joi, 19 februarie 2015

Ceaiul rosu



Ceaiul rooibos sau ceaiul rosu este una dintre cele mai sanatoase bauturi, provenind din Africa de Sud, in apropiere de regiunea Cape Town. In mod traditional acesta se consuma asemenea ceaiului negru cu lapte si zahar, dupa gust sau cu o felie de lamaie si miere.

Contine numeroase minerale

Ceaiul rosu contine numeroase minerale vitale precum magneziu (esentiale pentru sistemul nervos), calciu, mangan (bun pentru oase si dinti), zinc (necesar metabolismului) si fier (necesar sangelui si muschilor pentru a distribui oxigenul celulelor din corp). Ceaiul rooibos are in compozitia sa elemente ce ajuta la absorbtia optima a nutrientilor. Spre exemplu frunzele si ceaiul contin cantitati mari de calciu dar si mult magneziu care ajuta la fixarea calciului precum si cuprul ce ajuta la absorbtia fierului.

Imbunatateste circulatia sangelui

 Ceaiul Rooibos contine un flavonid care ajuta la circulatia sangelui prin inhibarea enzimelor care favorizeaza bolile cardiovasculare. Consumul regulat al acestui ceai duce la scaderea presiunii arteriale si a colesterolului. 

Linisteste stomacul 

Asemenea unor ceaiuri precum cel de ghimbir, ceaiul rosu are efecte calmante asupra sistemului digestiv, avand un puternic efect anti-inflamator care reduce spasmele abdominale si indigestia.

Bogat in antioxidanti

Ceaiul rooibos este bogat intr-o gama larga de antioxidanti precum aspalathin (care se gaseste numai in ceaiul rosu) si nothofagin. Aceste substante protejeaza celulele corpului impotriva actiunii radicalilor liberi, protejandu-ne astfel de boli precum Parkinson si numeroase tipuri de cancer. Dupa opt ani de cercetari Asociatia Impotriva Cancerului din Africa de Sud a recunoscut ca aceasta planta, datorita substantelor pe care le contine lupta impotriva cancerului .

Un ten mai curat

Studiile recente au arata ca ceaiul rosu amelioreaza boli precum acneea, psoriasis si enzeme. Pentru aceste probleme se aplica fiertura de plante pe zonele afectate, avand drept efect reducerea zonelor inflamate. Acizii din compozitia acestei plante nu se gasesc natural in multe surse. Cei sintetici sunt inclusi in numeroase creme care reduc ridurile precum si in tratamentele cosmetice de peeling care revitalizeaza si improspateaza tenul. Totusi este mai bine sa apelam la surse naturale.

Imbunatateste calitatea somnului

Acest ceai poate fi consumat in orice moment al zilei deoarece nu contine cafeina, multi alegand sa il consume inainte de somn. Datorita continutului ridicat de minerale are efect relaxant. Acest ceai poate fi consumat in cantitati de maxim cinci, sase cani pe zi de copii dar si de femeile insarcinate deoarece nu contine cafeina.

Atentie insa in cazul persoanelor care urmeaza tratamente de chimioterapie deoarece poate interfera cu tratamentul pe care il urmeaza. In aceste cazuri este nevoie de sfatul unui medic specialist.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu