vineri, 20 februarie 2015

Merele de aur.



Un mar pe zi tine doctorul departe” spune un vechi proverb si studiile confirma spusele. Merele sunt prezente pe piata intr-o gama variata de culori (rosu, verde, galben)  si gusturi, mai dulci, mai tari ,mai zemoase. Marul este originar din Europa de Est si Sud-Vestul Asiei raspandindu-se apoi in toate regiunile temperate ale globului. In prezent exista peste 7000 de varietati.
Marul are o simbolistica aparte in istorie, fiind mentionat atat in Biblie dar si in mitologia Nordica unde asigura tinereta vesnica. In Grecia Antica atunci cand un barbat vroia sa ceara in casatorie o femeie ii arunca un mar, daca aceasta era de acord prindea marul.

Puternic antioxidant

Cand taiem o felie de mar aceasta isi modifica repede culoarea devenind maronie. Schimbarea culorii ne arata ca marul are un continut ridicat de antioxidantii. Ei au capacitatea de a scadea oxidarea la nivelul membrane celulare, avand efecte benefice asupra problemelor cardiovasculare. In numeroasele studii s-a demonstrate ca acesti antioxidanti reduc riscul de astm si cancer pulmonar. Un mar contine aproximativ 8 miligrame de vitamina C. Nu este o cantitate foarte mare insa reciclarea vitaminei C in organism se realizeaza cu ajutorul flavonoidelor care se gasesc in mere.

Beneficiile cardiovasculare

Efectele consumului de mere asupra sistemului cardiovascular sunt bine documentate si se refera la actiunea a doi nutrienti: pectina (o fibra solubila) care reduce cantitatea de colesterol si grasimi cat si mixul de polyphenol (antioxidant). Aceste substante ajuta la scaderea nivelelui de colesterol si a tensiunii.

Regleaza cantitatea de zahar din sange

Antioxidantii continuti de mar sunt capabili sa influienteze digestia si absorbtia carbohidratilor. Stimuleaza receptorii de insulina care faciliteaza transportul zaharului din sange catre celule.
 
O inima sanatoasa

Consumul de mere si suc de mere reduce riscul bolilor de inima. Este extreme de important modul cum au fost crescute merele. Trebuie evitata utilizarea de pesticide. Un alt aspect important este legat de tipul de ceara utilizat pentru a proteja suprafata marului in timpul transportului. Este de perferat ceara de albine, shellac  sau cara carnauba (din palmierul de carnauba) in schimbul celor bazate pe petrol.

Modalitati de pastrare

Merele pot fi depozitate pentru perioade indelungate de timp, aproximativ 3-4 luni, in locuri racoroase cu temperature de maxim 4 grade Celsius, pentru a isi pastra cat mai bine nutrientii. Este important sa mentinem putina umiditate. Pe masura ce lunile trec merele incep sa piarda din cantitatea de polyphenol (antioxidant natural) si nutrienti. Deoarece rezista bine in timp sunt pastrate in camara pe perioada iernii fiind principala sursa de fructe in aceasta perioada a anului. Zicala conform careia “marul putred il strica si pe cel bun“ este adevarata deoarece merele stricate emana un gaz care afecteaza si merele sanatoase.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu