joi, 16 aprilie 2015

Portocalele, o explozie de vitamine



Dulci si zemoase, portocalele sunt o gustare delicioasa. O portocala intrega contine aproximativ 85 de calorii, nu contine colesterol sau sodiu. Portocalele sunt recunoscute pentru cantitatile bogate de vitamina C pe care le contin. Consumul acestor fructe imbunatateste rezistenta sistemului imunitar si a pielii, reduce riscul bolilor de inima, echilibreaza nivelul de colesterol. Portocalele pot fi utile in reducerea riscului de probleme respiratorii, anumite tipuri de cancer, artrita reumatica, ulcer si piatra la rinichi.

Sucul de portocale este bogat in nutrineti insa nu contine aceeasi cantiate de fibre precum o portocala intreaga.” Pielea” portocalei, substanta alba dintre coaja si pulpa este bogata in fibre. Specialistii ne avertizeaza ca este mult mai usor sa consumama calorii cand bem suc de portocale fata de atunci cand le mancam.

Iata cateva lucruri indeite despre minunatele fructe portocalii:

Portocalele se cultiva de aproximativ 4000 de ani si provin din Sud-Estul Asiei. Ele nu exista in salbaticie fiind un hibrid al plantei pomelo (cunoscuta sub denumirea de grepefrutiul chinezesc). Portocalul este un mic arbore tropical sau semitropical, vesnic verde si care poate atinge inaltimi cuprinse intre 5- 8 metrii.
Portocalele sunt clasificate in doua categorii: portocale dulci, care sunt cele mai des consumate si includ varietati precum portocale de Velencia, de Jaffa, portocale rosii sau anumite specii hibride mai mici in dimensiune si mult mai aromate.Portocalele amare (Citrus aurantinum) sunt utilizate pentru gemuri si marmelade dar si pentru a aroma lichioruri .

Comerciantii mauri, portughezi si italieni au adus portocalele in Europa, pe la jumatatea secolului al XV-lea dupa calatoriile lor in Asia. Pictura renascentista “Cina cea de taina”, greseste atunci cand arata portocalele pe masa. Portocalele nu au fost cultivate in Orientul Mijlociu pana la jumatatea secolului al IX-lea. Columb a cultivat primul portocal in Insulele Cariabe, in secolul al XV-lea in cel de-al doilea voiaj al sau in Lumea Noua.

Portocalele comerciale au culoarea portocaliu aprins deoarece sunt injectate cu un colorant artificial. Portocalele pot fi pastrate la temperatura camerei sau in frigider. Ele vor rezista aproximativ doua saptamani in ambele metode de conservare si nu isi vor pierde nutrientii. Nu este indicat insa sa fie pastrate in pungi de plastic deoarece se vor altera mult mai rapid datorita umezelii.

Fructul a venit innaintea culorii. Cuvantul “orange” provine din araba “narange”, si a fost adoptat de englezi sub denumirea de “narange” pierzand in timp litera “n”. Orange a fost utilizat pentru prima data pentru a denumi o culoare in anul 1954.

Totusi care sunt beneficiile consumuli de portocale?

Portocalele si sistemul imunitar

Marea maoritate a citricelor sunt o bogata sursa de vitamina C, portocalele ne facand exceptie de la aceasta regula. Vitamina C protejeaza celuluele identificand si neutralizand radicalii liberi. Acestia sunt raspunzatori de numeroase probleme de sanatate printre care cancerul si bolile de inima. Consumul de portocale nu numai ca reduce riscul de boli cronice dar creste rezistenta sistemului imunitar in lupta zilnica cu infectiile si virusii.

Portocalele si pielea

Portocalele sunt un ingredient des intalnit in industria produselor cosmetice. Numeroase produse de infrumusetatre precum masti si creme contin extract de portocale. Acest lucru se datoreaza continutului bogat de vitamina C din portocale si proprietatii acesteia de a elimina radicalii liberi. Vitamina C este implicata in sinteza colagenului, un element important in mentinere texturii si prospetimii tenului. Colagenul previne imbatranirea prematura si aparitia ridurilor. In afara de vitamina C potocalele sunt bogate in vitamina A care asigura santatea membranelor pielii.

Portocalele si vederea

Vitamina A din portocale asigura sanatatea membrane ochilor. Disponibila sub forma de compusi carotenoizi precum luteina, beta-caroten sau zeaxantina, vitamina A ofera protectie impotriva degenerarii maculare (asociata cu inaintarea in varsta) precum si a orbirii. Vitamina A ajuta ochii sa absoarba lumina.

Portocalele si bolile de inima

Beneficile asupra inimi se datoreaza continutului ridicat de vitamina C. Radicalii liberi rezultati in urma numeroaselor procese chimice din organism, pot cauza oxidarea colesterolului (determinand lipirea moleculelor oxidate de peretii arterelor). Aceste acumulari cauzeaza ingrosarea peretilor arteriali sau chiar la blocarea acestora determinand probleme majore de sanatate ( atacuri de cord, boli arteriale sau chiar infarct). Vitamina C din portocale neutralizeaza acesti radicali liberi. Portocalele contin flavonizi, precum hesperidinul care reduce nivelul colesterolului si previne blocaul arterial.

Portocalele si dezvoltarea creierului

Acidul folic si vitamina B9 prezente in portocale ajuta la dezvoltarea creierului, mentinad functionarea optima a acestuia. Portocalele sunt un fruct sanatos indicat a fi consumat de catre femeile gravide. Nutrientii din acestea previn aparitia problemelor neurologice ale copilului. Fitonutrinetii din portocale denumiti polifenoli joaca un rol important in dezvoltarea memoriei si functiilor cerebale.

Portocalele si cancerul
Portocalele contin un compus cunoscut sub denumirea de D-limonene care are un rol important in prevenirea anumitor tipuri de cancer. Acesta alaturi de antioxidanti si vitamina C cresc rezistenta sitemului imunitar care lupta impotriva celulelor canceroase.

Portocalele si constipatia

Portocalele sunt o buna sursa de fibre solubile si insolubile, care asigura santatea stomacului si a intestinelor prevenind aparitia sindromului colonului iritabil. Continutul de fibre reduce aparitia constipatiei.

Portocalele si calitatea spermei

Vitaminele si antioxidantii din marea majoritate a fructelor, imbunatatesc calitatea si motilitatea spermei mentinand fertilitatea. Acidul folic prezent in portocale, este un nutrient esential pentru sanatatea spermei.

Portocalele si diabetul
 
Continutul de fibre din portocale ajuta la mentinerea nivelului normal de zahar din sange. Portocalele sunt o optiune sanatoasa pentru persoanele diabetice. Portocalele au un gust dulce fiind o alternativa sanatoasa pentru a potoli pofta de dulce.

Portocalele si eventualele riscuri pentru sanatate

Trebuie consumate cu moderatie, consumul excesiv putand avea efecte nefaste asupra santatii. Astfel pot aparea crampe abdominale sau diaree. Excesul de nutrienti cauzeaza: balonare, insomnie, dureri de cap sau chiar piatra la rinichi. Portocalele sunt acide iar un consum excesiv cauzeaza arsuri stomacale intensificand sindromul refluxului gastroesofaringian.

Coaja de portocala: buna pentru consum sau toxica?

Coaja de portocala nu este toxica, avand o aroma intensa. Coaja de portocala este comestibila insa nu are acelasi gust ca pulpa. Este dificil de digerat, fiind de multe ori bogata in chimicale. Sunt indicate portocalele de cultura organica.

Coaja este foarte bogata in nutrienti, cea mai mare cantitate de fibre regasintu-se aici. Coaja de portocale abunda in flavonoizi cunoscuti pentru proprietatile lor anti-inflamatorii. In plus coaja de portocala contine vitaminele A, C, B6 si B5, calciu, riboflavina, tiamina, niacin si foliati. Coaja de portocala este amara si acra insa contie tot atata de multa vitamina C precum fructul si este bogata in fibre.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu