sâmbătă, 28 februarie 2015

Aloe vera, planta imortalitatii.



Acum 6000 de ani in Egipt, planta de aloe vera apare pictata pe o piatra funerara. In acele timpuri era cunoscuta sub denumirea de “planta imortalitatii” fiind oferita la imormantarea faronilor. De-a lungul istoriei a fost folosita pentru a trata diverse probleme precum arsurile, ranile si inflamatiile pielii. Este raspandita in zone cu clima tropicala si subtropicala (Africa de Sud, America Latina si Caraibe). Aloe era una dintre cele mai des prescrise medicatii in secolele XVIII- XIX.

Planta de aloe este considerata o planta miracol deoarece are numeroase beneficii. Frunzele plantei de aloe sunt umplute cu un gel ce contine numeroase vitamine ( A, B1, B3, B6, B12, C si E) si acid folic. Mineralele prezente in sucul de aloe sunt: cupru, fier, sodiu, calciu, zinc, potasiu, magneziu si mangan.

Arsuri

Gelul de aloe se obtine din partea centrala a frunzei de aloe, fiind utilizat in cazul taieturilor si arsurilor. Gelul de aloe se regaseste in numeroase lotiuni pentru ten si cosmetice. Compusii activi din aloe reduc durerea si inflamatia si stimuleaza cresterea si repararea celulelor. Are efect de catifelare a pielii. Studiile au aratat ca persoanele care se trateaza cu aloe vera isi vindeca ranile cu 9 zile mai devreme decat cei care folosesc alte metode. Este recomandat pentru arsuri si mici taieturi, nu este recomandat sa se utilizeze pe rani deschise. Aloe actioneaza ca un analgezic inlaturand durerea cauzata de rani.

Aloe vera si tenul

Acneea este o problema comuna. Glandele sebacee devin excesiv de active si produc cantitati ridicate de ulei. Uleiul combinat cu pielea moarta, praf si bacterii blocheaza porii pielii cauzand inflamatia acestora. Aloe vera este un remediu eficace al acestei probleme datorita substantelor antiinflamatoare din compozitie dar si a mineralelor ( in special zincul). Contine in proportie de 99 % apa. 
 Efectul astringent cauzeaza contractia celulelor corpului avand efect benefic in stoparea sangerarilor leziunilor minore. Aloe creste elasticitatea pielii prin intermediul colagenului si elastinului. Ajuta la oxigenerea celulelor pielii, crescand rezistenta tesuturilor, imbunatatind circulatia sangvina la nivelul pielii.
Sucul de aloe vera stimuleaza producerea celulelor albe din sange, imbunatatind rezistenta sistemului imunitar impotriva virusilor. Ingredientele active din aloe vera precum sulf, lupeolul, acidul salicilic, acidul cinamic si fenolul actioneaza impotriva bolilor cauzate de microorganisme, ducand la eliminarea infectiilor externe si interne. Trateaza si infectiile fungice si virale.

Amino acizii stau a baza formarii proteinelor. Sunt aproximativ 22 de amino acizi necesari corpului uman dintre care 8 sunt esentiali. Planta de aloe contine aproximativ 20 de amino acizi dintre care 8 sunt cei esentiali.

Desi este o planta medicinala exista anumite contraindicatii in utilizarea ei pe perioade indelungate de timp. Utilizarea frecventa duce la pierderea de electroliti, in special potasiu. Trebuie evitata utilizarea ei de femeile gravide, cele aflate in perioada menstruatiei, de persoanele care sufera de hemoroizi sau probleme ale ficatului.

Aole vera este cunoscuta drept o planta adaptogena fiind capabila sa ajute corpul sa se adapteze schimbarilor si sa dobandeasca rezistenta impotriva bolilor. Aloe vera este o incredibila planta medicinala cu beneficii nutritonale, continand peste 200 de componente, scopurile sale terapeutice fiind cunoscute de mai bine de 5000 de ani.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu