Te iubesc ca sarea in bucate, tata ! A raspuns fata….in
povestea “Sarea in bucate”. Adevarul este ca nu ne-am putea imagina mancarea
fara sare. Acest ingredient are o istorie foarte bogata atat in istoria
civilizatiei cat si in campaniile mondiale pentru sanatate. De-a lungul istoriei
aceasta a fost considerata drept un dar
divin, fiind prezenta in culturile Paleoliticului si Neoliticului,
insa in ultimul secol aceasta a fost demonizata, catalogata drept periculoasa.
Sarea de masa cunoscuta
sub denumirea stiintifica de clorura de sodiu
contine 40 la suta sodiu si 60 la suta clorura, jucand un rol crucial in functionarea optima a
organismului. Este folosita atat pentru a da savoare mancarii dar si pentru a o
conserva. Organismul uman are nevoie de
o cantitate redusa de sodiu, elementul principal din sare, pentru a conduce
impulsurile nervoase, a contracta si relaxa muschii si pentru a mentine
echilibrul corespunzator dintre apa si mineralele din corpul nostru.
Cantitatea optima de sare care trebuie consumata depinde de
varsta, gen, activitate fizica si starea de sanatate, insa in medie sunt
recomandate pentru consum aproximativ 6
grame. 75 la suta din necesarul de
sare il luam din alimentele procesate pe care le consumam. Astfel supele,
sosurile, cerealele, painea precum si dulciurile contin mari cantitati ascunse de sare . Ca surse naturale
de sare putem enumera fructele de mare, pestele, carnea precum si legumele ca
morcovul, spanacul, telina.
Consumul excesiv de sare are efecte nefaste asupra
sanatatii, rinichii fiind primi care au problem in a tine pasul cu excesul de sodiu
din vasele de sange. Pe masura ce sodiu se acumuleaza, organismul incepe sa
retina apa pentru a il dilua, ducand atat la cresterea nivelului de fluid ce
inconjoara celulele cat si a volumului de sange din vasele de sange. In timp
acest efort duce la ingrosarea vaselor
de sange, tensiune ridicata, atac
cereblar. Tensiunea ridicata sta la baza bolilor de inima.
De retinut este faptul ca
sodiu si potasiu au efecte opuse asupra organismului, in timp ce sodiu duce
la cresterea presiunii sangelui si la aparitia bolilor cardio-vasculare, potasiu
ajuta la relaxarea vaselor de sange si scaderea tensiunii.
La ora actuala pe piata exista o varietate de tipuri de sare
insa este greu de spus care este cea mai buna alternativa. Exista anumite
studii care releva o diferenta intre continutul
de minerale si intensitatea aromei unor anumite tipuri de sare si obisnuita
sare de masa.
Un studiu din anii 80 a examinat modalitatile ingenioase
prin care se obtinea sarea in perioada pre-industriala, precum si continutul de
minerale al acesteia. Anumite metode constau in uscarea algelor mairne precum
si inmuierea turbei in apa de mare, uscarea acesteia si arderea ei, rezultand cenusa sarata.
Marea majoritate dintre noi nu avem acces la sare obtinuta
in mod traditional. Din fericire sarea
de mare si alte saruri naturale care
se gasesc pe piata contin mai multe minerale decat sarea rafinata. Cantitatea
de minerale difera in functie de locul de extractie insa toate tipurile de
sare contin cantitati variabile de
minerale ( exceptie facand sarea de masa) si mici cantitati de calciu,
potasiu, magneziu, sulf, zinc si fier.
Un tip de sare care nu
este recomandat consumului este cel din
Marea Moarta datorita continutului ridicat de bromura care este toxica.
Sarea de masa este un subiect controversat deoarece este
procesata, nu contine minerale si este imbogatita cu aditivi de aceea este bine
sa fie evitata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu