Nucul este o planta ce provine din India si regiunile
inconjuratoare ale Marii Caspice. In secolul 4 al erei noastre romanii au
introdus nucul in Europa. Copacul are o multitudine de utilizari: sursa de
hrana (fructele comestibile), medicina, materie prima in industria de mobila
dar si vopsea.
Nucile au numeroase beneficii pentru sanatate, de la
controlul greutatii pana la prevenire si incetinirea numeroaselor tipuri de
cancer.
Nucile sunt bogate in proteine, vitamine, acizi grasi
(omega-3), minerale, lecitina si uleiuri. In comparatie cu celelalte fructe cu
coaja lemnoasa care contin cantitati ridicate de grasimi monosaturate, nucile
sunt unice deoarece contin acizi grasi polisaturati si sunt singurele care
contin cantitati ridicate de acid alpha-lionelic. Nucile au cantitati infime de sodiu
si nu au colesterol. 28 grame de nuci contin 183 de calorii dintre care 153 de calorii provin din grasimi.
Nucile contin cantitati ridicate de vitamina B6, aproximativ
8% din necesarul zilnic. Contin cantitati mari de acid folic, zinc, vitamina E,
precum si mangan,magneziu, fosfor si fier.
Omega-6 si omega-3 sunt doi acizi grasi esentiali necesari
organismului pentru cresterea celulelor, sistemul imunitar, prevenirea bolilor.
Organismul uman nu ii produce si ei trebuie obtinuti din hrana pe care o
consumam, iar nucile contin acizi grasi omega-3.
Nucile ajuta la prevenirea bolilor cardiace si sunt
recomandate pentru reducerea colesterolului. Studiile efectuate au aratat ca
daca consumam doua, trei nuci pe zi reducem considerabil colesterolul.
Consumul de nuci este benefic pentru memorie si functii
cognitive. Cantitatile reduse de omega-3 sunt una dintre cauzele depresiei.
Avand in vedere ca nucile sunt surse de omega-3 putem afirma cu certitudine ca
sunt hrana pentru creier.
Nucile contin vitamina B7 care ajuta la intarirea firului de
par, reduce caderea parului si imbunatateste cresterea acestuia.
Nucile contin numeroase ingrediente care individual
incetinesc evolutia cancerului. Consumul regulat de nuci reduce riscul de
cancer la san si incetineste evolutia cancerului de prostata. Expertii in
diabet si obezitate recomanda consumul de nuci ca parte esentiala a unei diete
sanatoase.
Contrar cu ceea ce se crede nucile sunt extreme de utile
atunci cand vrem sa pierdem in greutate. 28 de grame de nuci contin 2,5 grame
acizi grasi, 4 grame de proteine si 2 grame de fibre. In ciuda numarului mare
de calorii nucile ajuta la pierderea in greutate dar si la mentinerea greutatii
dorite pentru o perioada mai lunga de timp.
Consumul a aproximativ 75 de grame de nuci pe zi imbunatateste calitatea spermei datorita
cantitatii mari de acid a-linoleic si omega-3.
Desi au numeroase beneficii nucile consumate in exces au
efecte negative asupra rinichilor cauzand formarea de pietre.
Pentru a beneficia de toate aceste minunate beneficii este
important ca nucile sa fie consumate in stare cruda, deoarece prin gatire (la temperature
ridicate) acestea isi pierd o parte din nutrienti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu