sâmbătă, 28 februarie 2015

Ceaiul Oolong, miracolul chinezesc.



Ceaiul oolong, Wulong , Wu Long sau ceaiul “Dragonului negru” este consumat de chinezi pentru numeroasele sale beneficii dar si datorita aromei deosebite. Asemenea ceaiului verde, negru sau alb, ceaiul oolong se obtine din frunzele si mugurii plantei Cammelia sinensis. 
Componentele plantei sunt usor fermentate si oxidate, gustul ceaiului fiind intre cel verde si cel negru. Exista numeroase sortimente de ceai oolong insa cel mai cunoscut provine din provincia Fuijan,China.
 Consumat in mod regulat imbunatateste sanatatea deoarece este bogat in antioxidanti. Combinatia unica de catheina si cafeina lupta impotriva radicalilor liberi.

Consumului de ceai oolong reduce riscul de boli de inima si nivelul ridicat al colesterolului, asigurand antioxidantii vitali pentru sanatatea oaselor, a pielii si a dintilor. Desi contine cafeina are efect de relaxare asupra corpului.
Ceaiul este un miracol al naturii fiind bogat in antioxidanti. Contine numeroase vitamine si minerale precum: calciu, magneziu, cupru, carotin, seleniu si potasiu, cat si vitaminele A, B, C, E si K. Alcaloizii detoxifianti precum acidul folic sunt si ei prezenti in compozitia ceaiului. Contine cafeina si componente asemanatoare acesteia ,stimuland sistemul nervos.

Compusii din ceaiul oolong sunt eficace in controlarea metabolismului grasimilor din organism. Acest lucru este posibil deoarece sunt activate anumite enzime care cresc activitatea celulelor grase din corp. Consumul zilnic de ceai oolong poate reduce obezitatea.

Compusii din ceaiul oolong sunt responsabili pentru eliminarea radicalilor liberi din organism deoarece actioneaza asemenea unor antioxidanti. Consumat zilnic ceaiul ne poate proteja impotriva celulelor responsabile de boli precum: cancer, arteroscleroza, infarct, artrita reumatica si diabet.

Persoanele diagnosticate cu eczema trebuie sa consume 3 cesti de ceai oolong pe zi. In aproximativ o saptamana incep sa vada imbunatatiri majore la nivelul pielii (componentele din ceai actioneaza ca un anti-alergenic reducand iritatia si problemele tenului).
Antioxidantii din ceaiul oolong protejeaza dintii impotriva cariilor, intaresc oasele, previn osteoporoza si asigura dezvoltarea armonioasa a corpului. Studiile efectuate au indicat ca persoanele  care au consumat ceai o perioada indelungata (peste 10 ani) aveau densitatea mineralelor din oase mai ridicata. Anumite componente din ceai favorizeaza retinerea mineralelor din hrana pe care o consumam.
Ceaiul oolong este folosit ca adjuvant pentru persoanele care sufera de diabet de gradul 2, echilibrand cantitatea de zahar si insuluina din sange.

Printre beneficiile consumului acestui ceai se numara imbunatatirea cresterea activitatii cognitive si reducerea stresului.
Este recomandat sa nu se depaseasca consumul de 3 cesti pe zi. Peste ceai se adauga apa fierbinte si se lasa la infuzat 2 – 3 minute. Este indicat sa se consume fierbinte.

Desi are numeroase beneficii trebuie sa amintim ca ceaiul oolong este bogat in cafeina. Consumat in cantitati mari poate avea efecte daunatoare: dureri de cap, anxietate, insomnie, batai iregulate ale inimii. Consumul excesiv de ceai poate duce la eliminarea excesiva a calciului pe care organismul il utilizeaza (consecintele sunt grave in cazul persoanelor care sufera de osteoporoza).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu