
In ultima perioada grasimea , untura a fost catalogata drept
un inamic al vietii sanatoase. Conform cercetarilor realizate, de-a lungul
timpului culturile indigene consumau grasime animala in cantiati ce variau de
la o regiune la alta. Marea majoritate a acestor oameni aveau o viata lunga si sanatoasa. Acest lucru
se intampla deoarece nu foloseau grasimea rezultata in urma unor procese de extractie
care sa ii modifice compozitia, utilizau grasimea
in stare naturala.
Spre exemplu la ora actuala pentru obtinerea uleiului vegetal este necesara o procesare mecanica si chimica pentru extragera uleiului din
seminte. Pulpa semintelor si uleiul se trateaza cu o baie de solvent de hexan (care rezulta in urma
rafinarii uleiului de petrol). Impuritatile sunt indepartate prin tratarea
uleiului cu soda caustica sau carbonat de sodiu. Pentru ca in cele
din urma inalbirea si odorizarea sa inlature compusii volatili si eventualele
impuritati ramase. In urma acestor procedee chimice grasimea este daunatoare.
In America anilor ‘20
bolile de inima erau rare, in urmarorii 4 ani numarul a crescut pentru
simtitor pentru ca in anii ’50 bolile
de inima sa fie principala cauza a
decesului. Toate acestea deoarece in perioada anilor 1910-1970 consumul de grasime animala a scazut de la 83 % la 60 %,
in schimb procentajul de consum al
uleiurilor vegetale toxice
(margarina si uleiuri rafinate) a crescut
cu 400 %.

Produsele animale sunt o sursa de elemente importante pentru
o dieta sanatoasa. Grasimea animala este o importanta sursa de vitamina A si vitamina D, necesare asimilarii proteinelor. Grasimile sunt
necesare pentru conversia carotenului
in vitamina A, pentru absorbtia mineralelor, furnizand baza
pentru membranele celulelor si pentru o varietate
de hormoni.
Grasimile saturate
joaca un rol foarte important. Asigura integritatea peretelui celular, gestioneaza
utilizarea acizilor grasi in organism, protejeaza
ficatul, imbunatatesc sistemul
imunitar si ajuta la pastrarea unui sistem osos puternic. Rinichii si plamanii
nu pot functiona fara grasimi saturate.

Untura
Grasimea ce provine din carnea de porc contine 40% grasimi
saturate, 48% grasimi monosaturate
si 12% grasimi polisaturate. Contine cantitati variabile de omega 3 si omega 6. Daca porcul a avut
o dieta sanatoasa (radacini , plante verzi, viermi) atunci continutul de omega
3 este mai ridicat, dar si vitamina D.
Grasimea de vita
Contine 50-55%
grasimi saturate, 40% grasimi
monosaturate si o mica cantitate de grasimi polisaturate.
Grasimea de pui, rata si gasca
Contine intre 31-35%
grasimi saturate, 49-52% grasimi monosaturate si 13-20% grasimi
polisaturate. Ca si in cazul grasimi de porc cantitatea de omega 3 variaza in functie de dieta
animalului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu