sâmbătă, 18 aprilie 2015

Ananasul si sanatatea



Ananasul este un fruct ce face parte din familia bromeliaceelor, unul dintre putinele fructe comestibile din aceasta familie. Tepos in exterior si dulce in interior ananasul se compune de fapt dintr-o serie de mici fructe care fuzioneaza impreuna in jurul unui ax central. Beneficiile pentru sanatate ale acestui fruct sunt tot atat de extraordinare ca si structura sa. Este bogat in vitamina C si mangan, fiind o sursa excelenta de fibre si bromelaina (o enzima). In afara de cantiatile mari de mangan, ananasul contine cantitati ridicate de tiamina si vitamine B (necesare producerii de energie).

Desi este dulce, o cana cu bucati de ananas contine 82 de calorii. Ananasul nu contine grasimi, colesterol si are cantiati reduse de sodiu. Cantitatea de zahar ce se regasete in o cana cu bucati de ananas este de 16 grame. Profilul nutritional pentru ananasul la cutie este diferit fata de cel crud. Astfel ananasul la cutie in sirop light, contine 131 de calorii per cana (31,88 grame de zahar per cana). Are totusi un numar mai redus de vitamine si minerale. Cand alegem ananasul la cutie este bine sa optam pentru o varietate care este ambalata in suc propriu si nu in sirop.

Cuvantul “ananas” provine din cuvantul spaniol “pina” folosit pentru prima oara in 1938 pentru a denumi un con. Ananasul a fost descoperit de europeni in anul 1943 in insula Guadalupe.

Tentativele timpuri de a cultiva acest fruct au esuat, pana cand s-a realizat ca este nevoie de un climat tropical pentru cresterea sa. La sfarsitul secolului al XVI-lea exploratorii spanioli si portughezi au introdus ananasul in coloniile din Asia, Africa si Sudul Pacificului.

Ananasul este un fruct perisabil, ananasul proaspat fiind o raritate printer primii colonizatori americani. Ananasul era un aliment de lux devenind simbol al celor mai inalte clase sociale.

Ananasul si sistemul imunitar

Ananasul este incarcat cu bromelaina, compus cu proprietati anit-inflamatorii si antiedematoase (elimina umflaturile cauzate de infiltrarea a unui lichid seros intr-un tesut subcutanat). Compusul imbunatateste sanatatea sistemului imunitar actionand ca un imunomodulator, crescand rezistenta celulelor monocite (care actioneaza impotriva formarii tumorilor). Ananasul este bogat in vitamina C (antioxidant primar, solubil in apa) care creste rezistenta sistemului imunitar impotriva infectiilor.

Ananasul si oasele puternice

Fructul contine aproximativ 75% din cantitatea zilnica recomanata de mangan, important pentru santatea oaselor si a tesuturilor conjunctive. Un studiu efectuat in 1994 a indicat ca manganul impreuna cu ale minerale previn eficient aparitia osteoporozei la femei.
 
Ananasul si sanatatea ochilor

Consumul de ananas reduce riscul de degenerare maculara, o boala care afecteaza ochii pe masura ce inaintam in varsta. Combate eficient aceasta problema datorita cantitatilor ridicate de vitamina C din compozitie.

Ananasul si digestia

Asemenea multor alte fructe si legume, ananasul contine fibre esentiale pentru sanatatea intestinelor. Insa spre deosebire de marea majoritatea a fructelor si legumelor, ananasul contine bromelaina, o  enzima care descompune proteinele, facilitand astfel digestia si neutralizeaza acidul din stomac scazand aciditatea.

Ananasul si proprietatile anti-inflamatorii

Datorita complexului de substante ce pot fi extrase din “inima” ananasului( in special bromelaina) acesta reduce inflamatiile severe si poate reduce cresterea tumorilor. O serie de studii au indicat ca bromelaina ar putea fi utila in tratarea osteoartritei. Inflamatiile excesive sunt asociate de multe ori cu cancerul, bromelaina si alte enzime proteolitice au crescut rata de supravietuire a animalelor cu diverse tumori. Nu exista insa dovezi clare a actiunii acestora asupra oamenilor.

Ananasul si chiagurile din sange

Datorita continutului de bromelaina ananasul poate reduce coagularea excesiva a sangelui. Acest fruct devine o gustare sanatoasa pentru persoanele care au astfel de probleme.

Ananasul si pielea

Datorita antioxidantilor prezenti in acesta consumul de ananas previne imbatranirea tenului si aparitia ridurilor. In plus vitamina C stimuleaza productia de colagen, proteina responsabila pentru elastictatea pielii.

Consumul de ananas si riscuri pentru sanatate

In anumite cazuri consumul de ananas poate cauza iritatii si dificultati de respiratie, asta in cazul persoanelor alergice la acest fruct. In acest caz este important sa consultam cat mai repede un medic.
Datorita cantitatilor mari de vitamina C, consumul excesiv de ananas poate cauza diaree, greata, voma, dureri abdominal si arsuri. Cantitatile ridicate de bromelaina cauzeaza iritatii ale pieli, diaree si voma.

Bromelaina pote interactiona cu anumite medicamente. O atentie deosebita este necesar in cazul persoanelor care utilizeaza antibiotice, anticoagulante, medicamente pentru subtierea sangelui, medicamentatie pentru somn, antidepresive triciclice, nu trebuie sa consume ananas in exces.

Consumul de ananas sau suc din ananas necopt este extrem de periculos. In acest stadiu el este toxic pentru oameni si cauzeaza diaree si voma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu