miercuri, 18 februarie 2015

Mituri despre zahar brun si zahar alb.






 Zi de zi incercam sa facem mici schimbari care sa aiba consecinte pozitive asupra sanatatii. Zaharul este un aliment controversat el fiind obtinut prin prelucrarea sfeclei de zahar sau a trestiei de zahar.

Zaharul nerafinat

 Zaharul brun este obtinut din trestia de zahar care este culeasa si taiata in bucati mici pentru a elibera siropul de zahar. Acest produs secundar contine granule ce poarta numele de zahar nerafinat dar are si numeroase impuritati precum noroi, bucati din planta si stuf acestea sunt filtrate prin metode mecanice si chimice specifice. Lichidul purificat este apoi fiert pana ce apa se evapora, sucul ramas este incalzit din nou pana cand zaharul incepe sa se cristalizeze. In aceasta etapa zaharul contine 96 la suta zaharoza si 4 la suta substante din planta mama. In urma procesului de uscare rezulta cristale de culoare maro, dulci dar cu valoare nutritionala scazuta. Acest produs poate fi  folosit ca atare, purtand denumirea de zahar nerafinat sau poate fi rafinat in urmatoarea etapa a prelucrarii.

Melasa

Dupa ce se filtreaza sucul plantei si cristalele de zahar nerafinat, in urma unui proces de fierbere se evapora lent lichidul rezultand un amestec bogat de culoare maro inchis denumit melasa. Aceasta contine 46 la suta zaharoza si alte zaharuri, 3 la suta proteine si mici cantitati de minerale precum calciu, magneziu si fosfor precum si urme de elemente ca fier, cupru, mangan, zinc dar si complexul de vitamine B. Melasa este folosita atat pentru consum uman cat si pentru cel animal.

Zaharul alb

La rafinarie melasa si zaharul nerafinat sunt spalate cu apa fierbinte, separate prin centrifugare si filtrare pana rezulta zaharul alb. Cristalele albe naturale care raman au o concentratie de 99.9 la suta zaharoza. Acest produs este granulat in diverse dimensiuni de la cristal la pudra urmand a fi distribuit catre consumatori.
Trebuie sa mentionam ca pentru inlaturarea culorii sunt folosite chimicale precum acidul fosforic si hidroxidul de calciu. Aceste substante folosite in procesul de rafinare a zaharului nu sunt benefice sanatatii organismului.

Zaharul brun

Zaharul brun rezulta in urma amestecului de zahar alb cu melasa, cantitatea de melasa variaza de la producator la producator, spre exemplu zaharul brun light contine maxim 3,5 la suta melasa in timp ce zaharul brun inchis are in compozitia sa maxim 6,5 la suta melasa. In concluzie zaharul brun contine o cantitate infima de nutrienti fata de zaharul alb deoarece cantitatile de nutrienti readaugate (melasa) sunt foarte mici. Zaharul alb si cel brun au acelasi numar de calorii insa zaharul brun are un gust putin diferit iar preparatele in care este utilizat  au o textura mai moale.
Ramane la latitudinea noastra sa alegem care produs se potiveste nevoilor si gusturilor noastre. Din nefericire  multe produse care sunt promovate a fi drept sanatoase nu sunt deloc diferite fata de cele obisnuite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu