Termenul de vegetarian este utilizat pentru a denumi o serie
de diete practicate cu diferite grade de
restrictie. Termenul de vegetarian
este folosit pentru a descrie semi- sau demi- vegetarieni care exclud cu
desavarsire carnea din meniul zilnic.
Iata una dintre clasificarile diverselor tiupuri de diete vegetariene:
-
Semi- /
Demi- vegetarienii sunt acele persoane care exclud carnea rosie sau orice tip de carne din dieta, dar consuma peste si alte produse animale
in dieta zilnica.
-
Lacto-ovo-vegetarienii
sunt acele persoane care consuma produse
lactate si oua si exclud toate tipurile de carne din dieta (inclusiv
pestele). Este cel mai comun tip de dieta vegetariana abordata de societatea
moderna.
-
Lacto-vegetarienii
sunt persoanele care adopta o dieta similara lacto-ovo-vegetarienilor insa nu consuma oua.
-
Veganii
sunt acele persoane nu consuma produse
de origine animala.
-
Fructarieni
sunt acele persoane care exclud din
dieta produse de origine animala dar
si cerealele.
Lacto-vegetarianismul
A fost practicat de-a
lungul istoriei pentru o serie de motive religioase, culturale, filozofice,
sociale sau economice. De multa vreme oamenii au fost ingrijorati de fericrea
animalelor, de mediul inconjurator, de etica dar si de presupusele beneficii
asociate cu consumul de carne si produse animale. Astfel in timp numeroase
persoane au ales sa reduca consumul
acestor produse. Adeptii diverselor religii au optat pentru diverse tipuri de
diete vegetariene (precum budistii si hindusii).
Vegetarianismul nu
este un fenomen recent, el
dateaza cu sute de ani in urma. Cei mai cunoscuti vegetarieni au fost Plato, Socrates si Pithagora. Adeptii miscarilor vegetariene au dus la aparitia
numeroaselor societati pe parcursul anilor. Multe dintre acestea organizeaza
forumuri pentru a informa oamenii despre cum pot mentine acest stil de viata.
O dieta
lacto-vegetariana bogata asigura nutientii esentiali de care
corpul are nevoie pentru a asigura o functionare corespunzatoare. Este deosebit
de greu sa facem o evaluare pro sau contra vegetarienilor deoarece dieta adoptata de fiecare individ in parte difera. Daca o dieta este echilibrata sau nu depinde de tipul
si cantitatea de alimente selectate.
Recomandarile facute pentru persoanele care au o dieta ce include
carne sunt valabile si in cazul vegetarienilor. Ca in marea majoritate a
dietelor o atentie deosebita trebuie acordata tipului de mancare selectionat
deoarece trebuie sa se realizeze un balans
nutritional corespunzator. In cazul lacto-vegetarienilor principiile unei
diete sanatoase sunt ilustrate in piramida
alimentelor care poate fi utilizata pentru a evidentia nevoile
nutritionale generale. Lacto- vegetarienii trebuie sa se asigure ca mancarurile
pe care le consuma asigura valoarea nutritionala necesara zilnic.
Mese regulate si
gustari pe parcursul intregii zile bazate pe carbohidrati bogati in amidon (paine, cartofi, paste sau cereale).
Consumul ridicat de fructe
si legume care asigura micronutrientii (vitamine si minerale) necesari mentinerii
sanatatii organismului (fructe proaspete sau uscate precum si sucuri naturale
de legume si fructe).
Portii moderate de
surse de proteine, precum soia (care trebuie sa inlocuiasca proteinele din
carne, peste sau oua) dar si produse lactate (branza, lapte si iaurt).
Fasole, legume si nuci- proteine de calitate scazuta care
combinate cu alte surse de proteine asigura cantitatile necesare de aminoacizi esentiali.
Astfel spus consumul unei game variate de produse zi de zi
asigura toate cerintele nutirtionale ale lacto-vegetarienilor zi de zi.
Raftul cu carbohidrati
Acesta se gaseste la
baza piramidei alimentare si contine carbohidrati bogati in amidon,
asemanatori cu cei din dieta normala. Aici regasim produse precum: painea, cerealele, orez, cartofi, grau , porumb,
quinoa, etc. Varietatea acestor produse este mare deoarece nu sunt bogate in grasimi si contin cantitati variabile de fibre (anumite produse sunt bogate in
fibre orezul brun sau painea si pastele
din cereale integrale). Produsele bogate in fibre confera senzatia de saturatie
pe parcursul intregii zile si reduc gustarile dintre mese. Ele asigura un nivel
energetic constant si regleaza activitatea intestinala (reducand riscul de
constipatie).
Raftul cu fructe si legume
Este asemanator cu raftul persoanelor care mananca carne. Fructele si legumele asigura vitaminele
si mineralele esentiale si reduc
aparitia a numeroase probleme de sanatate. Fructele si legumele asigura
necesarul de suplimente precum vitamina
A, vitamina C si foliate si sunt
o sursa bogata de fibre.
Cantiatea
zilnica de fructe si legume recomandata este de 5 portii.
Raftul cu proteine
Principalul nutrient extras din aceste alimente este proteina. Ea este foarte importanta
deoarece ajuta la refacerea celulelor
din corp. Corpul produce tot timpul celule noi, de aceea proteinele sunt
esentiale pentru sanatatea corpului, insa mancarurile bogate in proteine nu
trebuie sa fie principala sursa de energie din corp (energia trebuie sa provina
si din carbohidrati). Proteinele pot fi
folosite eficient doar daca exista
suficienta energie in corp. Spre exemplu persoanele care consuma cantitati
ridicate de proteine si cantitati scazute de carbohidrati bogati in amidon, vor
folosi proteinele ca sursa principala de energie. Astfel cantitate de carne
consumata zilnic devine insuficienta pentru nevoile proteice ale corpului.
Alimentele prezente pe acest raft asigura energie, complexul
de vitamine B, fier dar si calciu.
Cantitatea recomandata zilnic difera de la persoana la persoana in functie de
varsta si activitata fizica.
Raftul de sus
Acesta contine mancaruri
bogate in grasimi si zahar (diverse tipuri de ulei, zahat, miere, produse
de patiserie, frisca, maioneza, torturi, biscuit, ciocolata, dulciuri precum si
bauturi alcoolice). Aceste produse trebuie
consumate ocazional si in portii mici. Sunt bogate in calorii (zahar si
grasimi) si au un continut redus de
vitamine si minerale.
O dieta lacto-vegetariana bine organizata (bazata pe un
echilibru nutritional) are numeroase beneficii pentru santate atat in cazul
adultilor cat si al copiilor. Totusi este esential sa oferim organismului
elementele esentiale necesare bune functionari, elemente pe care le gasim in
produsele pe care le excludem. Secretul unei diete sanatoase este varietatea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu