sâmbătă, 25 aprilie 2015

Ce alimente sa consumi inainte si dupa ce faci miscare?



Obtinerea unor rezultate optime atunci cand facem miscare depinde de numeroase aspecte, insa cel mai important este dieta. Ceea ce consumi inainte de a face miscare este crucial pentru a asigura necesarul energetic dar si pentru dezvoltarea masei musculare. Alimentele pe care le consumi dupa efort trebuie sa asigure nutrientii necesari corpului pentru a se recupera si pentru a se adapta. Lichidele si mancarea pe care o consumi inainte si dupa miscare sunt in stransa legatura cu sanatatea ta. Iata cateva sfaturi pentru a obtine rezultate cat mai bune si pentru a nu priva corpul de nutrientii esentiali.

Alimentatia inainte de efort:

Nu trebuie sa faci exercitii pe stomacul gol. Alimentele pe care le consume inainte de a face efort joaca un rol esential in asigurarea functionarii optime a organismului atunci cand facem miscare. Carbohidratii sunt esentiali deoarece elibereaza energie incet si constant. Acestia cresc nivelul de combustibil si intensifica puterea de concentrare. Proteinele sunt esentiale pentru construirea si mentinerea muschilor dar si pentru sanatatea celulelor din sange (aceste celule transporta nutrienti si oxigen catre muschii care lucreaza). Asigura-te ca mesele tale sunt bogate in astfel de nutrienti.

Surse de carbohidrati: printre mancarurile bogate in carbohidrati putem enumera: pastele integrale, ovazul, fructele si legumele. Acestea sunt cele mai bune surse de energie care te pot ajuta sa incepi si sa mentii un antrenament corespunzator fara a te simti ametit. Acesti nutrienti elibereaza treptat glucoza in sange.

Surse de proteine: asigura-te ca ai proteine de buna calitate, care se digera usor si elibereaza amino-acizi in sitemul sangvin. Astfel de proteine se gasesc in oua, peste sau pui. Inainte de antrenamente mesele pot cuprinde: cereale, lapte, omlete sau paine cu pui la gratar. Mesele inainte de exercitiile cardio pot consta in fructe, lapte sau nuci.

Ora meselor: Ar trebui sa mananci cu aproximativ 45 de minute inainte de a face miscare. Acest timp este suficient pentru a permite corpului sa digere hrana sis a inceapa absorbtia nutreintilor. Astfel nu ar trebui sa te simti greu sau sa ai stri de greata in timp ce faci exercitii. Antrenamentul cardiovascular ar trebui sa se faca la aproximativ 2 ore si jumatate dupa ultima masa.
 
Alimentatia dupa efort:

Cresterea masei musculare si a fortei se realizeaza dupa ce faci miscare, in perioada de recuperare si nu in timp ce faci miscare. De aceea alimentatia dupa efort joaca un rol important. Dupa ce termini programul de exercitii este important sa te alimentezi cat mai repede cu putinta, in maxim o ora. Muschii sunt slabiti datorita antrenamentului si au fost lezati datorita activitatii fizice intense. Aceasta masa este importanta deoarece organismul se re-energizeaza.

Pe perioada antrenamentului, corpul tau a indurat scaderi ale nivelului de glucoza din sange datorita utilizarii rapide a acesteia ca si combustibil. Radicalii liberi incep sa atace datorita consumului energetic mare si datorita nivelului ridicat de stres. Cu cat incepi mai repede sa iti alimentezi corpul cu atat mai bine. Studiile au arata ca abillitatea corpului tau de a isi reface rezervele musculare este mai ridicata in prima ora dupa antrenament. Atunci este indicat sa consumi alimente precum:

Carbohidrati: energie instant este necesara pentru a reface rezervele de glucoza. Aceasta trebuie suplinita instant pentru o absorbtie rapida in sitemul sangvin. Bananele sau sucurile de fructe reprezinta alternative bune si trebuie consumate imediat dupa efort.

Proteine: este necesar sa procuram amino-acizii in cantitati destul de mari pentru a reface musculature. Proteinele  trebuie sa fie de calitate ridicata si cu eliberare rapida de amino-acizi in sange. O sursa excelenta de proteine este oul. Consumul de proteine de buna calitate dupa exercitii este necesar deoarece ofera muschilor din corp energia necesara pentru a se reface si pentru a creste.

Vitaminele: pentru a combate radicalii liberi, pentru a prevenii acidentarea muschilor si a proteja tesuturile din corp sunt necesari antioxdanti si vitamine precum A, C, E dar si zinc sau seleniu. Necesarul de antioxidanti dupa efort nu se face doar prin mancare, sunt necesare suplimente.

Masa dupa exercitii cardio: masa ideala dupa un astfel de antrenament ar trebui sa contina un amestec de carbohidrati si proteine. Ea poate fi luata la 45 de minute dupa treminarea antrenamentului.

Apa

Este foarte important sa consumi licihde inainte, in timpul si dupa activitata fizica, deoarece astfel rehidratezi celuluele. Fara o cantitate suficienta de apa in timpul antrenamentului, temperatura corpului creste foarte mult. De aceea este benefic sa ramai hidratat si sa iti racoresti corpul. Iata cateva recomandari in ceea ce priveste consumul de apa:

-          Consuma intre 0.5-0.7 litrii de apa cu trei ore inainte de antrenament;

-          Consuma 0.12-0.23 litrii de apa la fiecare 15- 20 de minute de efort. Este posibil sa ai nevoie de mai multa apa, asta in functie de greutate si intensitatea efortului;

-          Dupa antrenament consuma intre 0.5-0.7 litrii de apa pentru fiecare jumatate de kilogram pierdut;

-          Apa este cea mai buna modalitate prin care putem inlocui lichidele pierdute. Daca faci sport pentru mai mult de o ora este indicat sa consumi bauturi pentru sportivi. Acestea mai contin carbohidrati si sodiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu