Glutenul este o proteina care se regaseste in cereale (
grau, orz, secara) actionand asemenea unui lipici, ajutandu-le sa isi mentina
forma. Ca si componente glutenul, este alcatuit din doua sub-proteine, glutenin si gliadin, datorita carora aluatul
devine elastic si inmagazineaza bulele de aer eliberate de agentii de crestere.
Glutenul provine din proteinele gasite in endosperma (tesut vegetal situat in
preajma embrionului) cerealelor care hraneste
embrionul in perioada germinatiei.
De ce nu este sanatos glutenul
Marea majoritate a oamenilor care aleg sa renunte la gluten
sufera de intoleranta la gluten, care poarta denumirea de boala celiac. Aceasta
este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului
alimentar in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Pentru aceste
persoane este extreme de important sa renunte la gluten. In cazul persoanelor
sanatoase, care aleg sa renunte la glutenul din alimentatie pot aparea carente de vitamine, minerale si fibre.
Exista un numar mare de persoane care desi nu sufera de intoleranta
la gluten afirma ca se simt mult mai bine atunci cand renunta la acesta.
Glutenul este prezent in marea majoritate a produselor uzuale destinate
consumului
Glutenul nu ofera beneficii nutritionale,
insa cerealele integrale in a caror componenta intra contin vitamine si minerale precum complexul B, fier si fibre. Studiile recente au
aratat ca cerealele integrale reduc riscul
de boli cardiace, diabet de gradul 2 si anumite forme de cancer.
Desigur exista o categorie de cereale care nu contin gluten precum quinoa, meiul si amarantul, insa acestea nu sunt utilizate atat de des precum cele comune.
Ce presupune un regim fara gluten
Un studiu efectuat de American Dietetic Association in 2005
afirma ca odata ce renunti la o intreaga categorie pe produse pe care obisnuiai
sa le consume in mod frecvent este posibil sa creasca riscul de deficiente nutritionale.
Este extrem de greu de urmat un astfel de regim mai ales ca
in ultimii ani piata a fost invadata de o multitudine de produse destinate celor
care au decis sa renunte la gluten. Preturile produselor sunt in medie duble fata de cele ale produselor obisnuite. Din nefericire nu toate produsele de pe piata sunt
sanatoase, unele continand mari cantitati de grasimi nesaturate si colesterol. Deoarece multe dintre
produsele fara gluten se obtin din produse primare de slaba calitate, dar cu
multe calorii si putine vitamine si minerale consumatorii ajung sa aiba carente de fibre, fier, acid folic,
vitamina B3, riboflavina, calciu, vitamina B12 si fosfor.
Mancarea sanatoasa reprezinta baza, atat a unei
diete sanatoase cat si a unei diete fara gluten sanatoase. Carnea slaba si
pestele, fructele si legumele, produsele lactate cu continut scazut de grasimi
sunt sanatoase in orice tip de
dieta. Cerealele care nu contin
gluten pot fi adaugate cu succes
dietelor sanatoase.
La ora actuala piata este invadata de o serie de produse fara gluten de tip” junk-food”
si de aceea este nevoie sa apelam la un specialist in cazul in care ne decidem
sa renuntam la gluten.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu