Exista numeroase proteine de origine animala precum carnea,
pestele, ouale, laptele dar si branza. Dar proteine
vegetale? Proteinele complete
sau proteinele de inalta calitate
sunt acelea care asigura corpului amino
acizii necesari. Quinoa este o planta ce ofera organismului proteine vegetale.
Din aceasta categorie mai fac parte: soia,
hrisca, spirulina, semintele de canepa si chia.
Quinoa este crescuta in America
de Sud (Chile, Peru si Bolivia) de sute de ani reprezinta hrana de baza a
vechilor populatii de incasi care o
denumeau “mama tuturor granelor”.In
ultimii ani quinoa este folosita ca alternativa la consumul de bulgur, couscous
si orez. Aceasta este o “pseudo-cereala”
deoarece este gatita si mancata ca o cereala dar face parte din familia
sfeclei si spanacului.
Anul 2013 a fost
denumit “Anul international al Quinoa”
pentru a sublinia valoarea nutritiva a acestuia. Contine de doua ori mai multe proteine decat orezul
fiind o excelenta sursa de calciu,
magneziu si mangan. Are un nivel
ridicat de vitamine B, vitamina E si fibre.
Quinoa este printre cele mai putin alergenice cereale fiind o
excelenta alternativa pentru cei care urmeaza o dieta fara gluten. Ca si hrisca, quinoa este o excelenta sursa de amino acizi devenind
astfel o sursa de proteine complete. Reprezinta o alternativa extraordinara
pentru vegetarieni care trebuie sa adauge suficiente
proteine in dieta lor.
Quinoa este un puternic anti-inflamator
cu efecte benefice in tratarea bolilor. Contine cantitati mici de acizi grasi omega-3 in comparatie cu
cerealele care au un continut ridicat de grasimi monosaturate. Fiind o sursa de
proteine complete quinoa contine noua amio-acizi esentiali care le
lipsesc cerealelor. Este un carbohidrat care se digera lent.
Reduce riscul de
diabet datorita cantitatii mari de proteine ce regleaza cantitatea de zahar din sange. Fibrele din quinoa descompun lent carbohidratii in glucoza. Continutul ridicat de fibre
si proteine contribuie la reducerea
senzatiei de foame fiind utila persoanelor care vor sa slabeasca. Quinoa are cea
mai mare concentratie de potasiu dintre toate cerealele. Acesta este
necesar mentinerii echilibrului
coespunzator de sodiu din sange.
Quinoa este bogata in magneziu un
element ce ajuta la dilatarea vaselor de sange.
Modalitati de pastrare
Exista numeroase varietati de quinoa insa cele mai des
utilizate sunt boabele albe, rosii si
negre. Cea mai des intalnita este cea alba. Quinoa rosie isi mentine forma mai bine dupa ce este gatita cea mai
buna alegere pentru salate. Quinoa neagra este un amestec de boabe
negre, maro si rosii, este mai dulce,
cu o usoara aroma de pamant.
Pe piata mai sunt prezenti si fulgii de quinoa, care se gatesc mult mai repede fiind excelenti
pentru micul dejun. In urma
macinarii rezulta faina care poate
fi utilizata in numeroase retete.
Quinoa isi mareste
volumul atunci cand este gatita, de aceea nu este nevoie de o cantitate
foarte mare. Daca este depozitata in
conditii corespunzatoare (locuri racoroase ferite de umezeala) pote fi
folosita perioade indelungate. Este
indicat sa fie depozitata in congelator
pentru conservarea acizilor grasi.
Congelata poate fi pastrata pana la 6
luni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu