miercuri, 25 februarie 2015

Nucile, o gustare sanatoasa.



Nucul este o planta ce provine din India si regiunile inconjuratoare ale Marii Caspice. In secolul 4 al erei noastre romanii au introdus nucul in Europa. Copacul are o multitudine de utilizari: sursa de hrana (fructele comestibile), medicina, materie prima in industria de mobila dar si vopsea.

Nucile au numeroase beneficii pentru sanatate, de la controlul greutatii pana la prevenire si incetinirea numeroaselor tipuri de cancer.
Nucile sunt bogate in proteine, vitamine, acizi grasi (omega-3), minerale, lecitina si uleiuri. In comparatie cu celelalte fructe cu coaja lemnoasa care contin cantitati ridicate de grasimi monosaturate, nucile sunt unice deoarece contin acizi grasi polisaturati si sunt singurele care contin cantitati ridicate de acid alpha-lionelic. Nucile au cantitati infime de sodiu si nu au colesterol. 28 grame de nuci contin 183 de calorii dintre care 153 de calorii provin din grasimi.

Nucile contin cantitati ridicate de vitamina B6, aproximativ 8% din necesarul zilnic. Contin cantitati mari de acid folic, zinc, vitamina E, precum si mangan,magneziu, fosfor si fier.
Omega-6 si omega-3 sunt doi acizi grasi esentiali necesari organismului pentru cresterea celulelor, sistemul imunitar, prevenirea bolilor. Organismul uman nu ii produce si ei trebuie obtinuti din hrana pe care o consumam, iar nucile contin acizi grasi omega-3.
Nucile ajuta la prevenirea bolilor cardiace si sunt recomandate pentru reducerea colesterolului. Studiile efectuate au aratat ca daca consumam doua, trei nuci pe zi reducem considerabil colesterolul.
Consumul de nuci este benefic pentru memorie si functii cognitive. Cantitatile reduse de omega-3 sunt una dintre cauzele depresiei. Avand in vedere ca nucile sunt surse de omega-3 putem afirma cu certitudine ca sunt hrana pentru creier.

Nucile contin vitamina B7 care ajuta la intarirea firului de par, reduce caderea parului si imbunatateste cresterea acestuia.

Nucile contin numeroase ingrediente care individual incetinesc evolutia cancerului. Consumul regulat de nuci reduce riscul de cancer la san si incetineste evolutia cancerului de prostata. Expertii in diabet si obezitate recomanda consumul de nuci ca parte esentiala a unei diete sanatoase.

Contrar cu ceea ce se crede nucile sunt extreme de utile atunci cand vrem sa pierdem in greutate. 28 de grame de nuci contin 2,5 grame acizi grasi, 4 grame de proteine si 2 grame de fibre. In ciuda numarului mare de calorii nucile ajuta la pierderea in greutate dar si la mentinerea greutatii dorite pentru o perioada mai lunga de timp.

Consumul a aproximativ 75 de grame de nuci pe zi  imbunatateste calitatea spermei datorita cantitatii mari de acid a-linoleic si omega-3.
Desi au numeroase beneficii nucile consumate in exces au efecte negative asupra rinichilor cauzand formarea de pietre.
Pentru a beneficia de toate aceste minunate beneficii este important ca nucile sa fie consumate in stare cruda, deoarece prin gatire (la temperature ridicate) acestea isi pierd o parte din nutrienti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu