Ceaiul oolong, Wulong , Wu Long sau ceaiul “Dragonului negru”
este consumat de chinezi pentru numeroasele sale beneficii dar si datorita
aromei deosebite. Asemenea ceaiului verde, negru sau alb, ceaiul oolong se
obtine din frunzele si mugurii
plantei Cammelia sinensis.
Componentele plantei sunt usor fermentate si
oxidate, gustul ceaiului fiind intre cel verde si cel negru. Exista numeroase
sortimente de ceai oolong insa cel mai cunoscut provine din provincia Fuijan,China.
Consumat in mod regulat imbunatateste
sanatatea deoarece este bogat in
antioxidanti. Combinatia unica de catheina si cafeina lupta impotriva
radicalilor liberi.
Consumului de ceai
oolong reduce riscul de boli de inima si nivelul ridicat al colesterolului,
asigurand antioxidantii vitali pentru sanatatea oaselor, a pielii si a
dintilor. Desi contine cafeina are efect de relaxare asupra corpului.
Ceaiul este un
miracol al naturii fiind bogat in antioxidanti. Contine numeroase vitamine si minerale precum: calciu,
magneziu, cupru, carotin, seleniu si potasiu, cat si vitaminele A, B, C, E si
K. Alcaloizii detoxifianti precum acidul
folic sunt si ei prezenti in compozitia ceaiului. Contine cafeina si
componente asemanatoare acesteia ,stimuland sistemul nervos.
Compusii din ceaiul
oolong sunt eficace in controlarea metabolismului grasimilor din organism.
Acest lucru este posibil deoarece sunt activate anumite enzime care cresc
activitatea celulelor grase din corp. Consumul zilnic de ceai oolong poate
reduce obezitatea.
Compusii din ceaiul
oolong sunt responsabili pentru eliminarea radicalilor liberi din organism
deoarece actioneaza asemenea unor antioxidanti. Consumat zilnic ceaiul ne poate
proteja impotriva celulelor responsabile de boli precum: cancer, arteroscleroza, infarct,
artrita reumatica si diabet.
Persoanele
diagnosticate cu eczema trebuie sa consume 3 cesti de ceai oolong pe zi. In
aproximativ o saptamana incep sa vada imbunatatiri majore la nivelul pielii
(componentele din ceai actioneaza ca un anti-alergenic reducand iritatia si problemele
tenului).
Antioxidantii din
ceaiul oolong protejeaza dintii impotriva cariilor, intaresc oasele, previn
osteoporoza si asigura dezvoltarea armonioasa a corpului. Studiile efectuate au
indicat ca persoanele care au consumat
ceai o perioada indelungata (peste 10 ani) aveau densitatea mineralelor din
oase mai ridicata. Anumite componente din ceai favorizeaza retinerea mineralelor
din hrana pe care o consumam.
Ceaiul oolong este
folosit ca adjuvant pentru persoanele care sufera de diabet de gradul 2,
echilibrand cantitatea de zahar si insuluina din sange.
Printre
beneficiile consumului acestui ceai se numara imbunatatirea cresterea
activitatii cognitive si reducerea stresului.
Este recomandat sa
nu se depaseasca consumul de 3 cesti pe zi. Peste ceai se adauga apa fierbinte
si se lasa la infuzat 2 – 3 minute. Este indicat sa se consume fierbinte.
Desi are numeroase
beneficii trebuie sa amintim ca ceaiul oolong este bogat in cafeina. Consumat
in cantitati mari poate avea efecte daunatoare: dureri de cap, anxietate, insomnie,
batai iregulate ale inimii. Consumul excesiv de ceai poate duce la eliminarea
excesiva a calciului pe care organismul il utilizeaza (consecintele sunt grave
in cazul persoanelor care sufera de osteoporoza).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu