Toate tipurile de fasole au un stramos comun originar din Peru. De aici s-au raspandit
in America Centrala si de Sud ca urmare a migratiei negustorilor indieni care
au adus boabe de fasole din Peru. In secolul al XV-lea ajung si in Europa odata
cu intoarcerea exploratorilor spanioli din expeditia in Lumea Noua. Spaniolii
si portughezii sunt cei care au adus
fasolea rosie in Asia si Africa. Fasolea este o excelenta sursa de proteine
care a devenit populara in numeroase culturi. Cei mai mari producatori mondiali
de fasole sunt India, China, Indonezia si Brazilia.
Fasolea rosie contine potasiu,
magneziu, fier si proteine fiind o alternativa buna pentru vegetarieni.
Antioxidantii din compozitie au efecte benefice asupra sistemului imunitar si
anumitor probleme de sanatate.
Fasolea rosie este incarcata cu mangan care protejeaza antioxidantii si reduce radicalii liberi.
Vitamina K din compozitia boabelor de fasole lupta impotriva cancerului.
Aceeasi vitamina K are un rol esential asupra sistemului nervos si creierului.
Fasolea contine o cantitate importana de tiamine, necesare creierului si
celulelor cognitive.
Boabele de fasole rosie contin fibre solubile care ajuta la
scaderea ratei metabolismului carbohidratilor, reducand astfel nivelul
zaharului din sange.
Sulfitii sunt adaugati pentru a conserva mancarea, fasolea
rosie contine molibden (un metal
transitional) care ajuta la detoxifierea
sulfitilor . Consumul de fasole diminueaza simptomele alergiilor la
sulfiti.
Fibrele din fasole sunt utile pentru regularizarea miscarilor intestinelor, ajuta la fermentarea
fibrelor din intestinul gros si la mentinerea bacteriilor benefice, reducand
astfel riscul de cancer la colon.
Invelisul bobului de fasole, prin compozitia sa, reduce
nivelul de homocistine, aparitia infarctului si bolile sitemului vascular (
magneziu fiind cel care regleaza functionarea sistemului cardiovascular).
Fierul este
esential pentru metabolism si productia de energie. Fasolea este bogata atat in
fier cat si in magneziu. Fibrele prezente in boabe, reduc nivelul
colesterolului rau si previn aparitia diabetului.
Deoarece sunt o sursa bogata de antioxidanti, lupta
impotriva cancerului. Radicalii liberi rezulta in urma proceselor de metabolism
celular, fasolea rosie detoxifieaza corpul
si reduce riscul de boli cronice.
Fasolea rosie contine zinc si vitamna B6, care ajuta la cresterea tesuturilor si repararea pielii
si a parului deteriorat. Vitamina C
prezenta in fasole ajuta la productia de colagen din cartilaje si imbunatateste
aspectul parului si pilelii.
Fasolea rosie este o sursa excelenta de calciu, mentinand sanatatea oaselor. Zincul din boabele de fasole
este eficace in lupta cu acneea, asigurand functionarea optima a glandelor
sebacee ce produc transpiratia (glandele sebacee fiind responsabile de
producerea acneei). Acidul folic din
fasole sustine regenerarea celulelor pielii.
Magneziul din
fasole relaxeaza muschii, nervii si vasele sangvine reducand senzatia de
oboseala. In combinatie cu cereale, precum orezul rezulta o proteina de inalta
calitate necesara regimului presoanelor vegetariene.
Pentru a rezista perioade indelungate de timp este necesar
ca boabele de fasole sa fie pastrate in recipient etans, departe de lumina si
umezeala.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu