vineri, 27 februarie 2015

Fasolea rosie



Toate tipurile de fasole au un stramos  comun originar din Peru. De aici s-au raspandit in America Centrala si de Sud ca urmare a migratiei negustorilor indieni care au adus boabe de fasole din Peru. In secolul al XV-lea ajung si in Europa odata cu intoarcerea exploratorilor spanioli din expeditia in Lumea Noua. Spaniolii si portughezii  sunt cei care au adus fasolea rosie in Asia si Africa. Fasolea este o excelenta sursa de proteine care a devenit populara in numeroase culturi. Cei mai mari producatori mondiali de fasole sunt India, China, Indonezia si Brazilia.

Fasolea rosie contine potasiu, magneziu, fier si proteine fiind o alternativa buna pentru vegetarieni. Antioxidantii din compozitie au efecte benefice asupra sistemului imunitar si anumitor probleme de sanatate.
Fasolea rosie este incarcata cu mangan care protejeaza antioxidantii si reduce radicalii liberi. Vitamina K din compozitia boabelor de fasole lupta impotriva cancerului. Aceeasi  vitamina K are un rol esential asupra sistemului nervos si creierului. Fasolea contine o cantitate importana de tiamine, necesare creierului si celulelor cognitive.

Boabele de fasole rosie contin fibre solubile care ajuta la scaderea ratei metabolismului carbohidratilor, reducand astfel nivelul zaharului din sange.
Sulfitii sunt adaugati pentru a conserva mancarea, fasolea rosie contine molibden (un metal transitional) care ajuta la detoxifierea sulfitilor . Consumul de fasole diminueaza simptomele alergiilor la sulfiti.
Fibrele din fasole sunt utile pentru regularizarea  miscarilor intestinelor, ajuta la fermentarea fibrelor din intestinul gros si la mentinerea bacteriilor benefice, reducand astfel riscul de cancer la colon.

Invelisul bobului de fasole, prin compozitia sa, reduce nivelul de homocistine, aparitia infarctului si bolile sitemului vascular ( magneziu fiind cel care regleaza functionarea sistemului cardiovascular).
Fierul este esential pentru metabolism si productia de energie. Fasolea este bogata atat in fier cat si in magneziu. Fibrele prezente in boabe,  reduc nivelul colesterolului rau si previn aparitia diabetului.
Deoarece sunt o sursa bogata de antioxidanti, lupta impotriva cancerului. Radicalii liberi rezulta in urma proceselor de metabolism celular, fasolea rosie detoxifieaza corpul  si reduce riscul de boli cronice.

Fasolea rosie contine zinc si vitamna B6, care ajuta la cresterea tesuturilor si repararea pielii si a parului deteriorat. Vitamina C prezenta in fasole ajuta la productia de colagen din cartilaje si imbunatateste aspectul parului si pilelii.
Fasolea rosie este o sursa excelenta de calciu, mentinand sanatatea oaselor. Zincul din boabele de fasole este eficace in lupta cu acneea, asigurand functionarea optima a glandelor sebacee ce produc transpiratia (glandele sebacee fiind responsabile de producerea acneei). Acidul folic din fasole sustine regenerarea celulelor pielii.

Magneziul din fasole relaxeaza muschii, nervii si vasele sangvine reducand senzatia de oboseala. In combinatie cu cereale, precum orezul rezulta o proteina de inalta calitate necesara regimului presoanelor vegetariene.
Pentru a rezista perioade indelungate de timp este necesar ca boabele de fasole sa fie pastrate in recipient etans, departe de lumina si umezeala.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu