duminică, 22 februarie 2015

Colesterolul bun vs. Colesterolul rau



Marea majoritate a oamenilor considera colesterolul ca fiind un element negativ  insa este una dintre numeroasele substante create si utilizate de organismul nostru pentru a functiona normal. El se gaseste in fiecare celula a corpului dar este luat si din mancare. Se aseamana cu ceara si are consistenta grasa. Avand baza de ulei colesterolul nu se amesteca cu sangele. Circula in corp cu ajutorul lipoproteinelor din sange.

Ficatul este cel care produce cantitatea de colesterol necesara. Totusi el este prezent si in produsele de origine animala (carne, pui, produse lactate). Ficatul produce mai mult colesterol atunci cand are o dieta bogata in grasimi saturate.
Excesul de colesterol se acumuleaza intre straturile din care sunt alcatuiti peretii arterelor ingreunand astfel circulatia sangelui. Acest surplus se poate acumula sub forma unor cheaguri iar daca acestea blocheaza o artera care alimenteaza creierul poate cauza un atac cerebral. Daca blocheaza o artera care alimenteaza inima poate cauza un atac de cord.

Principalele functii ale colesterolului sunt: contribuie la structura peretilor celulari, ajuta la producerea acidului biliar in intestine, precum si la producerea vitaminei D .
Exista doua tipuri de colesterol, cel bun si cel rau. Cantitati prea mari din un singur tip sau insuficiente din celalalt duc la aparitia bolilor de inima, de aceea este important sa monitorizam constant evolutia lor.

LDL (colesterolul rau )

Are o densitate scazuta a liporoteinelor.Este considerat rau deoarece contribuie la formarea depozitelor de grasime de pe peretele vaselor de sange, reducandu-le flexibilitatea. Afectiunea este cunoscuta sub denumirea de ateroscleroza. Contribuie si la formarea cheagurilor de grasime cauzand atacuri cerebrale sau  de cord.

HDL (colesterolul bun)
Are o densitate mare a lipoproteinelor. Este considerat bun deoarece ajuta la indepartarea LDL de pe peretii vaselor de sange. Colesterolul bun colecteaza colesterolul rau din vasele de sange si il redirectioneaza spre ficat unde este descompus si eliminat din organism. Pana la o treime din colesterolul din sange este transportat de HDL. Nivelul normal al HDL ofera protectie impotriva bolilor de inima.

Trigliceridele

Sunt un alt tip de grasimi utilizate prentru a depozita excesul de energie din organism. Nivelele ridicate ale trigliceridelor sunt asociate cu aparitia aterosclerozei, avand drept cauze obezitatea, lipsa activitatii fizice, fumatul excesiv, consumul de alcool dar si o dieta bogata in carbohidrati. Marea majoritate a oamenilor cu probleme de inima si diabet au trigliceridele ridicate.
In concluzie colesterolul ne este atat prieten cat si inamic, la un nivel normal este esential in functionarea esentiala a organismului. Atunci cand nivelul de colesterol din sange este ridicat devine un ucigas tacut.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu