Ani la rand grasimile au fost excluse din alimentatia noastra
de cate ori a fost posibil, incercand mereu sa consumam mancaruri cu un
continut redus de grasime. Asta nu inseamana ca am facut o alegere sanatoasa dimpotriva, am renuntat atat la grasimi sanatoase cat si la cele mai putin sanatoase.
Corpul nostru are nevoie de grasimea din mancare, care ajuta
la absorbtia mineralelor si vitaminelor.
Contribuie la construirea membranelor
celulare, coagularea sangelui
dar si miscarea muschilor. Pentru
sanatatea pe termen lung anumite grasimi sunt mai bune decat altele. Grasimile bune le includ pe cele monosaturate si polisaturate. Grasimile rele sunt obtinute industrial si poarta denumirea
de grasimi trans. Grasimile saturate
se gasesc intre cele doua tipuri enumerate mai sus.
Toate grasimile au aceeasi
structura chimica: un lant de atomi de carbon legati de atomi de hidrogen.
Ceea ce face diferenta intre diferitele tipuri de grasimi este lungimea si
forma lantului de carbon dar si numarului de atomi de hidrogen legati de cei de
carbon. O usoara diferenta in structura avand consecinte cruciale in forma si
functionalitate.
Grasimile rele
Sunt cele mai nocive tipuri de grasimi, cunoscute sub numele
de grasimi trans. Rezulta in urma
unui proces numit hidrogenare in
care uleiurile sanatoase sunt transformate in
uleiuri solide pentru a evita rancezirea.
Cand uleiul vegetal este incalzit, atomi de hidrogen sunt adaugati lantului de
atomi de carbon insa numai in prezenta unui metal catalizator precum paladiu.
Astfel uleiurile devin solide transformand uleiurile vegetale solide in uleiuri
mai putin sanatoase ce contin grasimi
saturate. Pe etichetele produseleor obtinute astfel apare denumirea de “ uleiuri partial hidrogenate”.
Consumul de produse bogate in grasimi trans creste cantitatea de colesterol LDH (daunator) din sange si reduce cantitatea de colesterol
HDL (benefic). Consumul de grasimi trans creste riscul de boli de inima, infarct, diabet. Acest tip de grasimi nu au nici un beneficiu asupra
sanatatii si nu exista nici un nivel sigur pentru consum.
Sunt reprezentate de acel tip de grasimi care sunt solide la temperature camerei. Ele
provin din: carnea rosie, lapte si
produse derivate, ulei de cocos.
Termenul de saturat se refera la numarul de atomi de
hidrogen care inconjoara lantul de atomi de carbon.Lantul de atomi de carbon
este saturat adica are numarul maxim de atomi de hidrogen. O dieta bogata in
grasimi saturate creste nivelul colesterolului, inclinand balanta in favoarea
colesterolului rau, care incepe sa se acumuleze pe arterele din corp. Pentru a
evita astfel de probleme este recomandat ca numarul de grasimi saturate consumate sa fie sub 10% pe zi.
Grasimile bune
Provin din legume,
nuci ,seminte si peste. Ceea ce le
diferentiaza de grasimile saturate este numarul redus de atomi de hidrogen
legati de lantul de atomi de carbon. Grasimile sanatoase sunt lichide la temperatura
camerei. Grasimile bune se impart in:
Grasimi monosaturate
Se gasesc in uleiul
de masline, uleiul de alune, avocado, nuci precum si in uleiul de floarea-soarelui.
Sunt cunoscute sub denumirea de uleiuri esentiale deoarece sunt necesare pentru buna functionare a
organismului dar nu pot fi produse de corpul uman. Ele pot fi procurate din uleiul de porumb sau cel de floarea-soarelui.
Omega 3 este un tip de acid gras care previne aparitia bolilor de inima, reduce tensiunea, creste nivelul colesterolului bun, reduce
trigliceridele. Omega 3 este prezent
in pestele gras (somon, macrou sau
sardine) dar si alune si ulei de rapita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu