Usturoiul a fost folosit de-a lungul istoriei atat cu scop culinar cat si medicinal. In Franta secolului al XVIII- lea era consumat de
gropari deoarece credau ca ii protejeaza impotriva ciumei. In timpul celor doua
Razboaie Mondiale soldatii consumau usturoi impotriva cangrenelor si era aplicat
pe rani datorita actiunii sale antiseptice.Este unul dintre cele mai versatile
tipuri de mancare de pe planeta. Face parte din familia Allium alaturi de
ceapa, arpagic si praz.
In zilele noastre este folosit pentru a prevenii bolile de inima, arteroscleroza sau
intarirea arterelor ( grasimea care se aduna pe peretii vaselor de sange si
ingreuneaza circulatia sangelui), lupta impotriva colesterolului, tensiunii si
imbunatateste sistemul imunitar.
Usturoiul este bogat in antioxidanti.
Pe masura ce inaintam in varsta corpul nostru acumuleaza o serie de particule
denumite radicali liberi, care duc la apritia bolilor de inima, cancerului si
Alzheimer. Antioxidantii din compozitia usturoiului reduc si previn aparitia
acestor problem de sanatate.
Cateii de usturoi, puternic aromati sunt o sursa excelenta de minerale si vitamine. Contin
cantitati mari de potasiu, fier, calciu,
magneziu, zinc si seleniu. Seleniul este un mineral important pentru
sanatatea inimii si un important cofactor pentru enzimele oxidante din
organism.
Flavonoizii si antioxidantii precum beta-carotenul dar
si vitamina C ajuta corpul sa dobandeasca rezistenta impotriva infectiilor fiind
un remediu eficient impotriva racelii.
Usturoiul contine germaniu un element ce lupta impotriva
cancerului. Intareste corpul in lupta impotriva alergiilor. Streptococii care
cauzeaza scarlatina si inflamarea invelisului inimii sunt distrusi de usturoi.
Contine o subsanta numita ajeona care dilueaza sangele reducand riscul
aparitiei cheagurilor. Usturoiul are peste o
suta de compusi ai sulfului reducand astfel tensiunea si nivelul zaharului
din sange, alunga astmul si bronsita, imbunatatesc circulatia si functiile
inimii, previn cancerul si ajuta organismul sa se debaraseze de toxinele
periculoase.
Principala valoare a usturoiului in tulburarile hepatice
consta in puterea sa de a detoxifia prin
eliminarea bacteriilor putrefactive din
intestine, permitand ficatului sa se odihneasca. Este stimulant al
sucurilor gastrice stimuland intensificarea fluxului sangvin spre ficat. Daca
usturoiul nu este tolerat exista o deficienta a organelor digestive.
Iritabilitatea, anxietatea, greturile, migrenele oboseala sau
agitatia, balonarea ,umflarea extremitatilor, ametelile, tulburarea vederii,
umflarea sau sensibilizarea dureroasa a sanilor, crampele sunt rezolvate de
elementele aflate in compozitia usturoiului. Capacitatea usturoiului de a mari
absorbtia de vitamina B1 este extreme de utila in alungarea greturilor matinale si a sindromului premenstrual.
Persoanele care sufera de constipatie sunt indemnate sa consume cu regularitate cantitati
moderate de usturoi (anicinadin usturoi stimuleaza miscarile peretilor
intestinali).
Din cele mai vechi timpuri usturoiul a fost folosit ca
supliment pentru a imbunatatii capacitatea fizica si pentru reducerea oboselii,
fiind administrat atletilor din Grecia Antica.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu