Pentru multi dintre noi masa nu este completa fara desert. Insa
zaharul alb adaugat in deserturi poate determina aparitia unei serii de boli
precum: cresterea nivelului de zahar din sange, probleme cardiace si cresterea
in greutate. Cea mai buna modalitate prin care putem mentine constant nivelul
de zahar din sange este sa renuntam la
zaharul procesat si sa il inlocuim
cu surse naturale de zahar din fructe si miere.
Unul din principalele
motive pentru care corpul nostru simte nevoia
da a consuma zahar este un dezechilibru
nutritional. Printre inlocuitorii de zahar putem enumera : mierea, siropul
de trestie de zahar, zaharul medicinal, fructele uscate dar si cele proaspete.
Mierea
Reperezinta un inlocuitor natural si sanatos al zaharului
alb. Imbunatateste sanatatea inimii, previne gripa si febra si purifica
sangele. Fiind de natura alcalina nu produce aciditate sau gaze. Persoanele cu tensinue ridicata
ar trebui sa consume miere deoarece aceasta imbunatateste circulatia sangelui
si reduce tensiunea ridicata. Mierea se
dizolva usor in lichide si poate fi utilizata pentru a indulcii bauturile
favorite sau in deserturi.
Fructele uscate
Putem enumera produse precum: stafide, smochine, curmale sau prune.
Curmalele sunt o sursa bogata de
potasiu, fier si vitamina B precum
si o sursa excelenta de fibre.
Persoanele care vor sa isi indulceasca mancarea cu zahar pot adauga in schimb o
mana de stafide. Sunt suculente, dulci si contin aceeasi nutrienti ca si
strugurii.
Daca ai probleme
digestive, smochinele pot fi o
solutie foarte buna. Sunt beneficie pentru persoanele asmatice si pentru persoanele
care tusesc. Prunele au un indice
glicemic scazut si sunt bogate in fibre
care mentin sanatatea sistemului digestiv.
Fructele uscate ne vin in ajutor atunci cand simtim nevoia
de a consuma ceva dulce. Pot fi adaugate cu usurinta in mancare pentru a
inlocui adaosul de zahar.
Siropul de trestie de zahar
Desi zaharul este obtinut din trestie de zahar, in urma procesului de rafinare a acestuia se pierd marea a nutrientilor benefici. Siropul de trestie de zahar contine vitaminele B si C, si este bogat in calciu,
magneziu si fier fiind indicat in tratarea anemiei.
Zaharul medicinal
Este utilizat in tratarea problemelor precum tuse,
constipatie sau indigestie, avand un contiunut
mineral ridicat. Este cel mai
apropiat substitut al zaharului fiind prezent pe piata sub forma de pudra,
forma solida sau chiar lichid.
Fructele
Cea mai buna variant pentru a asigura necesarul de zahar
este reprezentata de consumul de fructe (portocale, banane, morcovi, papaya,
mere, pepene, etc.) zaharul din
acestea se gaseste intr-o forma mai
putin concentrata, si prin urmare nu are drept consecinta crestrea drastica
a nivelului de zahar din sange. Fructele au un gust minunat, sunt dulci si au
zero grasimi.
Stevia
Stevia este o planta nord-americana cunoscuta pentru
capacitatea sa de a scadea tensiunea
ridicata. Este un digestiv care care reduce
aciditatea din stomac si gazele
dar pervine si obezitatea. Are un continut
redus de calorii si protejeaza gingiile si dintii. Stevia este singurul indulcitorul recomandat pentru
diabetici. La ora actuala pe piata
sunt disponibile o serie de indulcitori cu extracte de stevie sub forma de
pudra. Ele pot fi incorporate cu usurinta in alimentele consumate zilnic.
Anumite tipuri de stevie nu trebuie si de aceea se adauga la sfarsit.
Poti include aceste alternative sanatoase in dieta zilnica
pentru a iti imbunatati starea optima de functionare a organismului pe termen
lung.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu