Somonul este un peste care traieste atat in ape dulci (rauri)
cat si in ape sarate (mari) in functie de stadiul de dezvoltare in care se
gaseste. Oamenii au consumat carnea acestui peste din cele mai vechi timpuri,
atat proaspata cat si conservata ( prin afumare sau sarare).
Incepand cu anul 1980 productia globala de somon a crescut
cu 400 %, marea majoritate a acestei cresteri fiind asigurata de somonul de
crescatorie. La ora actuala peste 80 % din cantitatea de somon destinata
consumului provine din crescatorii. Acest trend de crestere excesiva naste
anumite semne de intrebare asupra calitatii pestelui de crescatorie dar si a
impactului ecologic asupra populatiilor de somon salbatic.Somonul de crescatorie
care nu este hranit corespunzator contine cantitati nedorite de substante
toxice. Este extrem de greu de reprodus habitatul natural complex al somonului
salbatic.
Este important sa alegem somonul care provine din medii naturale
sau daca nu cel care provine din ferme organice unde sunt respectate anumite standarde
de crestere a pestelui.
Somonul are un ciclu de viata caracteristic. Isi depun
icrele aproape de izvoarele raurilor, acolo unde ouale se dezvolta si dau
nastere puilor, astfel incepe lunga calatorie spre mare a puilor. Se dezvolta pana la
stadiul de adulti in apa marilor si se reintorc in rauri pentru a se
reproduce, rauri in care mor dupa ce depun icrele.
Valoarea nutritiva
Este o sursa de proteine usor digerabile (amino-acizi) si
acizi grasi precum omega-3 ( sub forma de trigliceride) dar si numeroase
vitamine ( vitamina D, vitamina A si un complex de vitamine B). Seleinu,
fosfor, calciu si zinc sunt mineralele ce se regasesc in carnea acestui peste.
Beneficii pentru sanatate
Sunt o excelenta sursa de vitamine, proteine si minerale
esentiale. Proteinele sunt componente vitale ale celulelor, tesuturilor,
enzimelor, hormonilor si fiecarei parti a corpului uman. Proteinele din somon
dar si din marea majoritate a pestilor sunt usor digerabile si usor de absorbit
de corp. Nu contin compusi cancerigeni ca alte tipuri de carne.
Somonul este o sursa excelenta de colesterol bun care ne
ajuta sa ne mentinem sanatatea. Dintre toate animalele somonul este cea mai
buna sursa de seleniu, care este necesar in metabolismul tesuturilor, parului
si unghiilor.
Omega-3, vitamina D si seleniu ajuta la mentinerea nivelului
corespunzator de insulina din organism facilitand absorbtia zaharului, scazand
nivelul zaharului din sange.
In timp ce acizii omega-3 reduc colesterolul, mentin
flexibilitatea arterelor si venelor si intaresc muschii cardiaci, amino- acizii
repara tesuturile cardiovasculare.
Acizii omega-3 cresc eficienta functiilor creierului,
imbunatatesc memoria si o ajuta sa fie activa perioade indelungate de timp.
Impreuna acizii grasi, vitamina A, D si seleniu protejeaza sistemul nervos
de imbatranire, actionand ca un antidepresiv, relaxand creierul.
Acizii grasi reduc inflamatia arterelor si a sistemului digestiv,
reduc sansele de prostata si cancer la rinichi. Consumul de somon imbunatateste
calitatea pielii, parului si a unghiilor si ajuta la dezvoltarea bacteriilor
benefice din colon.
Somonul mai gras contine mai multi nutrienti si este mai
sanatos. Este o excelenta sursa de proteine pentru oamenii in varsta sau
bolnavi deoarece este usor de digerat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu