joi, 2 aprilie 2015

Cum sa iti planifici o dieta sanatoasa?



De cele mai multe ori “a manca sanatoas“ ne duce cu gandul la un regim strict, o silueta firava si a renunta la tipul de mancare favorita. O dieta sanatoasa ne energizeaza si ne imbunatateste dispozitia generala. De cele mai multe ori atunci cand un specialist ne recomana un anumit tip de mancare ca fiind extrem de santos exista un alt specialist care afirma contrariul. Atunci care este cea mai buna metoda?

O dieta echilibrata ajuta la mentinerea greutatii normale si ne fereste de boli, insa aceasta are o influienta importanta asupra dispozitiei generale. Studiile au aratat ca persoanele care au o dieta bazata pe mancaruri semipreparate, fast- food, snaks-uri si mancare la pachet prezinta un risc mai mare de aparitie a depersiei si anxietatii. O dieta necorespunzatoare poate duce la aparitia unor boli precum Alzheimer.

Consumul de fructe si legume si mancare pregatita in casa reduce considerabil cantiatea de grasimi si zahar din organism, imbunatateste dispozitia generala si reduce riscul de aparitie a problemelor mentale. Daca ai fost diagnosticat cu o astfel de problema o dieta santoasa poate imbunatatii considerabil starea generala.
In timp ce anumiti nutrienti sunt sunt responsabili de dispozitie generala este important sa avem o dieta santoasa. Iata cateva idei pentru a iti crea o dieta in functie de stilul de viata.

Pasi marunti

Drumul catre o dieta santoasa trebuie sa include o serie de pasi marunti si accesibili. Spere exemplu pentru inceput inceraca sa consumi macar un fruct pe zi. Pe masura ce mica schimbare devein un obicei este momentul potrivit pentru a mai face o schimbare in dieta. Astfel se realizeaza o trecere treptata catre un stil de viata sanatos, tolerat mult mai usor decat o schimbare drastica.

Incearca sa prepari cat mai multe mese acasa, astfel pot monitoriza mult mai usor cantitatile de zahar, sare si grasimi din hrana.

Incearca sa faci schimbari pozitive. Atunci cand renuntam la o mancare nesanatoasa din dieta este important sa o inlocuim cu una santoasa. Spre exemplu renuntam la uleiul pocesat folosit in salata in favoarea uleiului de masline extravirgin (aceasta schimbare are un efect pozitiv asupra dietei).

Simplifica. In loc sa fii preocupat cu numaratul caloriilor, abordeaza dieta din punct de vedere al culorilor, varietatii si prospetimii. Incearca sa eviti mancarea procesata si alege produse proaspete.

Citeste eticheta. Este important sa detii cat mai multe informatii despre mancarea pe care o consumi, de unde provine, ce cantitati de zahar, sare si grasimi contine.

Concentreaza-te asupra starii pe care o ai dupa ce mananci. Pe masura ce incepi sa mananci sanatos creste starea de bine dupa masa. Dupa consumul de mancare tip “junk-food” apar stari de greata, discomfort si lipsa de energie.

Bea multa apa. Aceasta ajuta la eliminarea toxinelor din corp, deshidratarea cauzeaza stari de oboseala, dureri de cap si lipsa de energie.

Moderatia

Cheia unei diete santoase este moderatia. Aceasta insemana a consuma exact cantiatea de mancare necesara corpului. Atunci cand te ridici de la masa trebuie sa te simti satul, nu plin. Moderatia se refera si la echilibru. In ciuda tuturor dietelor existente trebuie sa consumam o cantitate corespunzatoare de carbohidrati, proteine, grasimi, fibre, vitamine si minerale pentru a asigura buna functionare a organismului.

Pentru marea majoritate dintre noi moderatia inseamna a elimina mancarea favorita. A manca bacon la micul-dejun o data pe saptamana iar apoi un pranz si o cina sanatoase, este un bun exemplu de moderatie. Daca consumi 100 de calorii din ciocolata la pranz, echilibreaza situatia eliminand 100 de calorii din masa de seara iar daca te simti flamand poti consuma legume si fructe.

Nu te gandi ca nu ai voie sa consumi anumite tipuri de mancare. Atunci cand iti interzici anumite tipuri de mancare este un raspuns normal sa iti doresti sa le consumi, iar odata consumate te simiti dezamagit ca nu ai reusit sa duci la bun sfarsit ceea ce ti-ai propus. Este bine sa incepi planul de schimbare al dietei prin a reduce portiile de mancare nesanatoasa si frecventa cu care le consumi. Pe masura ce se reduce treptat cantitatea de mancare nesanatoasa se va diminua si dorinta de a o consuma.

Portii mai mici. Incearca sa eviti portiile mari. Spere exemplu o prtie de peste sau pui trebuie sa aiba dimensiunea unui pachet de carti iar jumatate de ceasca de orez, piure sau paste sunt suficiente.

Nu te grabi atunci cand manaci. Este important sa te opresti inainte sa te simti satul. Dureaza cateva minute pana cand creierul transmite corpului ca este satul.

Incearca sa manaci impreuna cu alte presoane. Mancatul in fata televizorului sau a calculatorului duce de multe ori la suprasaturare.

Nu sari peste micul-dejun si manaca mese mici pe parcursul zilei. Micul-dejun da startul metabolismului in timp ce portiile mici si sanatoase asigura enrgie pe tot parcursul zilei.

Evita mancatul noaptea. Incearca sa iei cina cat mai devreme cu putinta cam cu 14- 16 ore inainte de micul-dejun. Studiile au aratat ca daca mananci doar atunci cand esti activ si oferi sitemului digestiv o pauza lunga in fiecare zi iti mentii greutatea optima.

Consuma fructe si legume colorate

Fructele si legumele contin un numar redus de calorii si sunt bogate in nutrienti (ceea ce inseamana ca au vitamine, minerale, antioxidanti si fibre). Este important sa incerci sa consumi 5 portii de fructe si legume zilnic, reducand astfel consumul de mancaruri nesanatoase. Marea majoritate a oamenilor ar trebui sa dubeze consumul de fructe si legume.

Incearca sa consumi un “curcubeu” de legume si fructe zilnic (fructele si legumele intens colorate contin concentratii ridicate de vitamine, minerale si antioxidanti).

Legumele verzi : salta, Kale, brocoli, varza chinezeasca sunt bogate in calciu, magneziu, fier, potasiu, zinc si vitaminele A, C, K si E.

Legumele dulci (in mod natural): prumbul, morcovii, cartofi dulci, ceapa adauga o dulceata naturala meselor reducand nevoia de dulce.

Fructele sunt bogate in fibre,vitamine si antioxidanti (merele sunt bogate in fibre, portocalele in vitamina C).

Acestea sunt cateva sfaturi utile pentru a iti planifica o dieta santoasa pe care sa o integrezi cu usurinta in viata de zi cu zi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu