vineri, 3 aprilie 2015

Sucul de merisoare





Sucul de merisoare este util in tratarea infectiilor urinare, a problemelor respiratorii, pietrelor la rinichi, cancerului si bolilor de inima. Este eficient preventia durerilor de stomac si diabetului precum si in tratarea problemelor gingiilor. Fitonutientii prezenti in merisoare previn aparitai unei game largi de probleme de sanatate. Merisoarele sunt folosite atat ca mancare dar si ca medicament. Aceste fructe provin din America de Nord si contin cantitati foarte mari de antioxidanti, mult mai mari decat brocoli, spancul sau merele.

Sucul de merisoare este bogat in antioxidanti, vitamina C si acid salicilic. 250 de mililitrii de suc de merisoare au aproxiamtiv 45 de calorii. 100 de grame de suc contin 87.13 grame de apa si asigura energie, proteine si carbohidrati. In compozitia acestui suc sunt prezente minerale precum: calciu, magneziu, fier, fosfor, sodium, potasiu si zinc dar si vitamine precum tiamina, roboflavina, niacina, vitamina B6, E si K.

Infectiile tractului urinar

Se refera la prezenta in exces anumitor micro-organisme in urina. Aceste infectii se pot dezvolta in vezica cauzand cistita sau in rinichi unde cauzeaza parechim renal. Studiile au arata ca sucul de merisoare contine proanthocianidine care previn fixarea bacteriilor in peretii vezicii. Acesti compusi stopeaza multiplicarea acestor bacterii si faciliteaza eliminarea lor prin urina. Consumul regulat de suc de merisoare scade incidenta infectiilor tractului urinar in cazul femeilor. Efecte pozitve s-au inregistrat si in cazul pacientilor care se aflau sub tratament pentru infectii urinare.

Efecte anti-tumorale

Aceste efecte se datoreaza prezentei compusilor polifenolici din sucul de merisoare. Consumul de suc de merisoare inhiba dezvoltarea si extinderea tumorilor canceroase (ale plamanilor, sanului, colonului si prostate). Concentratiile ridicate de acid salicilic reduc inflamatiile, aparitia cheagurilor si elimina tumorile.

Probleme cardiovasculare

Sucul de merisoare imbunatateste starea sistemului cardiovascular. Flavonoizii prezenti in acesta au proprietati antioxidante care pot trata arteroscleroza ( o problema medicala in care artrele se subtiaza datorita acumularii de grasimi, calciu si colesterol din sange). Datorita acesteia circulatia sangelui bogat in oxigen catre diverse zone ale corpului este ingreunata putand cauza infarct sau atac de cord. 

Caderea dintilor

Potrivit ultimelor studii sucul de merisoare reduce aparitia cariilor. Proanthocianidina este un comus chimic  care inhiba dezvoltarea bacteriilor periculoase protejand dintii si reducand aparitia tartrului. O igiena orala corespunzatoare impreuna cu consumul de merisoare asigura o buna protectie a danturii impotriva cariilor. Trebuie evitat consumul de suc de merisoare cu adaos de zahar.

Preventia cancerului

Sucul de merisoare contine o serie de substante care inhiba dezvoltarea cancerului. O dieta bogata in flavonoizi joaca un rol important in reducerea riscului de cancer. Sucul de merisoare contine componente anti-cancerigene care interfereaza cu cresterea celulelor canceroase, in special a celor asociate cu cancerul de prostate si colon. Potrivit ultimelor studii proanthocianidine opresc dezvoltarea micro-tumorilor in vasele de sange. Consumul regulat de suc de merisoare previne crestrea rapida a tumorilor.

Oase si dinti puternici

Desi sucul de merisoare este o sursa naturala de calciu, multe companii adauga cantitati suplimentare din acesta. Sucul de merisoar fiind util in combaterea osteoporozei.

Obezitatea

Sucul de merisoare este bogat in acizi organici care duce la arderea depozitelor de grasime din organism. Sucul de merisoare este util persoanelor care vor sa piarda cateva kilograme.

Ulcerul peptic

Acesta este cauzat de anumite bacterii care ataca stratul protector al stomacului si duodenului, cauzand inflamatia stomacului. Fructele bogate in flavonoizi (merisoarele, merele si usturoiul) reduc riscul de ulcer la stomac si inhiba dezvoltarea acestor bacterii.

Scorbutul

Aceasta afectiune este cauzata de lipsa de vitamina C. Merisoarele sunt bogate in vtamina C, care joca un rol important in productia de colagen raspunzator de buna functionare a tesuturilor.

Inflamatia plamanilor

Efectele anti-inflamatoarii ale sucului de merisoare ofera protectie impotriva inflamatiei plamanilor cauzata de virusul influenza.

Efecte anti-imbatranire

Antioxidantii prezenti in sucul de merisoare sunt extrem de importanti in tratarea problemelor legate de varsta, precum pierderea memoriei sau lipsa de coordonare. Merisoarele au o multime de beneficii terapeutice, care protejeaza celulele de efectele radicalilor liberi, care duc la imbatrnirea prematura a celulelor.

O atentie deosebita trebuie acordata consumuli de suc de merisoare si:

Warfarina- aceasta este un medicament anticoagulant folosit pentru subtierea sangelui. Persoanele care folosesc aceasta substanta trebuie sa evite consumul de suc de merisoare.

Pietre la rinichi- sucul de merisoare contine cantitati ridicate de oxilati si calciu. Aceasta duce la cresterea riscului de aparitie a pietrei la rinchi in anumite cazuri.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu