Zi de zi incercam sa
facem mici schimbari care sa aiba consecinte pozitive asupra sanatatii. Zaharul
este un aliment controversat el fiind obtinut prin prelucrarea sfeclei de zahar
sau a trestiei de zahar.
Zaharul nerafinat
Zaharul brun este
obtinut din trestia de zahar care este culeasa si taiata in bucati mici pentru a
elibera siropul de zahar. Acest produs secundar contine granule ce poarta
numele de zahar nerafinat dar are si
numeroase impuritati precum noroi, bucati din planta si stuf acestea sunt filtrate
prin metode mecanice si chimice specifice. Lichidul purificat este apoi fiert pana
ce apa se evapora, sucul ramas este incalzit din nou pana cand zaharul incepe
sa se cristalizeze. In aceasta etapa zaharul contine 96 la suta zaharoza si 4 la suta substante din planta mama. In urma
procesului de uscare rezulta cristale de culoare maro, dulci dar cu valoare nutritionala
scazuta. Acest produs poate fi folosit
ca atare, purtand denumirea de zahar nerafinat sau poate fi rafinat in
urmatoarea etapa a prelucrarii.
Dupa ce se filtreaza sucul plantei si cristalele de zahar
nerafinat, in urma unui proces de fierbere se evapora lent lichidul rezultand
un amestec bogat de culoare maro inchis denumit melasa. Aceasta contine 46
la suta zaharoza si alte zaharuri, 3 la suta proteine si mici cantitati de
minerale precum calciu, magneziu si fosfor precum si urme de elemente ca fier, cupru, mangan, zinc dar si complexul
de vitamine B. Melasa este folosita atat pentru consum uman cat si pentru
cel animal.
Zaharul alb
La rafinarie melasa si zaharul nerafinat sunt spalate cu apa
fierbinte, separate prin centrifugare si filtrare pana rezulta zaharul alb. Cristalele albe naturale care
raman au o concentratie de 99.9 la suta
zaharoza. Acest produs este granulat in diverse dimensiuni de la cristal la
pudra urmand a fi distribuit catre consumatori.
Trebuie sa mentionam ca pentru inlaturarea culorii sunt
folosite chimicale precum acidul fosforic si hidroxidul de calciu.
Aceste substante folosite in procesul de rafinare a zaharului nu sunt benefice
sanatatii organismului.
Zaharul brun
Zaharul brun
rezulta in urma amestecului de zahar alb cu melasa, cantitatea de melasa variaza
de la producator la producator, spre exemplu zaharul brun light contine maxim 3,5 la suta melasa in timp ce zaharul
brun inchis are in compozitia sa maxim 6,5
la suta melasa. In concluzie zaharul brun contine o cantitate infima de nutrienti fata de zaharul alb
deoarece cantitatile de nutrienti readaugate (melasa) sunt foarte mici. Zaharul
alb si cel brun au acelasi numar de calorii insa zaharul brun are un gust putin
diferit iar preparatele in care este utilizat
au o textura mai moale.
Ramane la latitudinea noastra sa alegem care produs se
potiveste nevoilor si gusturilor noastre. Din nefericire multe produse care sunt promovate a fi drept
sanatoase nu sunt deloc diferite fata de cele obisnuite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu