Dulci si zemoase, portocalele sunt o gustare delicioasa. O
portocala intrega contine aproximativ 85
de calorii, nu contine colesterol
sau sodiu. Portocalele sunt
recunoscute pentru cantitatile bogate
de vitamina C pe care le contin.
Consumul acestor fructe imbunatateste rezistenta
sistemului imunitar si a pielii, reduce riscul bolilor de inima,
echilibreaza nivelul de colesterol. Portocalele pot fi utile in reducerea
riscului de probleme respiratorii, anumite tipuri de cancer, artrita reumatica,
ulcer si piatra la rinichi.
Sucul de portocale
este bogat in nutrineti insa nu contine
aceeasi cantiate de fibre precum o portocala
intreaga.” Pielea” portocalei,
substanta alba dintre coaja si pulpa este
bogata in fibre. Specialistii ne avertizeaza ca este mult mai usor sa
consumama calorii cand bem suc de portocale fata de atunci cand le mancam.
Iata cateva lucruri
indeite despre minunatele fructe portocalii:
Portocalele se cultiva de aproximativ 4000 de ani si provin
din Sud-Estul Asiei. Ele nu exista in salbaticie fiind un hibrid al plantei pomelo
(cunoscuta sub denumirea de grepefrutiul chinezesc). Portocalul este un mic
arbore tropical sau semitropical, vesnic verde si care poate atinge inaltimi
cuprinse intre 5- 8 metrii.
Portocalele sunt clasificate in doua categorii: portocale dulci, care sunt cele mai des
consumate si includ varietati precum portocale de Velencia, de Jaffa, portocale
rosii sau anumite specii hibride mai mici in dimensiune si mult mai aromate.Portocalele amare (Citrus aurantinum) sunt utilizate pentru gemuri si marmelade dar si
pentru a aroma lichioruri .
Comerciantii mauri, portughezi si italieni au adus portocalele
in Europa, pe la jumatatea secolului al XV-lea dupa calatoriile lor in Asia. Pictura
renascentista “Cina cea de taina”, greseste atunci cand arata portocalele pe
masa. Portocalele nu au fost cultivate in Orientul Mijlociu pana la jumatatea
secolului al IX-lea. Columb a cultivat primul
portocal in Insulele Cariabe, in secolul
al XV-lea in cel de-al doilea voiaj al sau in Lumea Noua.
Portocalele comerciale au culoarea portocaliu aprins deoarece
sunt injectate cu un colorant artificial. Portocalele pot fi pastrate la temperatura camerei sau in frigider. Ele vor rezista aproximativ
doua saptamani in ambele metode de
conservare si nu isi vor pierde nutrientii. Nu este indicat insa sa fie pastrate in pungi de plastic deoarece se vor altera mult mai rapid datorita
umezelii.
Fructul a venit innaintea culorii. Cuvantul “orange” provine
din araba “narange”, si a fost adoptat de englezi sub denumirea de “narange”
pierzand in timp litera “n”. Orange a fost utilizat pentru prima data pentru a
denumi o culoare in anul 1954.
Totusi care sunt beneficiile
consumuli de portocale?
Portocalele si sistemul imunitar
Marea maoritate a citricelor sunt o bogata sursa de vitamina C, portocalele ne facand exceptie de la
aceasta regula. Vitamina C protejeaza celuluele identificand si neutralizand
radicalii liberi. Acestia sunt raspunzatori de numeroase probleme de
sanatate printre care cancerul si bolile de inima. Consumul de portocale nu
numai ca reduce riscul de boli cronice
dar creste rezistenta sistemului imunitar in lupta zilnica cu infectiile si
virusii.
Portocalele si pielea
Portocalele sunt un ingredient des intalnit in industria
produselor cosmetice. Numeroase produse de infrumusetatre precum masti si creme
contin extract de portocale. Acest lucru se datoreaza continutului bogat de vitamina C din portocale si
proprietatii acesteia de a elimina radicalii liberi. Vitamina C este implicata in
sinteza colagenului, un element
important in mentinere texturii si prospetimii tenului. Colagenul previne imbatranirea prematura si aparitia ridurilor. In afara de
vitamina C potocalele sunt bogate in vitamina
A care asigura santatea membranelor pielii.
Portocalele si vederea
Vitamina A din portocale asigura sanatatea membrane ochilor. Disponibila sub forma de compusi carotenoizi precum luteina,
beta-caroten sau zeaxantina, vitamina A ofera protectie impotriva degenerarii maculare (asociata cu
inaintarea in varsta) precum si a orbirii. Vitamina A ajuta ochii sa absoarba
lumina.
Beneficile asupra inimi se datoreaza continutului ridicat de vitamina C. Radicalii liberi
rezultati in urma numeroaselor procese chimice din organism, pot cauza oxidarea
colesterolului (determinand lipirea moleculelor oxidate de peretii arterelor).
Aceste acumulari cauzeaza ingrosarea peretilor arteriali sau
chiar la blocarea acestora determinand probleme majore de sanatate ( atacuri de
cord, boli arteriale sau chiar infarct). Vitamina
C din portocale neutralizeaza acesti
radicali liberi. Portocalele contin flavonizi, precum hesperidinul care reduce
nivelul colesterolului si previne blocaul arterial.
Portocalele si dezvoltarea creierului
Acidul folic si vitamina B9 prezente in portocale ajuta
la dezvoltarea creierului, mentinad
functionarea optima a acestuia. Portocalele sunt un fruct sanatos indicat a fi consumat de catre femeile gravide.
Nutrientii din acestea previn aparitia problemelor neurologice ale copilului. Fitonutrinetii din portocale denumiti
polifenoli joaca un rol important in dezvoltarea memoriei si functiilor
cerebale.
Portocalele si cancerul
Portocalele contin un compus cunoscut sub denumirea de
D-limonene care are un rol important in prevenirea anumitor tipuri de cancer.
Acesta alaturi de antioxidanti si vitamina C cresc rezistenta sitemului
imunitar care lupta impotriva celulelor canceroase.
Portocalele
si constipatia
Portocalele sunt o buna sursa
de fibre solubile si insolubile,
care asigura santatea stomacului si a intestinelor prevenind aparitia
sindromului colonului iritabil. Continutul de fibre reduce aparitia constipatiei.
Portocalele si calitatea spermei
Vitaminele si antioxidantii din marea majoritate a
fructelor, imbunatatesc calitatea si
motilitatea spermei mentinand fertilitatea. Acidul folic prezent in portocale, este un nutrient esential pentru
sanatatea spermei.
Portocalele si diabetul
Continutul de fibre
din portocale ajuta la mentinerea nivelului
normal de zahar din sange. Portocalele sunt o optiune sanatoasa pentru
persoanele diabetice. Portocalele au un gust dulce fiind o alternativa sanatoasa pentru
a potoli pofta de dulce.
Trebuie consumate cu
moderatie, consumul excesiv putand avea efecte nefaste asupra santatii.
Astfel pot aparea crampe abdominale sau diaree. Excesul de nutrienti cauzeaza: balonare, insomnie, dureri de cap
sau chiar piatra la rinichi. Portocalele sunt acide iar un consum excesiv
cauzeaza arsuri stomacale intensificand sindromul refluxului gastroesofaringian.
Coaja de portocala: buna pentru consum
sau toxica?
Coaja de portocala nu
este toxica, avand o aroma intensa. Coaja de portocala este comestibila insa nu are acelasi gust ca pulpa. Este dificil de
digerat, fiind de multe ori bogata in chimicale. Sunt indicate portocalele de cultura organica.
Coaja este foarte bogata
in nutrienti, cea mai mare cantitate de fibre regasintu-se aici. Coaja de
portocale abunda in flavonoizi
cunoscuti pentru proprietatile lor anti-inflamatorii. In plus coaja de
portocala contine vitaminele A, C, B6 si
B5, calciu, riboflavina, tiamina, niacin si foliati. Coaja de portocala este amara si acra insa contie tot
atata de multa vitamina C precum
fructul si este bogata in fibre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu