marți, 17 februarie 2015

Supa de oase noul super-aliment?



Fiecare an aduce noi trend-uri culinare iar din punctul de vedere al nutritionistilor noul super-aliment al anului 2015 este supa de oase (o fiertura de oase, legume, ierburi si condimente). Aceasta este la baza numeroaselor sosuri si mancaruri din restaurantele de cinci stele de pe glob. Nu ne putem indoi de calitatile curative ale acestui produs din moment ce este recomandarea principala a medicului atunci cand suntem gripati.
Acest preparat are o istorie bogata fiind folosit din cele mai vechi timpuri. Stramaosii nostrii au gasit modalitati ingenioase prin care nici o parte a animalului sa nu ramana neutilizata. Oasele, tendoanele, ligamentele acele parti ale animalului care nu pot fi consummate ca atare sunt fierte la foc incet pentru o perioada indelungata de timp. Acest proces are drept rezultat eliberarea unor compusi precum colagen, proline si glutamine care au efecte benefice asupra organismului. De asemenea studiile au aratat ca aceasta combinatie de substante din supa are efect de reducere a inflamatiilor sistemului respirator, imbunatatesc digestia si pot trata probleme de sanatate precum alergia, astmul si artrita. Supa este bogata in amino acizi care joaca un rol important in sanatatea tesutelor conjunctive (ligamente, incheieturi).
 Este foarte important ca materia prima pentru prepararea supei sa provina de la animale care au fost crescute in mod natural, fara chimicale deoarece acestea reduc considerabil cantitatile de nutrient ce se gasesc in mod natural in acest preparat.
Principalii compusi activi care se gasesc in supa de oase sunt:

  Amino acizii
Amino acizii contribuie la proprietatile curative deoarece organismul uman nu ii poate produce atunci cand este bolnav sau stresat. Spre exempul Arginina este necesara pentru buna functionare a sistemului imunitar, este necesara in productia si eliberarea hormonului de crestre precum si la regenerarea celulelor ficatului. Glycina ajuta la detoxifierea organismului, actioneaza asemenea unui antioxidant si este un neurotransmitator care imbunatateste somnul, memoria si performanta. Alt aminoacid este Prolina care ajuta la regenerarea cartilagiilor si reda elasticitatea pielii precum si Glutamine care imbunatateste metabolismul si este  combustibil metabolic pentru celulele din intestinal subtire.

Colagenul si Gelatina
Colagenul este o proteina care se gaseste in tesutul conjunctiv al animalelor, abundand in oase, cartilage, tendoane si ligament. Prin sfaramarea colagenului rezulta gelatina, aceasta fiind utilizata ca tratament in China Antica. Printre beneficiile gelatinei putem enumera: ajuta la stocarea mineralelor in oase, reduce durerile articulare si ii ajuta pe cei cu alergie la mancare.
Colagenul reduce aparitia ridurilor si a celulitei, protejeaza interiorul tubuli digestiv si poate ajuta la reducerea ulceruli si refluxuli acid.
Consumul de supa de oase bogata in colagen reduce celulita si reda fermitatea pielii.
Asa ca trebuie sa profitam de acest aliment minune avand in vedere numeroasele beneficii pe care le are dar si faptul ca este un preparat cu un pret accesibil.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu