luni, 6 aprilie 2015

Ce se intampla cu corpul nostru, daca sarim peste micul-dejun?



Este foarte limpede ca modul in care ne hranim are un impact major asupra activitatilor zilnice. Fara o alimentatie corespunzatoare nu am putea indeplini functiile zilnice. Studiile recente au arata ca cea ce mancam influenteaza performantele zilnice ale fiecarui individ in parte. Cu alte cuvinte orele la care consumam anumite alimente influienteaza semnificativ performantele fizice, recuperarea si adaptarea.

Este foarte important pentru organism sa fie alimentat cu nutrienti la anumite ore, cand toate elementele  din hrana pot fi utilizatie in mod eficient (in engleza acest proces poarta denumirea de nutrient timing). Marea majoritate a atletilor si a persoanelor care fac in mod regulat miscare acorda o importanta deosebita orelor la cere isi alimenteaza corpul cu nutrienti. Dintre toate mesele principale ale zilei (micul-dejun, pranzul si cina ) micul-dejun este cea mai importanta.

Micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei deoarece influienteaza activitatea energetica a corpului pe intreaga zi, activitatea fizica dar si cea mentala Micul-dejun creste rapid nivelul de enrgie din organism si reface nivelul de glucoza din sange dupa o noapte de somn. Creste rezervele de glicocen (substanta care ajuta la inmagazinarea energiei si detoxifierea corpului) si muschi si ficat. Carbohidratii sunt combustibilul preferat de muschi si de sitemul nervos. Un nivel scazut de carbohidrati are drept consecinta performante scazute si stari de oboseala in timpul activitatilor fizice si psihice. Un mic-dejun echilibrat asigura cantitatea necesara de carbohidrati si alte elemente esentiale pentru a creste nivelul de glucoza din sange la un nivel optim pentru o buna functionare a corpului.

Micul-dejun scade semifcativ nivelul de cortisol (hormon al stresului) care atinge maximul in primele ore ale diminetii (intre orele 07.00 si 08.00). De multe ori ne gandim ca somnul este o perioada lipsita de stres, lucru adevarat din punct de vedere psihic. Desi organismul isi reduce foarte mult activitatea in timpul somnului, corpul are nevoie de nutirenti pentru a mentine functiile vitale si pentru activitatile de refacere a celulelor din corp. Energia pentru aceste activitati este furnizata de glucoza din sange, glicogenul din ficat si acizii grasi.

Atunci cand adormim, glucoza din sange si glicogenul din ficat sunt suficiente pentru a asigura consumul energetic al corpului. In timpul primelor ore de somn hormonul de crestere atinge valori maxime si are loc sinteza proteinelor. Dimineata devreme rezervele de glicogen din ficat scad semnificativ determinand scaderea nivelelor de insulina, glucoza si hormoni de crestere din organism . Pentru a perveni scaderea drasitica a glucozei din sange, nivelul de cortisol din organism incepe sa cresca atingand punctul maxim inainte de trezire. Cortisolul este un hormon al stresului produs de glandele suprarenale, care transforma proteinele musculare in grasime. Aminoacizii rezultati din aceste proteine sunt transportati catre ficat unde sunt transformati in glucoza pentru a fi folositi de organism. Cand ne trezim nivelul de cortisol din organism atinge punctul maxim. Pentru a reduce nivelul acestui hormon este nevoie de nutrienti, de aceea daca nu ii consumam atunci cand ne trezim nivelul lor va ramane ridicat pana cand alimentam corpul. Daca sarim peste micul-dejun corpul va contiuna sa transforme proteinele din muschi in grasimi determinand in timp reducerea semnificativa a masei musculare. Nivelul ridicat al cortisolului din organism determina acumularea de grasime, in special in zona abdominala si crestera apetitului. Nivelul ridicat al acestui hormon este asociat in nod direct cu obezitatea, diabetu de gradul 2 si boli de inima. Persoanele care sar peste micul-dejun prezinta un risc mai mare de obezitate fata de cele care iau micul-dejun in mod regulat.

Micul-dejun este cea mai satioasa masa a zilei, avand un impact important asupra consumuli de alimente pentru intrega zi. Orele la care mancam zilnic au impact puternic asupra consumului zilnic de alimente. Aceasta se datoreaza modului de eliberare al hormonilor de apetit de catre intestin. Seretia acestor hormoni dimineata este cauzata de crestera nivelului de cortisol din organism. Un mic-dejun consistent reduce nivelul de cortisol din organism deci si secretia de hormoni de apetit (reducand necesarul caloric zilnic). Studiile au aratat ca exista o legatura directa intre consumul regulat al micului-dejun si pierderea si mentinerea greutatii pe perioade indelungate. Persoanele care consuma aceeasi cantitate de calorii zilnic  si iau micul-dejun au reusit sa piarda cu 50% mai mult in greutate decat cele care au sarit peste prima masa a zilei.

Micul-dejun are un rol extrem de important in sustinerea functiilor cognitive pe parcursul zilei. Daca nu ne reface rezervele de carbohidrati in primele ore ale zilei, nivelul scazut al glucozei din sange afecteaza in mod negativ abilitatea de concentrare si a performantelor mentale. Copiii care consuma micul-dejun au performante scolare mai bune si sunt mai activi psihic decat cei care nu iau micul-dejun.

Indiferent de orele la care alegem sa facem miscare micul-dejun este componentul principal al planului nutritional zilnic. El creste instant nivelul de energie din corp, conferind vigoare si vitalitate. Micul-dejun reduce nivelulu cortisolului din sange si controleaza apetitul. Aceste beneficii asugura o buna functionare in timp a organismului. Iata cateva motive, suficiente pentru a nu sari peste cea mai importanta masa a zilei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu