Calciul este principalul element responsabil pentru sanatatea oaselor. Aproape fiecare
celula din corpul nostru foloseste calciul, inclusiv sistemul nervos, muscular
si inima. Este un element esential pentru sanatatea pe termen lung a sanatatii
oaselor, atat a femeilor cat si a barbatilor. In timp ce cantitatea necesara
variaza in functie de numerosi factori, oricine poate benficia de alimente
bogate in calciu si in elemente care il
auta sa isi faca treaba cat mai bine (magneziu si vitaminele K si D).
Calciul si oasele puternice
Calciul este cel mai
abundent mineral din organism.
Corpul il utilizeaza pentru a avea oase si dinti puternici pe masura ce
inaintezi in varsta, ajuta la eliminarea cheagurilor din sange, contractarea
muschilor si regleaza bataile inimii.
Daca dieta zilnica nu
asigura suficient calciu, corpul extrage
calciul din oase pentru a asigura buna functionare a celulelor cuzand oase
fragile si osteoporoza. Deficienta de calciu poate cauza si iritabilitate,
depresie, anxietate si insomnii.
In ciuda tuturor acestor functii vitale multi dintre noi
suntem confuzi atunci cand vine vorba de cantitatea de calciu si modalitatile
prin care ne putem proteja sanatatea sistemului osos. De cat calciu avem nevoie
zilnic? De unde il putem lua? Care este treaba cu vitaminele K, D si magneziu?
Aceste situatii apar atunci cand nu consumam cantitatea
zilnica recomandata de calciu. Aproximativ una
din doua femei cu varsta peste 50 de
ani este afectata de osteoporoza. Indiferent de varsta este important sa
avem grija de sanatatea oaselor si sa asiguram corpului necesarul de calciu.
Aceasta se poate realiza prin doua modalitati. Prima este cea mai buna si este reprezentata de alimentele si suplimentele pe care le
consumam zilnic. Totusi daca acestea nu sunt suficiente, corpul extrage calciul din oase. Consumul unei cantitati suficiente
de calciu este esentiala indiferent de varsta. Este vital sa asiguram necesarul
de calciu pentru copii dar si pentru persoanele cu varste pana in 30 de ani
pentru a forma o masa osoasa corespunzatoare. Alegere istete ne ajuta sa evitam probleme grave in viitor.
Insa indiferent de varsta poti incepe sa iti protejezi oasele si sa eviti
problemele cu osteoporoza.
Legatura dintre calciu si osteoporoza
Osteoporoza este o boala tacuta caracterizata prin pierderea masei osoase. Datorita
fragilitatii oaselor apar numeroase fracturi
care care cauzeaza numeroase problem de sanatate. De cele mai multe ori oamenii
cu osteoporoza nu se mai recupereaza
dupa astfel de fracturi (mai ales datorita varstei). Si barbatii sunt expusi
acestei boli insa cu aproximativ 10 ani mai tarziu decat femeile. Din fericire
osteoporoza este o problema de sanatate ce poate fi prevenita prin consumul
unei cantitati corespunzatoare de calciu:
-
Bebelusii cu varste cuprinse intre 0- 6 luni au nevoie de 210 miligrame pe zi;
-
Bebelusii cu varste cuprinse intre 7-12 luni au nevoie de 270 miligrame pe zi;
-
Copiii cu varste cuprinse intre 1 an si 3 ani au nevoie de 500 miligrame pe zi;
-
Copiii cu varste cuprinse intre 4 si 8 ani au nevoie de 800
miligrame pe zi;
-
Adolescentii cu varste cuprinse intre 9 si 18 ani au nevoie de 1300 miligrame pe zi;
-
Oamenii cu varste cuprinse intre 19 ai 50 de ani au nevoie de 1000 miligrame pe zi;
-
Persoanele cu varste peste 50 de ani au nevoie de 1200 miligrame pe zi;
Alimentele sunt cele mai bune surse
de calciu
Corpul este capabil sa absoarba mai mult calciu din mancare decat din suplimente. Exista mai multe
motive pentru care necesarul de calciu trebuie asigurat prin alimente decat
prin suplimente. In primul rand calciul este absorbit mult mai bine din hrana.
Studiile au aratat ca persoanele care au luat suplimente de calciu aveau o rata
mai mare a absorbtiei zilnice de calciu, dar nu aveau oase mai puternice decat
cei care asigurau necesarul zilnic de calciu din mancare.
In afara de rata de absorbtie calciul din alimente este insotit de o serie de nutrienti
ce faciliteaza utilizarea acestuia in organism. Folosirea unor doze ridicate se suplimente bogate in
calciu faciliteaza aparitia bolilor
de inima. Medicii ne sfatuies sa asiguram necesarul zilnic de calciu din alimente.
Principalele surse de calciu sunt:
Produsele lactate:
sunt bogate in un tip de calciu usor de digerat si absorbit de catre corp.
Consuma alimente precum iaurt, lapte sau branza.
Legumele si
verdeturile: numerose legume, in special cele cu frunze verzi sunt bogate
in calciu ( salata, telina, brocoli, varza, mazarea, sparanghelul).
Fasolea: diversele
tipuri de fasole sunt bogate in calciu.
Ierburile aromatice:
au un aport mic de calciu dar sunt puterinic aromate si le poti folosi pentru a
condimenta mancarurile tale favorite (busuioc, cimbru, scortisoara, menta,
usturoi, oregano, rozmarin sau patrunjel).
Alte mancaruri:
alte surse de calciu include alimente precum: somonul, tofu, portocalele,
alunele, semintele se susan sau fructele de mare. Nu trebuie sa uitam nici de mancarurile
care fortifica utilizarea calciului precum cerealele sau sucul de
portocale.
Calciul si laptele
Exista numeroase discutii pe marginea acestui subiect. Multi
nutritionisti incurajeaza consumul de lapte si produse lactate pentru
prevenirea osteoporozei. Alti nutritionisti considera ca laptele si produsele
lactate nu previn aceste problem si chiar cuzeaza alte complicatii.
Un lucru este sigur laptele
si produsele din lapte sunt bogate in calciu usor absorbit de catre organism. Produsele lactate reprezinta o
modalitate usoara prin care putem integra consumul de calciu in dieta zilnica.
Trebuie sa luama in calclu si urmatoarele riscuri:
Produsele lactate
sunt bogate in grasimi saturate: o dieta bazat pe acest tip de grasimi
creste considerabil riscul de boli de
inima. Pentru a reduce cantiatea de grasimi saturate alege versiuni cu cantitati
reduse de grasimi.
Laptele contine
cantitati ridicate de estrogen: Studiile au aratat ca ar putea exista o
legatura directa intre estrogenul natural gasit in lapte si aparitia cancerului de san, prostata
sau cancerului testicular. Acest lucru se datoreaza practicilor modern in care vacile sunt gestante in mod constant si
dau lapte aproximativ 300 de zile pe an.
Cu cat este gestanta de mai multe ori cu atat creste cantiatea de estrogen din
lapte. Desi sunt catalogate drept produse lipsite de hormoni ele pot contine
totusi, cantitati ridicate de hormoni naturali. Pentru a evita astfel de
situatii poti consuma lapte degresat
care are un continut redus de estrogen.
Multi oameni sunt intoleranti
la lactoza: adica nu pot digera
lactoza (zaharul) din lapte si din produsele derivate. Simptomele variaza
de la forme usoare pana la forme severe de crampe, balonare, gaze sau diaree.
In afara de aceste simptome intoleranta la lactoza intervine si in procesul de absorbtie al calciului in organism.
Anumite grupuri entice prezinta un risc mai ridicat de intolerant la lactoza:
asiaticii in proportie de 90%, hispanicii 50% iar cuucazienii doar 15%.
Este important sa retinem ca absorbtia calciului in organism
este facilitata de anumite substante
precum magneziu, vitaminele D, K, C si
B12.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu