermediul ei sunt eliminate toxinele si corpul isi mentine temperatura normala. Pierdem apa in fiecare zi prin intermediul respiratiei, transpiratiei, urinei si prin miscarea intestinelor. Pe masura ce temperaturile cresc consumul de apa din organism este mai mare.
Lichidul pierdut trebuie inlocuit pentru a ne mentine sanatatea. Cantitatea insuficienta de apa duce la deshidratare (corpul nu are suficiente lichide pentru a transporta sangele catre toate organele). Deschidratarea este o problema serioasa ce se manifesta prin: picioare umflate, dureri de cap sau chiar infarct.
Apa este extrem de importanta pentru sanatatea inimii, pe masura ce corpul este mai bine hidratat inimii ii este mai usor sa pompeze sangele prin vene spre muschi.

De cata apa avem nevoie zilnic?

Cantitatea de apa necesara pentru o functionare optima a organismului difera in functie de clima, haine, durata si intensitatea efortului fizic. O persoana care transpira intens are nevoie de o cantitate mai mare de apa fata de o persoana care transpira mai putin. Cei care sufera de diabet sau boli de inima trebuie sa consume cantitati mai mari de apa. Anumite medicamente pot actiona ca diuretice, corpul pierzand astfel mai multe lichide.

Atunci cand ne este sete organismul ne avertizeaza ca suntem deshidratati. Cea mai buna modalitate de a vedea daca suntem sau nu deshidratati este sa urmarim culoarea urinei, daca este deschisa la culoare inseamna ca suntem suficient de hidratati, daca este de culoare inchisa trebuie sa consumam mai multe lichide.

Apa este cea mai buna sursa de hidratare pentru marea majoritate a oamenilor. Este procurata si din mancare, fructele si legumele contin mari cantitati de apa. Deoarece contin cantitati ridicate de calorii  bauturile sportive (cele care contin elecroliti) sunt utile persoanelor care au activitati fizice intense, la temperature ridicate.
Este util sa bem apa inainte si in timp ce facem execitii fizice deoarece astfel reusim sa echilibram nivelul de lichide din organism. Dupa efort este bine sa consumam o gustare sanatoasa : o portocala, o banana sau o mana de nuci.
Bauturile care contin cafeina (cafeaua, ceaiul si cola) deshidrateaza organismul si este recomandat sa nu se consume mai mult de 3 cesti pe zi (cantitatea de cofeina recomandata este de 200-300 de miligrame pe zi).

Recomandarea standard pentru consumul de apa este de 2 litri in fiecare zi. Aceasta variaza in functie de clima, starea de sanatate sau intensitatea actvitatilor fizice. Oamenii care nu se hidrateaza corespunzator au buzele crapate, probleme cu tranzitul intestinal (datorita miscarii lente a intestinelor) precum si probleme cu rinichii.

Exista si cazuri extrem de rare in care oamenii consuma cantitati prea mari de apa. Acest risc apare in cazul celor care practica sporturi de anduranta. Consumul prea mare de lichide duce la diluarea cantitatii de sodiu din organism, efectele putand fi fatale. Pentru a evita astfel de situatii se consuma bauturi speciale imbogatite cu sodiu, electroliti si zahar.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu