miercuri, 25 februarie 2015

Puterea vindecatoare a lamailor



Vechii egipteni credeau ca daca mananci lamai si le bei sucul vei fi protejat de numeroase tipuri de otrava. Secole la rand au fost consumate datorita numeroaselor beneficii. Arbustul de lamai  crestea initial la baza Muntilor Himalaya, extinzandu-se ulterior in anumite zone din Europa si Africa. A fost introdusa in Americi atunci cand Columb a facut a doua vizita pe continente in anul 1493.

Sunt cele mai des consumate fructe tropicale de pe planeta, dezvoltandu-se in climate tropicale. Fructele sunt recomandate consumului atunci cand au culoarea galben deschis si coaja subtire. Sunt folosite atat in bauturi (calde sau reci), salate dar si pentru a preveni oxidarea altor fructe.
Sunt cunoscute pentru proprietatile lor terapeutice, imbunatatesc sistemul imunitar, curata stomacul si purifica sangele. Sucul lor este folosit pentru tratarea pietrelor la rinichi si pentru a scadea temperatura corpului.

Toate acestea se datoreaza elementelor nutritive pe care le contine, vitamina C, vitamina B, fosfor, proteine si carbohidrati. Lamaia contine si flavonoizi, compus ce contine antioxidanti care lupta impotriva cancerului. Reduce riscul de diabet, constipatie, scade tensiunea, febra, indigestia precum si o serie de beneficii cosmetice( curata tenul, parul si dintii).
Sucul de lamaie este folosit pentru a indeparta petele de pe haine. Datorita mirosului puternic este folosit pentru a indeparta tantarii.

Indigestia si constipatia- Ajuta la diminuarea acestor probleme prin consumul a cateva picaturi de suc de lamaie. Faciliteaza digestia dar actioneaza si ca un agent de curatare a sangelui.
Febra- cand suntem raciti este indicat sa consumam lamaie deoarece reduce febra prin cresterea transpiratiei.
Ingrijirea danturii- masajul gingiilor cu suc de lamaie poate duce la oprirea sangerarilor precum si eliminarea mirosurilor neplacute. O picatura de zeama de lamaie aplicata peste pasta de dinti ajuta la o curatare eficenta a danturii.
Ingrijirea parului- sucul de lamaie aplicat pe scalp trateaza probleme precum matreata si pierderea parului. Sucul de lamaie aplicat direct pe par ii confera acestuia o stralucire naturala.
Ingrijirea pielii- sucul de lamaie fiind un antiseptic natural trateaza numeroase probleme ale pielii. Aplicat pe piele reduce durerea cauzata de arsurile solare si intepaturile de albine. Imbunatateste aspectul pielii atacate de acnee sau eczeme. Are un puternic efect anti-aging reducand ridurile si punctele negre. Amestecat cu miere confera tenului o stralucire sanatoasa.

Pierderea in greutate- sucul de lamaie contine cantitati mari de vitamina C care intensifica activitatea ficatului si creste numarul arderilor din organism. Intensifica functia glutationului, un antioxidant intracelular extrem de important pentru detoxifiere.
Infectiile gatului- calmeaza durerea datorita proprietatilor antinflamatorii.
Tensiunea ridicata- contine potasiu care ajuta la reglarea tensiunii. Lamaia este un remediu eficient impotriva senzatiilor de ameteala si greata avand efect calmant asupra corpului si a mintii, reducand stresul si depresia.
Mai avem multe de descoperit despre acest minunat fruct galben, indiferent ca il folosim sub forma de suc, ceai , dressing, comprese sau infuzii, beneficiem de puterea vindecatoare a lamailor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu