Este foarte limpede ca modul in care ne hranim are un impact
major asupra activitatilor zilnice. Fara o alimentatie corespunzatoare nu am
putea indeplini functiile zilnice. Studiile recente au arata ca cea ce mancam influenteaza performantele zilnice ale
fiecarui individ in parte. Cu alte cuvinte orele la care consumam anumite
alimente influienteaza semnificativ performantele fizice, recuperarea si
adaptarea.
Este foarte important pentru organism sa fie alimentat cu
nutrienti la anumite ore, cand toate elementele din hrana pot
fi utilizatie in mod eficient (in engleza acest proces poarta denumirea de nutrient
timing). Marea majoritate a atletilor si a persoanelor care fac in mod regulat
miscare acorda o importanta deosebita orelor la cere isi alimenteaza corpul cu
nutrienti. Dintre toate mesele principale ale zilei (micul-dejun, pranzul si cina
) micul-dejun este cea mai importanta.
Micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei deoarece influienteaza activitatea energetica a
corpului pe intreaga zi, activitatea fizica
dar si cea mentala Micul-dejun
creste rapid nivelul de enrgie din organism si reface nivelul de glucoza din
sange dupa o noapte de somn. Creste
rezervele de glicocen (substanta care ajuta la inmagazinarea energiei si
detoxifierea corpului) si muschi si ficat. Carbohidratii sunt combustibilul
preferat de muschi si de sitemul nervos. Un nivel scazut de carbohidrati are drept consecinta performante scazute si stari de oboseala in timpul activitatilor fizice
si psihice. Un mic-dejun echilibrat
asigura cantitatea necesara de carbohidrati si alte elemente esentiale pentru a
creste nivelul de glucoza din sange la un nivel optim pentru o buna functionare
a corpului.
Micul-dejun scade semifcativ
nivelul de cortisol (hormon al stresului) care atinge maximul in primele ore ale diminetii (intre orele 07.00 si
08.00). De multe ori ne gandim ca somnul este o perioada lipsita de stres,
lucru adevarat din punct de vedere psihic. Desi organismul isi reduce foarte
mult activitatea in timpul somnului, corpul
are nevoie de nutirenti pentru a mentine
functiile vitale si pentru activitatile de refacere a celulelor din corp. Energia
pentru aceste activitati este furnizata de glucoza
din sange, glicogenul din ficat
si acizii grasi.
Atunci cand adormim,
glucoza din sange si glicogenul din ficat sunt suficiente pentru a asigura
consumul energetic al corpului. In timpul primelor
ore de somn hormonul de crestere atinge valori maxime si are loc sinteza
proteinelor. Dimineata devreme
rezervele de glicogen din ficat scad semnificativ determinand scaderea nivelelor de insulina, glucoza si hormoni de crestere din
organism . Pentru a perveni scaderea drasitica a glucozei din sange, nivelul de cortisol din organism incepe
sa cresca atingand punctul maxim
inainte de trezire. Cortisolul este un hormon al stresului produs de glandele
suprarenale, care transforma proteinele musculare
in grasime. Aminoacizii rezultati
din aceste proteine sunt transportati catre
ficat unde sunt transformati in glucoza
pentru a fi folositi de organism. Cand ne trezim nivelul de cortisol din
organism atinge punctul maxim. Pentru a reduce
nivelul acestui hormon este nevoie de nutrienti,
de aceea daca nu ii consumam atunci cand ne trezim nivelul lor va ramane
ridicat pana cand alimentam corpul. Daca sarim
peste micul-dejun corpul va contiuna sa transforme proteinele din muschi in grasimi determinand in timp reducerea semnificativa a masei musculare.
Nivelul ridicat al cortisolului din organism determina acumularea de grasime,
in special in zona abdominala si crestera
apetitului. Nivelul ridicat al acestui hormon este asociat in nod direct cu
obezitatea, diabetu de gradul 2 si boli de inima. Persoanele care sar
peste micul-dejun prezinta un risc mai mare de obezitate fata de cele care iau
micul-dejun in mod regulat.
Micul-dejun este cea mai satioasa masa a zilei, avand un impact important asupra consumuli de alimente pentru intrega zi. Orele la care mancam zilnic au impact
puternic asupra consumului zilnic de alimente. Aceasta se datoreaza modului de eliberare al hormonilor de apetit de
catre intestin. Seretia acestor hormoni dimineata
este cauzata de crestera nivelului de
cortisol din organism. Un mic-dejun consistent reduce nivelul de cortisol
din organism deci si secretia de hormoni de apetit (reducand necesarul caloric
zilnic). Studiile au aratat ca exista o legatura directa intre consumul regulat al micului-dejun si pierderea si mentinerea greutatii
pe perioade indelungate. Persoanele care consuma aceeasi cantitate de calorii
zilnic si iau micul-dejun au reusit sa
piarda cu 50% mai mult in greutate decat cele care au sarit peste prima masa a
zilei.
Micul-dejun are un rol extrem de important in sustinerea
functiilor cognitive pe parcursul zilei. Daca nu ne reface rezervele de
carbohidrati in primele ore ale zilei, nivelul scazut al glucozei din sange afecteaza in mod negativ abilitatea de concentrare
si a performantelor mentale. Copiii
care consuma micul-dejun au performante scolare mai bune si sunt mai activi
psihic decat cei care nu iau micul-dejun.
Indiferent de orele la care alegem sa facem miscare micul-dejun este componentul principal al
planului nutritional zilnic. El creste instant nivelul de energie din corp,
conferind vigoare si vitalitate. Micul-dejun reduce nivelulu cortisolului din
sange si controleaza apetitul. Aceste beneficii asugura o buna functionare in
timp a organismului. Iata cateva motive, suficiente pentru a nu sari peste cea
mai importanta masa a zilei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu