Ananasul este un fruct ce face parte din familia bromeliaceelor, unul dintre
putinele fructe comestibile din aceasta familie. Tepos in exterior si dulce in
interior ananasul se compune de fapt dintr-o serie de mici fructe care fuzioneaza
impreuna in jurul unui ax central. Beneficiile pentru sanatate ale acestui
fruct sunt tot atat de extraordinare ca si structura sa. Este bogat in vitamina C si mangan, fiind o sursa excelenta de fibre si bromelaina (o
enzima). In afara de cantiatile mari de mangan, ananasul contine cantitati
ridicate de tiamina si vitamine B (necesare producerii de
energie).
Desi este dulce, o
cana cu bucati de ananas contine 82
de calorii. Ananasul nu contine
grasimi, colesterol si are
cantiati reduse de sodiu. Cantitatea de zahar
ce se regasete in o cana cu bucati de ananas este de 16 grame. Profilul nutritional pentru ananasul la cutie este diferit fata de cel crud. Astfel ananasul la
cutie in sirop light, contine 131 de calorii per cana (31,88 grame de zahar per
cana). Are totusi un numar mai redus de vitamine si minerale. Cand alegem
ananasul la cutie este bine sa optam pentru o varietate care este ambalata in suc propriu si nu in sirop.
Cuvantul “ananas” provine din cuvantul spaniol “pina”
folosit pentru prima oara in 1938 pentru a denumi un con. Ananasul a fost
descoperit de europeni in anul 1943
in insula Guadalupe.
Tentativele timpuri de a cultiva acest fruct au esuat, pana
cand s-a realizat ca este nevoie de un climat tropical pentru cresterea sa. La
sfarsitul secolului al XVI-lea exploratorii spanioli si portughezi au introdus
ananasul in coloniile din Asia, Africa si Sudul Pacificului.
Ananasul este un fruct
perisabil, ananasul proaspat fiind o raritate printer primii colonizatori
americani. Ananasul era un aliment de lux devenind simbol al celor mai inalte
clase sociale.
Ananasul si sistemul imunitar
Ananasul este incarcat cu bromelaina, compus cu proprietati
anit-inflamatorii si antiedematoase (elimina umflaturile cauzate de infiltrarea a unui lichid seros intr-un tesut
subcutanat). Compusul imbunatateste sanatatea
sistemului imunitar actionand ca un imunomodulator, crescand rezistenta
celulelor monocite (care actioneaza impotriva formarii tumorilor). Ananasul
este bogat in vitamina C (antioxidant primar, solubil in apa) care creste
rezistenta sistemului imunitar impotriva infectiilor.
Ananasul si oasele puternice
Fructul contine aproximativ 75% din cantitatea zilnica recomanata de mangan, important pentru
santatea oaselor si a tesuturilor conjunctive. Un studiu efectuat in 1994 a
indicat ca manganul impreuna cu ale minerale previn eficient aparitia
osteoporozei la femei.
Ananasul si sanatatea ochilor
Consumul de ananas reduce riscul de degenerare maculara, o boala care afecteaza ochii pe masura ce
inaintam in varsta. Combate eficient aceasta problema datorita cantitatilor ridicate de vitamina C din compozitie.
Ananasul si digestia
Asemenea multor alte fructe si legume, ananasul contine fibre esentiale pentru sanatatea
intestinelor. Insa spre deosebire de marea majoritatea a fructelor si
legumelor, ananasul contine bromelaina,
o enzima
care descompune proteinele, facilitand
astfel digestia si neutralizeaza acidul
din stomac scazand aciditatea.
Datorita complexului de substante ce pot fi extrase din “inima”
ananasului( in special bromelaina) acesta reduce
inflamatiile severe si poate reduce
cresterea tumorilor. O serie de
studii au indicat ca bromelaina ar putea fi utila in tratarea osteoartritei.
Inflamatiile excesive sunt asociate de multe ori cu cancerul, bromelaina si alte enzime proteolitice au crescut rata de supravietuire a animalelor
cu diverse tumori. Nu exista insa dovezi clare a actiunii acestora asupra
oamenilor.
Ananasul si chiagurile din sange
Datorita continutului de bromelaina ananasul poate reduce
coagularea excesiva a sangelui. Acest fruct devine o gustare sanatoasa pentru
persoanele care au astfel de probleme.
Ananasul si pielea
Datorita antioxidantilor prezenti in acesta consumul de
ananas previne imbatranirea tenului
si aparitia ridurilor. In plus vitamina
C stimuleaza productia de colagen,
proteina responsabila pentru elastictatea pielii.
Consumul de ananas si riscuri pentru
sanatate
In anumite cazuri consumul de ananas poate cauza iritatii si dificultati de respiratie, asta in cazul persoanelor alergice la acest fruct. In
acest caz este important sa consultam cat mai repede un medic.
Datorita cantitatilor
mari de vitamina C, consumul
excesiv de ananas poate cauza diaree, greata, voma, dureri abdominal si arsuri.
Cantitatile ridicate de bromelaina cauzeaza iritatii ale pieli, diaree si voma.
Bromelaina pote interactiona cu anumite medicamente. O atentie deosebita este
necesar in cazul persoanelor care utilizeaza antibiotice, anticoagulante,
medicamente pentru subtierea sangelui,
medicamentatie pentru somn, antidepresive triciclice, nu trebuie sa consume ananas in exces.
Consumul de ananas
sau suc din ananas necopt este extrem
de periculos. In acest stadiu el este toxic
pentru oameni si cauzeaza diaree si voma.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu