Cartoful este cea mai
raspandita sursa de hrana de pe planeta. Are numeroase beneficii pentru
sanatate fiind unul dintre elementele necesare pentru o dieta variata. Consumul
de cartofi imbunatateste digestia,
reduce nivelelul de colesterol, previne aparitia cancerului, tine diabetul sub
control, imbunatateste rezistenta sistemului imunitar, reduce semnele
imbatranirii, protejeaza piele, imbunatateste circulatia, reduce insomnia si
imbunatateste vederea.
Cartofii sunt prezenti in marea majoritate a retetelor de pe
intreg globul fiind extrem de versatili,
putand fi preparati in diverse moduri (copti, prajiti sau fierti). Cartoful
provine din America de Sud ( Peru si Bolivia). A fost cultivat pentru prima
data in urma cu 7000- 10000 de ani in America. La ora actual mai exista anumite
zone din America de Sud unde cresc cartofi salbatici.
In zilele noastre este dificil sa ne imaginam o dieta fara
cartofi, acestia fiind unul dintre cele mai populare ingrediente de pe planeta.
Cartoful s-a raspandit atat de rapid deoarece este un depozit de energie si nutrienti, vitamine, minerale si compusi organici esentiali.
Continutul mineral:
consumul regulat de cartofi asigura necesarul
de apa si ioni din organism. Asta
deoarece cartoful este bogat in sodiu
(cea mai mare concentratie gasindu-se in
coaja si in zona de sub aceasta
de aceea se recomanda si consumul acesteia). Cartoful mai contien calciu, fier
si fosfor.
Continutul de
vitamine: Cartofii crescuti natural contin cantitati mari de vitamina C. In mod normal 100 de grame
de cartof contin aproximativ 17 Miligrame de vitamina C. De asemenea mai contin
si vitaminele A, B si P.
Continutul de apa:
aproximativ 70- 80% din greutatea
cartofului este reperezentata de apa. De aceea conceptia ca devii gras atunci
cand mananci cartofi este gresita. Cartofii ingrasa atunci cand sunt serviti cu
cantitati mari de unt sau cand sunt prajiti in cantntiati mari de grasimi.
Continutul de amidon:
Cartofi contin aproximativ 17% amidon
fiind una dintre cele mai importante surse ale acestui compus. Cartofii
incoltiti duc la conversia amidonului in zahar, de aceea trebuie evitati.
Este foarte important sa consume si coaja cartofului deoarece aici sa gasesc principalii nutrienti
din acesta altfel consumam doar carbohidrati.
Cresterea in greutate: In
principal cartoful contine carbohidrati
si foarte putine proteine. Este o alternativa
buna pentru persoanele care incerca sa ia in greutate. Vitaminele din
compozitia acestuia ( Vitamina C si complexul B ) ajuta la absorbtia corespunzatoare a carbohidratilor. De aceea cartofi sunt
elementul principal din dieta luptatorilor de sumo dar si a atletilor care au
nevoie de resurse bogte de energie.
Digestia: Deoarece
cartoful contine multi carbohidrati sunt usor de digerat si faciliteaza
digestia. Sunt o sursa buna de hrana
pentru bebelusi sau persoanele care nu pot digera mancarea tare dar au
nevoie de resurese de energie. Consumul excesiv de cartofi pe perioade
indelungate de timp cauzeaza un nivel ridicat al aciditatii din stomac. Cartofii cruzi contin cantitati mari de fibre care stimuleaza
secretia sucurilor gastrice si a miscarilor intestinului prevenind constipatia
si protean corpul de cancerul de corectal. Fibrele
sunt responsabile si de curatarea
colesterolului depus pe artere si vase de sange.
Protectia pieli: Vitamina C si complexul B, precum si mineralele
(potasiu, magneziu, fosfor, zinc)
sunt bune pentru ten. Pulpa obtinuta din cartofi cruzi,amestecata cu miere curate
tenul reducand punctele negre si petele de pe ten. Pulpa
aplicata pe arsuri ajuta la o mai buna vindecare a pielii.
Scorbutul: Vitamina C din
cartof reduce riscul bolilor asociate cu deficente de vitamina C. Desi a fost eradicate
din marea maoritate a tarilor, exista state cu un acces precar la suplimente de
vitamina C.
Reumatismul: Caciul si
magenziul din cartof ajuta la reducerea
durerilor reumatice. Apa obtinuta din fierbrea cartofilor pote fi utilizata
pentru reducerea inflamatie cauzate de reumatism. Insa datorita continutului
ridicat de amidon duce la cresterea in greutate.
Tensiunea arteriala ridicata:
Aceasta poate aparea datorita unor numeroase motive diabet, indigestie sau
anumite tratamente. Fibrele din acestia reduc nivelul colesterolului,
imbunatatesc nivelul de insulina din corp si scad tensiunea arteriala. Asta
deoarece este o legatura directa intre tensiune si nivelul de glucoza din
sange.
Potasiul din cartof
(aproximativ 46% din necesarul zilnic) scade tensiunea deoarece potasiul este
un vaso-dilatant.
Functionarea creierului:
Functionarea corespunzatoare a creierului depinde in mare parte de nivelul de glucoza, cantitatea de
oxigen precum si diferite alte componente, complecul de vitamina B, anumiti
hormoni, amino acizi si acizii grasi precum, omega-3. Cartoful contine aproape
toate elementele mentionate mai sus.
Sunt bogati in carbohidrati (deci mentin nivelul de glucoza). Aceasta
previne oboseala si ajuta creierul sa functioneze la capacitate maxima.
Creierul are nevoie de oxigen, care este adus de hemoglobina din sange
(alcatuita in principal din fier). Cartoful contine o serie de vitamine si minerale
care influienteaza in mod pozitiv functionarea creierului (fosfor, zinc si
complexul de vitamine B).
Bolile de inima: In afara
de vitamine si minerale cartofii contin aumuite substante denumite carotenoizi ( luteina si zeaxantina).
Acestea sunt benefice pentru santatea
inimii si functionarea organelor interne. Insa consumul de cartofi nu este
recomandat pesoanelor obeze deoarece acestia auta la cresterea in greutate.
Piatra la rinichi:
Aceasta este cauzata de cresterea
nivelului de acid uric din sange. In acest caz mancarurile bogate in
proteine trebuie evitate, in special proteinele animale dar si anumite tipuri
de legume care cresc drastic nivelul de acid uric din sange. Calciu si fierul
contribuie la formarea pietrelor. Cartoful este bogat in ambele substante insa
contine si magneziu care inhiba
acumularea acestor depozite in rinichi sau in alte tesuturi.
In principiu consumul de cartofi este recomandat persoanelor
care nu au probleme cu greutatea. Daca vrei sa nu acumulezi kilograme in plus
nu uita ca moderatia este cel mai important lucru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu