Marea majoritate a oamenilor considera colesterolul ca fiind
un element negativ insa este una dintre
numeroasele substante create si utilizate de organismul nostru pentru a functiona normal. El se gaseste in fiecare celula a corpului dar este luat
si din mancare. Se aseamana cu ceara si are consistenta grasa. Avand baza de
ulei colesterolul nu se amesteca cu sangele. Circula in corp cu ajutorul lipoproteinelor din sange.
Ficatul este
cel care produce cantitatea de colesterol
necesara. Totusi el este prezent si in produsele
de origine animala (carne, pui,
produse lactate). Ficatul produce mai mult colesterol atunci cand are o dieta
bogata in grasimi saturate.
Excesul de colesterol se acumuleaza intre straturile din care sunt alcatuiti peretii
arterelor ingreunand astfel circulatia sangelui. Acest surplus se poate acumula
sub forma unor cheaguri iar daca
acestea blocheaza o artera care alimenteaza creierul poate cauza un atac cerebral. Daca blocheaza o artera
care alimenteaza inima poate cauza un
atac de cord.
Principalele functii ale colesterolului sunt: contribuie la structura peretilor celulari, ajuta la
producerea acidului biliar in
intestine, precum si la producerea vitaminei
D .
Exista doua tipuri de colesterol, cel bun si cel rau. Cantitati
prea mari din un singur tip sau insuficiente din celalalt duc la aparitia
bolilor de inima, de aceea este important sa monitorizam constant evolutia lor.
Are o densitate
scazuta a liporoteinelor.Este considerat rau deoarece contribuie la
formarea depozitelor de grasime de
pe peretele vaselor de sange, reducandu-le flexibilitatea. Afectiunea este cunoscuta
sub denumirea de ateroscleroza. Contribuie si la formarea cheagurilor de
grasime cauzand atacuri cerebrale sau de cord.
HDL (colesterolul bun)
Are o densitate mare
a lipoproteinelor. Este considerat bun deoarece ajuta la indepartarea LDL de pe peretii vaselor
de sange. Colesterolul bun colecteaza
colesterolul rau din vasele de sange si il redirectioneaza spre ficat unde
este descompus si eliminat din
organism. Pana la o treime din colesterolul din sange este transportat de HDL. Nivelul normal al HDL ofera protectie impotriva bolilor de inima.
Sunt un alt tip de
grasimi utilizate prentru a depozita
excesul de energie din organism. Nivelele ridicate ale trigliceridelor sunt
asociate cu aparitia aterosclerozei, avand drept
cauze obezitatea, lipsa activitatii fizice,
fumatul excesiv, consumul de alcool dar si o dieta bogata in carbohidrati.
Marea majoritate a oamenilor cu probleme de inima si diabet au trigliceridele
ridicate.
In concluzie colesterolul ne este atat prieten cat si
inamic, la un nivel normal este esential in functionarea esentiala a
organismului. Atunci cand nivelul de colesterol din sange este ridicat devine
un ucigas tacut.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu