marți, 7 aprilie 2015

Dieta lacto-vegetariana



Termenul de vegetarian este utilizat pentru a denumi o serie de diete practicate cu diferite grade de restrictie. Termenul de vegetarian este folosit pentru a descrie semi- sau demi- vegetarieni care exclud cu desavarsire carnea  din meniul zilnic. Iata una dintre clasificarile diverselor tiupuri de diete vegetariene:

-          Semi- / Demi- vegetarienii sunt acele persoane care exclud carnea rosie sau orice tip de carne din dieta, dar consuma peste si alte produse animale in dieta zilnica.

-          Lacto-ovo-vegetarienii sunt acele persoane care consuma produse lactate si oua si exclud toate tipurile de carne din dieta (inclusiv pestele). Este cel mai comun tip de dieta vegetariana abordata de societatea moderna.

-          Lacto-vegetarienii sunt persoanele care adopta o dieta similara lacto-ovo-vegetarienilor insa nu consuma oua.

-          Veganii sunt acele persoane nu consuma produse de origine animala.

-          Fructarieni sunt acele persoane care exclud din dieta produse de origine animala dar si cerealele.

Lacto-vegetarianismul

A fost practicat de-a lungul istoriei pentru o serie de motive religioase, culturale, filozofice, sociale sau economice. De multa vreme oamenii au fost ingrijorati de fericrea animalelor, de mediul inconjurator, de etica dar si de presupusele beneficii asociate cu consumul de carne si produse animale. Astfel in timp numeroase persoane au ales sa reduca consumul acestor produse. Adeptii diverselor religii au optat pentru diverse tipuri de diete vegetariene (precum budistii si hindusii).

Vegetarianismul nu este un fenomen recent, el dateaza cu sute de ani in urma. Cei mai cunoscuti vegetarieni au fost Plato, Socrates si Pithagora. Adeptii miscarilor vegetariene au dus la aparitia numeroaselor societati pe parcursul anilor. Multe dintre acestea organizeaza forumuri pentru a informa oamenii despre cum pot mentine acest stil de viata.

O dieta lacto-vegetariana bogata asigura nutientii esentiali de care corpul are nevoie pentru a asigura o functionare corespunzatoare. Este deosebit de greu sa facem o evaluare pro sau contra vegetarienilor deoarece dieta adoptata de fiecare individ in parte difera. Daca o dieta este echilibrata sau nu depinde de tipul si cantitatea de alimente selectate.

Recomandarile facute pentru persoanele care au o dieta ce include carne sunt valabile si in cazul vegetarienilor. Ca in marea majoritate a dietelor o atentie deosebita trebuie acordata tipului de mancare selectionat deoarece trebuie sa se realizeze un balans nutritional corespunzator. In cazul lacto-vegetarienilor principiile unei diete sanatoase sunt ilustrate in piramida alimentelor care poate fi utilizata pentru a evidentia nevoile nutritionale generale. Lacto- vegetarienii trebuie sa se asigure ca mancarurile pe care le consuma asigura valoarea nutritionala necesara zilnic.

Mese regulate si gustari pe parcursul intregii zile bazate pe carbohidrati bogati in amidon (paine, cartofi, paste sau cereale).

Consumul ridicat de fructe si legume care asigura micronutrientii (vitamine si minerale) necesari mentinerii sanatatii organismului (fructe proaspete sau uscate precum si sucuri naturale de legume si fructe).

Portii moderate de surse de proteine, precum soia (care trebuie sa inlocuiasca proteinele din carne, peste sau oua) dar si produse lactate (branza, lapte si iaurt).

Fasole, legume si nuci- proteine de calitate scazuta care combinate cu alte surse de proteine asigura cantitatile necesare de aminoacizi esentiali.

Astfel spus consumul unei game variate de produse zi de zi asigura toate cerintele nutirtionale ale lacto-vegetarienilor zi de zi.

Raftul cu carbohidrati

Acesta se gaseste la baza piramidei alimentare si contine carbohidrati bogati in amidon, asemanatori cu cei din dieta normala. Aici regasim produse precum: painea, cerealele, orez, cartofi, grau , porumb, quinoa, etc. Varietatea acestor produse este mare deoarece nu sunt bogate in grasimi si contin cantitati variabile de fibre (anumite produse sunt bogate in fibre  orezul brun sau painea si pastele din cereale integrale). Produsele bogate in fibre confera senzatia de saturatie pe parcursul intregii zile si reduc gustarile dintre mese. Ele asigura un nivel energetic constant si regleaza activitatea intestinala (reducand riscul de constipatie).

Raftul cu fructe si legume

Este asemanator cu raftul persoanelor care mananca carne. Fructele si legumele asigura vitaminele si mineralele esentiale si reduc aparitia a numeroase probleme de sanatate. Fructele si legumele asigura necesarul de suplimente precum vitamina A, vitamina C si foliate si sunt o sursa bogata de fibre. 

Cantiatea zilnica de fructe si legume recomandata este de 5 portii.

Raftul cu proteine

 Principalul nutrient extras din aceste alimente este proteina. Ea este foarte importanta deoarece ajuta la refacerea celulelor din corp. Corpul produce tot timpul celule noi, de aceea proteinele sunt esentiale pentru sanatatea corpului, insa mancarurile bogate in proteine nu trebuie sa fie principala sursa de energie din corp (energia trebuie sa provina si din carbohidrati). Proteinele pot fi folosite eficient doar daca exista suficienta energie in corp. Spre exemplu persoanele care consuma cantitati ridicate de proteine si cantitati scazute de carbohidrati bogati in amidon, vor folosi proteinele ca sursa principala de energie. Astfel cantitate de carne consumata zilnic devine insuficienta pentru nevoile proteice ale corpului.

Alimentele prezente pe acest raft asigura energie, complexul de vitamine B, fier dar si calciu. Cantitatea recomandata zilnic difera de la persoana la persoana in functie de varsta si activitata fizica.

Raftul de sus

Acesta contine mancaruri bogate in grasimi si zahar (diverse tipuri de ulei, zahat, miere, produse de patiserie, frisca, maioneza, torturi, biscuit, ciocolata, dulciuri precum si bauturi alcoolice). Aceste produse trebuie consumate ocazional si in portii mici. Sunt bogate in calorii (zahar si grasimi) si au un continut redus de vitamine si minerale.

O dieta lacto-vegetariana bine organizata (bazata pe un echilibru nutritional) are numeroase beneficii pentru santate atat in cazul adultilor cat si al copiilor. Totusi este esential sa oferim organismului elementele esentiale necesare bune functionari, elemente pe care le gasim in produsele pe care le excludem. Secretul unei diete sanatoase este varietatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu