vineri, 27 februarie 2015

Usturoiul, aliat al sanatatii.



Usturoiul a fost folosit de-a lungul istoriei atat cu scop culinar cat si medicinal. In Franta secolului al XVIII- lea era consumat de gropari deoarece credau ca ii protejeaza impotriva ciumei. In timpul celor doua Razboaie Mondiale soldatii consumau usturoi impotriva cangrenelor si era aplicat pe rani datorita actiunii sale antiseptice.Este unul dintre cele mai versatile tipuri de mancare de pe planeta. Face parte din familia Allium alaturi de ceapa, arpagic si praz.

In zilele noastre este folosit pentru a prevenii bolile de inima, arteroscleroza sau intarirea arterelor ( grasimea care se aduna pe peretii vaselor de sange si ingreuneaza circulatia sangelui), lupta impotriva colesterolului, tensiunii si imbunatateste sistemul imunitar.

Usturoiul este bogat in antioxidanti. Pe masura ce inaintam in varsta corpul nostru acumuleaza o serie de particule denumite radicali liberi, care duc la apritia bolilor de inima, cancerului si Alzheimer. Antioxidantii din compozitia usturoiului reduc si previn aparitia acestor problem de sanatate.
Cateii de usturoi, puternic aromati sunt o sursa excelenta de minerale si vitamine. Contin cantitati mari de potasiu, fier, calciu, magneziu, zinc si seleniu. Seleniul este un mineral important pentru sanatatea inimii si un important cofactor pentru enzimele oxidante din organism.
Flavonoizii si antioxidantii precum beta-carotenul dar si vitamina C ajuta corpul sa dobandeasca rezistenta impotriva infectiilor fiind un remediu eficient impotriva racelii.

Usturoiul contine iod care este eficient pentru tratamentul hiperteroidei.
Usturoiul contine germaniu un element ce lupta impotriva cancerului. Intareste corpul in lupta impotriva alergiilor. Streptococii care cauzeaza scarlatina si inflamarea invelisului inimii sunt distrusi de usturoi. Contine o subsanta numita ajeona care dilueaza sangele reducand riscul aparitiei cheagurilor. Usturoiul are peste o suta de compusi ai sulfului reducand astfel tensiunea si nivelul zaharului din sange, alunga astmul si bronsita, imbunatatesc circulatia si functiile inimii, previn cancerul si ajuta organismul sa se debaraseze de toxinele periculoase.

Principala valoare a usturoiului in tulburarile hepatice consta in puterea sa de a detoxifia prin eliminarea bacteriilor putrefactive din intestine, permitand ficatului sa se odihneasca. Este stimulant al sucurilor gastrice stimuland intensificarea fluxului sangvin spre ficat. Daca usturoiul nu este tolerat exista o deficienta a organelor digestive.
Iritabilitatea, anxietatea, greturile, migrenele oboseala sau agitatia, balonarea ,umflarea extremitatilor, ametelile, tulburarea vederii, umflarea sau sensibilizarea dureroasa a sanilor, crampele sunt rezolvate de elementele aflate in compozitia usturoiului. Capacitatea usturoiului de a mari absorbtia de vitamina B1 este extreme de utila in alungarea greturilor matinale si a sindromului premenstrual.

Persoanele care sufera de constipatie sunt indemnate sa consume cu regularitate cantitati moderate de usturoi (anicinadin usturoi stimuleaza miscarile peretilor intestinali).
Din cele mai vechi timpuri usturoiul a fost folosit ca supliment pentru a imbunatatii capacitatea fizica si pentru reducerea oboselii, fiind administrat atletilor din Grecia Antica.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu