vineri, 10 aprilie 2015

Cartoful si sanatatea



Cartoful este cea mai raspandita sursa de hrana de pe planeta. Are numeroase beneficii pentru sanatate fiind unul dintre elementele necesare pentru o dieta variata. Consumul de cartofi imbunatateste digestia, reduce nivelelul de colesterol, previne aparitia cancerului, tine diabetul sub control, imbunatateste rezistenta sistemului imunitar, reduce semnele imbatranirii, protejeaza piele, imbunatateste circulatia, reduce insomnia si imbunatateste vederea.

Cartofii sunt prezenti in marea majoritate a retetelor de pe intreg globul fiind extrem de versatili, putand fi preparati in diverse moduri (copti, prajiti sau fierti). Cartoful provine din America de Sud ( Peru si Bolivia). A fost cultivat pentru prima data in urma cu 7000- 10000 de ani in America. La ora actual mai exista anumite zone din America de Sud unde cresc cartofi salbatici.

In zilele noastre este dificil sa ne imaginam o dieta fara cartofi, acestia fiind unul dintre cele mai populare ingrediente de pe planeta. Cartoful s-a raspandit atat de rapid deoarece este un depozit de energie si nutrienti, vitamine, minerale si compusi organici esentiali.

Continutul mineral: consumul regulat de cartofi asigura necesarul de apa si ioni din organism. Asta deoarece cartoful este bogat in sodiu (cea mai mare concentratie gasindu-se in coaja si in zona de sub aceasta de aceea se recomanda si consumul acesteia). Cartoful mai contien calciu, fier si fosfor.

Continutul de vitamine: Cartofii crescuti natural contin cantitati mari de vitamina C. In mod normal 100 de grame de cartof contin aproximativ 17 Miligrame de vitamina C. De asemenea mai contin si vitaminele A, B si P.

Continutul de apa: aproximativ 70- 80% din greutatea cartofului este reperezentata de apa. De aceea conceptia ca devii gras atunci cand mananci cartofi este gresita. Cartofii ingrasa atunci cand sunt serviti cu cantitati mari de unt sau cand sunt prajiti in cantntiati mari de grasimi.

Continutul de amidon: Cartofi contin aproximativ 17% amidon fiind una dintre cele mai importante surse ale acestui compus. Cartofii incoltiti duc la conversia amidonului in zahar, de aceea trebuie evitati.
Este foarte important sa consume si coaja cartofului deoarece aici sa gasesc principalii nutrienti din acesta altfel consumam doar carbohidrati.

Cresterea in greutate: In principal cartoful contine carbohidrati si foarte putine proteine. Este o alternativa buna pentru persoanele care incerca sa ia in greutate. Vitaminele din compozitia acestuia ( Vitamina C si complexul B ) ajuta la absorbtia corespunzatoare a carbohidratilor. De aceea cartofi sunt elementul principal din dieta luptatorilor de sumo dar si a atletilor care au nevoie de resurse bogte de energie.

Digestia: Deoarece cartoful contine multi carbohidrati sunt usor de digerat si faciliteaza digestia. Sunt o sursa buna de hrana pentru bebelusi sau persoanele care nu pot digera mancarea tare dar au nevoie de resurese de energie. Consumul excesiv de cartofi pe perioade indelungate de timp cauzeaza un nivel ridicat al aciditatii din stomac. Cartofii cruzi contin cantitati mari de fibre care stimuleaza secretia sucurilor gastrice si a miscarilor intestinului prevenind constipatia si protean corpul de cancerul de corectal. Fibrele sunt responsabile si de curatarea colesterolului depus pe artere si vase de sange.

Protectia pieli: Vitamina C si complexul B, precum si mineralele (potasiu, magneziu, fosfor, zinc) sunt bune pentru ten. Pulpa obtinuta din cartofi cruzi,amestecata cu miere curate tenul reducand punctele negre si petele de pe ten. Pulpa aplicata pe arsuri ajuta la o mai buna vindecare a pielii.

Scorbutul: Vitamina C din cartof reduce riscul bolilor asociate cu deficente de vitamina C. Desi a fost eradicate din marea maoritate a tarilor, exista state cu un acces precar la suplimente de vitamina C.

Reumatismul: Caciul si magenziul din cartof ajuta la reducerea durerilor reumatice. Apa obtinuta din fierbrea cartofilor pote fi utilizata pentru reducerea inflamatie cauzate de reumatism. Insa datorita continutului ridicat de amidon duce la cresterea in greutate.

Tensiunea arteriala ridicata: Aceasta poate aparea datorita unor numeroase motive diabet, indigestie sau anumite tratamente. Fibrele din acestia reduc nivelul colesterolului, imbunatatesc nivelul de insulina din corp si scad tensiunea arteriala. Asta deoarece este o legatura directa intre tensiune si nivelul de glucoza din sange.

Potasiul din cartof (aproximativ 46% din necesarul zilnic) scade tensiunea deoarece potasiul este un vaso-dilatant.

Functionarea creierului: Functionarea corespunzatoare a creierului depinde in mare parte de nivelul de glucoza, cantitatea de oxigen precum si diferite alte componente, complecul de vitamina B, anumiti hormoni, amino acizi si acizii grasi precum, omega-3. Cartoful contine aproape toate elementele mentionate mai sus. Sunt bogati in carbohidrati (deci mentin nivelul de glucoza). Aceasta previne oboseala si ajuta creierul sa functioneze la capacitate maxima. Creierul are nevoie de oxigen, care este adus de hemoglobina din sange (alcatuita in principal din fier). Cartoful contine o serie de vitamine si minerale care influienteaza in mod pozitiv functionarea creierului (fosfor, zinc si complexul de vitamine B).

Bolile de inima: In afara de vitamine si minerale cartofii contin aumuite substante denumite carotenoizi ( luteina si zeaxantina). Acestea sunt benefice pentru santatea inimii si functionarea organelor interne. Insa consumul de cartofi nu este recomandat pesoanelor obeze deoarece acestia auta la cresterea in greutate.

Piatra la rinichi: Aceasta este cauzata de cresterea nivelului de acid uric din sange. In acest caz mancarurile bogate in proteine trebuie evitate, in special proteinele animale dar si anumite tipuri de legume care cresc drastic nivelul de acid uric din sange. Calciu si fierul contribuie la formarea pietrelor. Cartoful este bogat in ambele substante insa contine si magneziu care inhiba acumularea acestor depozite in rinichi sau in alte tesuturi.

In principiu consumul de cartofi este recomandat persoanelor care nu au probleme cu greutatea. Daca vrei sa nu acumulezi kilograme in plus nu uita ca moderatia este cel mai important lucru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu