miercuri, 1 aprilie 2015

Surprinzatoarele beneficii ale consumului de menta



Menta este cunoscuta pentru aroma sa proaspata, fiind utilizata de sute de ani in diverse scopuri medicinale. Exista aproximativ 15 – 20 de varietati de plante de menta. Pe piata regasim o serie de produse ce contin extracte de menta precum:  pasta de dinti, guma de mestecat, bomboane ,odorizante. Planta este originara din Asia si zona Mediteraneana. 

Doua linguri de menta contin 2 calorii, 0,12 grame de proteine, 0,48 grame de carbohidrati, 0.03 grame de grasime si 0,30 grame de fibre. Menta contine cantitati mici de magneziu, potasiu, calciu, fosfor, vitamina C, vitamina A si contine cantitati ridicate de antioxidanti.

Menta si digestia

Menta activeaza secretia salivara, imbunatateste digestia si linisteste stomacul in caz de indigestie sau inflamatie. In cazul durerilor de stomac este recomandat consumul unei cesti cu ceai de menta. In cazul persoanelor care calatoresc pe distante lungi cu avionul sau barca, uleiurile din menta pot reduce considerabil starile de greata.

Aroma mentei  activeaza secretiile salivare dar si glandele care secreta enzime digestive, facilitand digestia. Aceste sunt cateva motive pentru care menta este utilizata in scopuri culinare in special ca aperitiv.

Menta si starile de greata si dureri de cap

Aroma puternica si proaspata a mentei  este un remediu eficient pentru starile de greata. Multi oameni utilizeaza ulei de menta pentru a diminua aceste probleme. Balsamul cu menta aplicat pe frunte si nas reduce considerabil durerile de cap. Menta actioneaza ca un calmant natural alinand inflamatia si temperatura asociate cu migrenele si durerile de cap.

Menta si problemele aparatului respirator

Aroma puternica a mentei este indicata in tratarea congestiilor nazale, ale gatului, ale bronhiilor si plamanilor. Deoarece menta calmeaza si racoreste gatul si caile respiratorii, reduce iritatiile cauzate de tuse.

Menta si astmul

Consumul regulat de menta este benefic pentru  persoanele care sufera de astm, ajutand la relaxarea si eliberarea cailor respiratorii. Insa folosita in exces menta poate duce la iritarea gatului si nasului.
 
Depresia si oboseala

Menta este un stimulant natural, iar mirosul acesteia este suficient pentru a optimiza functionarea creierului. Uleiurile esentiale de menta sunt indicate in caz de anxietate, depresie si stari de oboseala. Aceste uleiuri pot fi ingerate, inhalate sub forma de vapori sau aplicate pe piele. O modalitate de a induce o stare de relaxare pe perioada somnului este sa aplicam cateva picaturi de menta pe perna.

Menta si ingrijirea pielii

In timp ce uleiul de menta este un excelent antiseptic, sucul de menta este eficient pentru a curata pielea. Acesta catifeleaza piele, ajuta la vindecarea infectiilor si poate reduce anumite simptome ale acneei. Datorita proprietatilor sale antipiretice poate fi folosit cu succes in tratarea muscaturilor de insecte. Senzatia de racoare reduce mancarimea si iritatia, iar proprietatile anti-inflamatorii reduc  umflarea. Uleiul de menta alaturi de cel de lamaie este utilizat pentru a indeparta insectele, aroma lor fiind  respingatoare pentru acestea.

Menta si memoria

Studiile recente au incercat sa evidentieze efectele consumuli de menta asupra atentiei si functiilor cognitive. Astfel marea majoritate a persoanelor care au consumat menta au inregistrat imbunatatiri ale functiilor cognitive.

Menta si pierderea in greutate

Menta este utila in cazul persoanelor care vor sa piarda in greutate. Ea stimuleaza productia de enzime digestive favorizand astfel absorbtia nutrientilor si grasimilor din mancare, nutrienti care sunt transformati in energie. Astfel menta creste arderile si ajuta slabit.

Menta si ingrijirea orala

Menta este des utilizata pentru ingrijirea sanatatii bucale deoarece distruge germenii, curatand dintii si limba si asigura o respiratie proaspata. Menta  proaspata poate fi frecata direct pe dinti si gingii. Menta este elementul esential in marea majoritate a produselor de ingrijire orala.

In afara de beneficiile industriale ( fiind utilizata in produse precum inghetata, ciocolata, bauturi alcoolice si non-alcoolice, cosmetice, medicina ) este utilizata ca si condiment. Mancarurile si bauturile care contin menta ne racoresc in zilele fierbinti de vara.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu