joi, 26 februarie 2015

Beneficiile consumului de somon



Somonul este un peste care traieste atat in ape dulci (rauri) cat si in ape sarate (mari) in functie de stadiul de dezvoltare in care se gaseste. Oamenii au consumat carnea acestui peste din cele mai vechi timpuri, atat proaspata cat si conservata ( prin afumare sau sarare).
Incepand cu anul 1980 productia globala de somon a crescut cu 400 %, marea majoritate a acestei cresteri fiind asigurata de somonul de crescatorie. La ora actuala peste 80 % din cantitatea de somon destinata consumului provine din crescatorii. Acest trend de crestere excesiva naste anumite semne de intrebare asupra calitatii pestelui de crescatorie dar si a impactului ecologic asupra populatiilor de somon salbatic.Somonul de crescatorie care nu este hranit corespunzator contine cantitati nedorite de substante toxice. Este extrem de greu de reprodus habitatul natural complex al somonului salbatic.
Este important sa alegem somonul care provine din medii naturale sau daca nu cel care provine din ferme organice unde sunt respectate anumite standarde de crestere a pestelui.
Somonul are un ciclu de viata caracteristic. Isi depun icrele aproape de izvoarele raurilor, acolo unde ouale se dezvolta si dau nastere puilor, astfel incepe lunga calatorie spre mare a puilor. Se dezvolta pana la stadiul de adulti in apa marilor si se reintorc in rauri pentru a se reproduce, rauri in care mor dupa ce depun icrele.
 
Valoarea nutritiva
Este o sursa de proteine usor digerabile (amino-acizi) si acizi grasi precum omega-3 ( sub forma de trigliceride) dar si numeroase vitamine ( vitamina D, vitamina A si un complex de vitamine B). Seleinu, fosfor, calciu si zinc sunt mineralele ce se regasesc in carnea acestui peste.

Beneficii pentru sanatate

Sunt o excelenta sursa de vitamine, proteine si minerale esentiale. Proteinele sunt componente vitale ale celulelor, tesuturilor, enzimelor, hormonilor si fiecarei parti a corpului uman. Proteinele din somon dar si din marea majoritate a pestilor sunt usor digerabile si usor de absorbit de corp. Nu contin compusi cancerigeni ca alte tipuri de carne.
Somonul este o sursa excelenta de colesterol bun care ne ajuta sa ne mentinem sanatatea. Dintre toate animalele somonul este cea mai buna sursa de seleniu, care este necesar in metabolismul tesuturilor, parului si unghiilor.
Omega-3, vitamina D si seleniu ajuta la mentinerea nivelului corespunzator de insulina din organism facilitand absorbtia zaharului, scazand nivelul zaharului din sange.
In timp ce acizii omega-3 reduc colesterolul, mentin flexibilitatea arterelor si venelor si intaresc muschii cardiaci, amino- acizii repara tesuturile cardiovasculare.

Acizii omega-3 cresc eficienta functiilor creierului, imbunatatesc memoria si o ajuta sa fie activa perioade indelungate de timp. Impreuna acizii grasi, vitamina A, D si seleniu protejeaza sistemul nervos de imbatranire, actionand ca un antidepresiv, relaxand creierul.

Acizii grasi reduc inflamatia arterelor si a sistemului digestiv, reduc sansele de prostata si cancer la rinichi. Consumul de somon imbunatateste calitatea pielii, parului si a unghiilor si ajuta la dezvoltarea bacteriilor benefice din colon.
Somonul mai gras contine mai multi nutrienti si este mai sanatos. Este o excelenta sursa de proteine pentru oamenii in varsta sau bolnavi deoarece este usor de digerat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu