luni, 23 februarie 2015

Ce este quinoa?



Exista numeroase proteine de origine animala precum carnea, pestele, ouale, laptele dar si branza. Dar proteine vegetale? Proteinele complete sau proteinele de inalta calitate sunt acelea care asigura corpului amino acizii necesari. Quinoa este o planta ce ofera organismului proteine vegetale. Din aceasta categorie mai fac parte: soia, hrisca, spirulina, semintele de canepa si chia.

Quinoa este crescuta in America de Sud (Chile, Peru si Bolivia) de sute de ani reprezinta hrana de baza a vechilor populatii de incasi care o denumeau “mama tuturor granelor”.In ultimii ani quinoa este folosita ca alternativa la consumul de bulgur, couscous si orez. Aceasta este o “pseudo-cereala” deoarece este gatita si mancata ca o cereala dar face  parte din familia sfeclei si spanacului.

Anul 2013 a fost denumit “Anul international al Quinoa” pentru a sublinia valoarea nutritiva a acestuia. Contine de doua ori mai multe proteine decat orezul fiind o excelenta sursa de calciu, magneziu si mangan. Are un nivel ridicat de vitamine B, vitamina E si fibre.
Quinoa este printre cele mai putin alergenice cereale fiind o excelenta alternativa pentru cei care urmeaza o dieta fara gluten. Ca si hrisca, quinoa este o excelenta sursa de amino acizi devenind astfel o sursa de proteine complete. Reprezinta o alternativa extraordinara pentru vegetarieni care trebuie sa adauge suficiente proteine in dieta lor.
Quinoa este un puternic anti-inflamator cu efecte benefice in tratarea bolilor. Contine cantitati mici de acizi grasi omega-3 in comparatie cu cerealele care au un continut ridicat de grasimi monosaturate. Fiind o sursa de proteine complete quinoa contine noua amio-acizi esentiali care le lipsesc cerealelor. Este un carbohidrat care se digera lent.
Reduce riscul de diabet datorita cantitatii mari de proteine ce regleaza cantitatea de zahar din sange. Fibrele din quinoa descompun lent carbohidratii in glucoza. Continutul ridicat de fibre si proteine contribuie la reducerea senzatiei de foame fiind utila persoanelor care vor sa slabeasca. Quinoa are cea mai mare concentratie de potasiu dintre toate cerealele. Acesta este necesar mentinerii echilibrului coespunzator de sodiu din sange. Quinoa este bogata in magneziu un element ce ajuta la dilatarea vaselor de sange.

Modalitati de pastrare
Exista numeroase varietati de quinoa insa cele mai des utilizate sunt boabele albe, rosii si negre. Cea mai des intalnita este cea alba. Quinoa rosie isi mentine forma mai bine dupa ce este gatita cea mai buna alegere pentru salate. Quinoa neagra este un amestec de boabe negre, maro si rosii, este mai dulce, cu o usoara aroma de pamant.
Pe piata mai sunt prezenti si fulgii de quinoa, care se gatesc mult mai repede fiind excelenti pentru micul dejun. In urma macinarii rezulta faina care poate fi utilizata in numeroase retete.
Quinoa isi mareste volumul atunci cand este gatita, de aceea nu este nevoie de o cantitate foarte mare. Daca este depozitata in conditii corespunzatoare (locuri racoroase ferite de umezeala) pote fi folosita perioade indelungate. Este indicat sa fie depozitata in congelator pentru conservarea acizilor grasi. Congelata poate fi pastrata pana la 6 luni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu