sâmbătă, 21 februarie 2015

Grasimea animala este daunatoare?



Un hamburger nu este nesanatos datorita faptului ca este gras. Este nesanatos deoarece contine un amestec de uleiuri vegetale toxice, iar grasimea animala este intens procesata si modificata genetic, precum si carnea care provine de la animale ce nu au fost hranite corespunzator.
In ultima perioada grasimea , untura a fost catalogata drept un inamic al vietii sanatoase. Conform cercetarilor realizate, de-a lungul timpului culturile indigene consumau grasime animala in cantiati ce variau de la o regiune la alta. Marea majoritate a acestor oameni aveau o viata lunga si sanatoasa. Acest lucru se intampla deoarece nu foloseau grasimea rezultata in urma unor procese de extractie care sa ii modifice compozitia, utilizau grasimea in stare naturala.

Spre exemplu la ora actuala pentru obtinerea uleiului vegetal este necesara o procesare mecanica si chimica pentru extragera uleiului din seminte. Pulpa semintelor si uleiul se trateaza cu o baie de solvent de hexan (care rezulta in urma rafinarii uleiului de petrol). Impuritatile sunt indepartate prin tratarea uleiului cu soda caustica sau carbonat de sodiu. Pentru ca in cele din urma inalbirea si odorizarea sa inlature compusii volatili si eventualele impuritati ramase. In urma acestor procedee chimice grasimea este daunatoare.

In America anilor ‘20 bolile de inima erau rare, in urmarorii 4 ani numarul a crescut pentru simtitor pentru ca in anii ’50 bolile de inima sa fie principala cauza a decesului. Toate acestea deoarece in perioada anilor 1910-1970 consumul de grasime animala a scazut de la 83 % la 60 %, in schimb procentajul de consum al uleiurilor vegetale toxice (margarina si uleiuri rafinate) a crescut cu 400 %.

Laptele matern contine o cantitate ridicata de colesterol, mai mare decat a oricarui alt tip de mancare. Peste 50 % din calorii sunt continute de grasime, marea majoritate fiind grasimi saturate. Atat colesterolul cat si grasimile saturate sunt necesare in cresterea bebelusilor si a copiilor jucand un rol esential in dezvoltarea creierului.
Produsele animale sunt o sursa de elemente importante pentru o dieta sanatoasa. Grasimea animala este o importanta sursa de vitamina A si vitamina D, necesare asimilarii proteinelor. Grasimile sunt necesare pentru conversia carotenului in vitamina A, pentru absorbtia mineralelor, furnizand baza pentru membranele celulelor si pentru o varietate de hormoni.

Grasimile saturate joaca un rol foarte important. Asigura integritatea peretelui celular, gestioneaza utilizarea acizilor grasi in organism, protejeaza ficatul, imbunatatesc sistemul imunitar si ajuta la pastrarea unui sistem osos puternic. Rinichii si plamanii nu pot functiona fara grasimi saturate.
Colesterolul dietetic ajuta la intarirea sistemului intestinal si ajuta copiii si bebelusii sa dezvolte in sitem nervos si un creier sanatos.

Untura
Grasimea ce provine din carnea de porc contine 40% grasimi saturate, 48% grasimi monosaturate si 12% grasimi polisaturate. Contine cantitati variabile de omega 3 si omega 6. Daca porcul a avut o dieta sanatoasa (radacini , plante verzi, viermi) atunci continutul de omega 3 este mai ridicat, dar si vitamina D.

Grasimea de vita

Contine 50-55% grasimi saturate, 40% grasimi monosaturate si o mica cantitate de grasimi polisaturate.

Grasimea de pui, rata si gasca

Contine intre 31-35% grasimi saturate, 49-52% grasimi monosaturate si 13-20% grasimi polisaturate. Ca si in cazul grasimi de porc cantitatea de omega 3 variaza in functie de dieta animalului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu