“Un mar pe zi tine
doctorul departe” spune un vechi proverb si studiile confirma spusele.
Merele sunt prezente pe piata intr-o gama variata de culori (rosu, verde,
galben) si gusturi, mai dulci, mai tari
,mai zemoase. Marul este originar din Europa
de Est si Sud-Vestul Asiei
raspandindu-se apoi in toate regiunile temperate ale globului. In prezent
exista peste 7000 de varietati.
Marul are o simbolistica aparte in istorie, fiind mentionat
atat in Biblie dar si in mitologia Nordica
unde asigura tinereta vesnica. In
Grecia Antica atunci cand un barbat vroia sa ceara in casatorie o femeie ii
arunca un mar, daca aceasta era de acord prindea marul.
Puternic antioxidant
Cand taiem o felie de mar aceasta isi modifica repede culoarea devenind maronie. Schimbarea culorii ne
arata ca marul are un continut ridicat de antioxidantii.
Ei au capacitatea de a scadea oxidarea la nivelul membrane celulare, avand efecte
benefice asupra problemelor
cardiovasculare. In numeroasele studii s-a demonstrate ca acesti
antioxidanti reduc riscul de astm si
cancer pulmonar. Un mar contine aproximativ 8 miligrame de vitamina C.
Nu este o cantitate foarte mare insa reciclarea vitaminei C in organism se
realizeaza cu ajutorul flavonoidelor
care se gasesc in mere.
Efectele consumului de mere asupra sistemului cardiovascular
sunt bine documentate si se refera la actiunea a doi nutrienti: pectina (o fibra solubila) care reduce
cantitatea de colesterol si grasimi cat si mixul de polyphenol (antioxidant). Aceste substante ajuta la scaderea nivelelui de colesterol si
a tensiunii.
Regleaza cantitatea de zahar din
sange
Antioxidantii
continuti de mar sunt capabili sa influienteze digestia si absorbtia
carbohidratilor. Stimuleaza receptorii
de insulina care faciliteaza transportul zaharului din sange catre celule.
O inima sanatoasa
Consumul de mere si suc de mere reduce riscul bolilor de inima. Este extreme de important modul cum au
fost crescute merele. Trebuie evitata
utilizarea de pesticide. Un alt aspect important este legat de tipul de
ceara utilizat pentru a proteja suprafata marului in timpul transportului. Este
de perferat ceara de albine, shellac sau cara carnauba (din palmierul de carnauba)
in schimbul celor bazate pe petrol.
Modalitati de pastrare
Merele pot fi depozitate pentru perioade indelungate de
timp, aproximativ 3-4 luni, in
locuri racoroase cu temperature de maxim 4 grade Celsius, pentru a isi pastra
cat mai bine nutrientii. Este important sa mentinem putina umiditate. Pe masura
ce lunile trec merele incep sa piarda din cantitatea de polyphenol (antioxidant
natural) si nutrienti. Deoarece rezista bine in timp sunt pastrate in camara pe
perioada iernii fiind principala sursa de fructe in aceasta perioada a anului.
Zicala conform careia “marul putred il strica si pe cel bun“ este
adevarata deoarece merele stricate emana un gaz care afecteaza si merele
sanatoase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu