vineri, 20 februarie 2015

O dieta fara gluten



Glutenul este o proteina care se regaseste in cereale ( grau, orz, secara) actionand asemenea unui lipici, ajutandu-le sa isi mentina forma. Ca si componente glutenul, este alcatuit din doua sub-proteine, glutenin si gliadin, datorita carora aluatul devine elastic si inmagazineaza bulele de aer eliberate de agentii de crestere. Glutenul provine din proteinele gasite in endosperma (tesut vegetal situat in preajma embrionului) cerealelor care hraneste embrionul in perioada germinatiei.

De ce nu este sanatos glutenul

Marea majoritate a oamenilor care aleg sa renunte la gluten sufera de intoleranta la gluten, care poarta denumirea de boala celiac. Aceasta este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Pentru aceste persoane este extreme de important sa renunte la gluten. In cazul persoanelor sanatoase, care aleg sa renunte la glutenul din alimentatie pot aparea carente de vitamine, minerale si fibre.
Exista un numar mare de persoane care desi nu sufera de intoleranta la gluten afirma ca se simt mult mai bine atunci cand renunta la acesta. Glutenul este prezent in marea majoritate a produselor uzuale destinate consumului
Glutenul nu ofera beneficii nutritionale, insa cerealele integrale in a caror componenta intra contin vitamine si minerale precum complexul B, fier si fibre. Studiile recente au aratat ca cerealele integrale reduc riscul de boli cardiace, diabet de gradul 2 si anumite forme de cancer.
Desigur exista o categorie de cereale care nu contin gluten precum quinoa, meiul si amarantul, insa acestea nu sunt utilizate atat de des precum cele comune. 

Ce presupune un regim fara gluten

Un studiu efectuat de American Dietetic Association in 2005 afirma ca odata ce renunti la o intreaga categorie pe produse pe care obisnuiai sa le consume in mod frecvent este posibil sa creasca riscul de deficiente nutritionale.
Este extrem de greu de urmat un astfel de regim mai ales ca in ultimii ani piata a fost invadata de o multitudine de produse destinate celor care au decis sa renunte la gluten. Preturile produselor sunt in medie duble fata de cele ale produselor obisnuite. Din nefericire nu toate produsele de pe piata sunt sanatoase, unele continand mari cantitati de grasimi nesaturate si colesterol. Deoarece multe dintre produsele fara gluten se obtin din produse primare de slaba calitate, dar cu multe calorii si putine vitamine si minerale consumatorii ajung sa aiba carente de fibre, fier, acid folic, vitamina B3, riboflavina, calciu, vitamina B12 si fosfor.
Mancarea sanatoasa reprezinta baza, atat a unei diete sanatoase cat si a unei diete fara gluten sanatoase. Carnea slaba si pestele, fructele si legumele, produsele lactate cu continut scazut de grasimi sunt sanatoase in orice tip de dieta. Cerealele care nu contin gluten pot fi adaugate cu succes dietelor sanatoase.
La ora actuala piata este invadata de o serie de produse fara gluten de tip” junk-food” si de aceea este nevoie sa apelam la un specialist in cazul in care ne decidem sa renuntam la gluten.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu