miercuri, 18 februarie 2015

Sarea in bucate



Te iubesc ca sarea in bucate, tata ! A raspuns fata….in povestea “Sarea in bucate”. Adevarul este ca nu ne-am putea imagina mancarea fara sare. Acest ingredient are o istorie foarte bogata atat in istoria civilizatiei cat si in campaniile mondiale pentru sanatate. De-a lungul istoriei aceasta a fost considerata drept un dar divin, fiind prezenta in culturile Paleoliticului si Neoliticului, insa in ultimul secol aceasta a fost demonizata, catalogata drept periculoasa.

Sarea de masa cunoscuta sub denumirea stiintifica de clorura de sodiu contine 40 la suta sodiu si 60 la suta clorura,  jucand un rol crucial in functionarea optima a organismului. Este folosita atat pentru a da savoare mancarii dar si pentru a o conserva. Organismul uman are nevoie de o cantitate redusa de sodiu, elementul principal din sare, pentru a conduce impulsurile nervoase, a contracta si relaxa muschii si pentru a mentine echilibrul corespunzator dintre apa si mineralele din corpul nostru.
 
Cantitatea optima de sare care trebuie consumata depinde de varsta, gen, activitate fizica si starea de sanatate, insa in medie sunt recomandate pentru consum aproximativ 6 grame.  75 la suta din necesarul de sare il luam din alimentele procesate pe care le consumam. Astfel supele, sosurile, cerealele, painea precum si dulciurile contin mari cantitati ascunse de sare . Ca surse naturale de sare putem enumera fructele de mare, pestele, carnea precum si legumele ca morcovul, spanacul, telina.

Consumul excesiv de sare are efecte nefaste asupra sanatatii, rinichii fiind primi care au problem in a tine pasul cu excesul de sodiu din vasele de sange. Pe masura ce sodiu se acumuleaza, organismul incepe sa retina apa pentru a il dilua, ducand atat la cresterea nivelului de fluid ce inconjoara celulele cat si a volumului de sange din vasele de sange. In timp acest efort duce la ingrosarea vaselor de sange, tensiune ridicata, atac cereblar. Tensiunea ridicata sta la baza bolilor de inima.

De retinut este faptul ca sodiu si potasiu au efecte opuse asupra organismului, in timp ce sodiu duce la cresterea presiunii sangelui si la aparitia bolilor cardio-vasculare, potasiu ajuta la relaxarea vaselor de sange si scaderea tensiunii.

La ora actuala pe piata exista o varietate de tipuri de sare insa este greu de spus care este cea mai buna alternativa. Exista anumite studii care releva o diferenta intre continutul de minerale si intensitatea aromei unor anumite tipuri de sare si obisnuita sare de masa.
Un studiu din anii 80 a examinat modalitatile ingenioase prin care se obtinea sarea in perioada pre-industriala, precum si continutul de minerale al acesteia. Anumite metode constau in uscarea algelor mairne precum si inmuierea turbei in apa de mare, uscarea acesteia si arderea ei, rezultand cenusa sarata.

Marea majoritate dintre noi nu avem acces la sare obtinuta in mod traditional. Din fericire sarea de mare si alte saruri naturale care se gasesc pe piata contin mai multe minerale decat sarea rafinata. Cantitatea de minerale difera in functie de locul de extractie insa toate tipurile de sare contin cantitati variabile de minerale ( exceptie facand sarea de masa) si mici cantitati de calciu, potasiu, magneziu,  sulf, zinc si fier.
Un tip de sare care nu este recomandat consumului este cel din Marea Moarta datorita continutului ridicat de bromura care este toxica.
Sarea de masa este un subiect controversat deoarece este procesata, nu contine minerale si este imbogatita cu aditivi de aceea este bine sa fie evitata.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu