Ceaiul rooibos
sau ceaiul rosu este una dintre cele
mai sanatoase bauturi, provenind din Africa de Sud, in apropiere de regiunea
Cape Town. In mod traditional acesta se consuma asemenea ceaiului negru cu
lapte si zahar, dupa gust sau cu o felie de lamaie si miere.
Contine numeroase minerale
Ceaiul rosu contine numeroase minerale vitale precum magneziu (esentiale pentru sistemul
nervos), calciu, mangan (bun pentru
oase si dinti), zinc (necesar
metabolismului) si fier (necesar
sangelui si muschilor pentru a distribui oxigenul celulelor din corp). Ceaiul
rooibos are in compozitia sa elemente ce ajuta la absorbtia optima a
nutrientilor. Spre exemplu frunzele si ceaiul contin cantitati mari de calciu
dar si mult magneziu care ajuta la fixarea calciului precum si cuprul ce ajuta la absorbtia fierului.
Imbunatateste circulatia sangelui
Ceaiul Rooibos
contine un flavonid care ajuta la circulatia
sangelui prin inhibarea enzimelor care favorizeaza bolile cardiovasculare.
Consumul regulat al acestui ceai duce la scaderea
presiunii arteriale si a colesterolului.
Linisteste stomacul
Asemenea unor ceaiuri precum cel de ghimbir, ceaiul rosu are
efecte calmante asupra sistemului digestiv, avand un puternic efect anti-inflamator care reduce
spasmele abdominale si indigestia.
Bogat in antioxidanti
Ceaiul rooibos este bogat intr-o gama larga de antioxidanti
precum aspalathin (care se gaseste numai in ceaiul rosu) si nothofagin. Aceste
substante protejeaza celulele corpului impotriva
actiunii radicalilor liberi,
protejandu-ne astfel de boli precum Parkinson si numeroase tipuri de cancer.
Dupa opt ani de cercetari Asociatia Impotriva Cancerului din Africa de Sud a
recunoscut ca aceasta planta, datorita substantelor pe care le contine lupta impotriva cancerului .
Un ten mai curat
Studiile recente au arata ca ceaiul rosu amelioreaza boli
precum acneea, psoriasis si enzeme.
Pentru aceste probleme se aplica fiertura de plante pe zonele afectate, avand drept
efect reducerea zonelor inflamate. Acizii din compozitia acestei plante nu se
gasesc natural in multe surse. Cei sintetici sunt inclusi in numeroase creme
care reduc ridurile precum si in
tratamentele cosmetice de peeling care revitalizeaza si improspateaza tenul.
Totusi este mai bine sa apelam la surse naturale.
Imbunatateste calitatea somnului
Acest ceai poate fi consumat in orice moment al zilei
deoarece nu contine cafeina, multi
alegand sa il consume inainte de somn. Datorita continutului ridicat de minerale
are efect relaxant. Acest ceai poate fi consumat in cantitati de maxim cinci, sase cani pe zi de copii dar si de femeile insarcinate deoarece nu contine cafeina.
Atentie insa in cazul persoanelor care urmeaza tratamente de
chimioterapie deoarece poate interfera cu tratamentul pe care
il urmeaza. In aceste cazuri este nevoie de sfatul unui medic specialist.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu