Cunoscut sub
denumirea de “Regele Condimentelor”
piperul este consumat din cele mai vechi timpuri, in Grecia Antica fiind utilizat pentru a aroma mancarea dar si drept ofranda
adusa zeilor. Era folosit pentru a onora zeii dar si pentru plata taxelor si
rascumparari. In Evul Mediu averea unui om era masurata in rezerva de piper pe
care o detinea. In perioada mentionata acest condiment dadea aroma mancarurilor
si masca lipsa de prospetime a produselor asigurand calitatea lor intr-o
perioada in care modalitatile de conservare erau putine.
Piperul a acaparat piata comertului cu condimente, ceea ce a
dus nu numai la explorarea de noi teritorii dar si la dezvoltarea marilor orase
din Europa si din Orientul Mijlociu. La ora actuala cele mai mari tari
producatoare de piper sunt Indonezia si
India.
Despre Piper
Sortimentele de piper
negru, verde si alb apartin aceasi plante Piper Nigrum, diferentele de
culoare reflectand varietatea stagiilor de dezvoltare si a metodelor de
procesare. Piperul negru se obine
prin culegerea fructelor atunci cand acestea sunt pe jumatate coapte aproape sa devina rosii, fiind lasate sa se
usuce ele capata culoarea neagra. Piperul
verde se culege atunci cand boabele
sunt necoapte si astfel isi mentine culoarea verde, in timp ce pentru piperul alb, boabele se culeg cand
ajung la maturitate si sunt inmuiate in apa sarata pentru a le inlatura coaja inchisa la culoare.
Piperul roz insa
este o specie cu totul diferita
(Schinus molle) inrudita cu ambrosia.
Dintre toate aceste sortimente de piper, cel negru este cel mai intens ca aroma.
Modalitati de pastrare
Pe piata piperul este prezent sub forma de boabe, pisat sau
macinat. Pentru a isi elibera cat mai bine aroma este recomandat piperul boabe, care sa fie macinat inainte de utilizare.
Cel pudra poate contine amestecuri de alte condimente. Este recomandat sa achizitionam
acest condiment din magazinele de mirodenii si sa fim atenti sa fie cultivat organic (pentru a nu fi
iradiat).
Acasa trebuie pastrat in recipiente etans, in loc racoros si uscat. Piperul boabe isi
pastreaza aroma pe o perioada de timp indelungata in timp ce cel pudra isi pastraza aroma aproximativ 3 luni. Piperul nu trebuie
gatit timp indelungat si este bine sa il adaugam aproape de final pentru a isi
elibera cat mai bine aroma.
Beneficii
Piperul ajuta la digestie prin cresterea secretiei de acid clorhidric, acesta fiind necesar
digerarii de proteine si alte tipuri de mancaruri din stomac. Atunci cand
corpul nu produce suficient acid clorhidric mancarea ramane in stomac pentru
perioade indelungate de timp ducand la arsuri si indigestii sau trece in
intestine, unde devine hrana pentru bacterii cauzand gaze, diaree sau
constipatie. De asemena piperul are efect diaphoretic (cauzeaza transpiratie)
si diuretic.
Efectele antioxidante
si antibacteriene sunt un alt motiv pentru care piperul asigura sanatatea
tractului digestiv. Invelisul exterior al bobului de piper stimuleaza disparitia
celulelor grase.
Este o excelenta sursa de vitamina K, fier si calciu. De mentionat este faptul ca piperul consumat excesiv duce la iritatii gastro-intestinale si chiar
ulcer de aceea ar trebui evitat de persoanele care sufera de aceste afectiuni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu