miercuri, 8 aprilie 2015

Poate fi mancarea de tip fast-food sanatoasa?



Atunci cand iti este foame si esti pe fuga, fast-food-ul este una dintre primele optiuni. Este ieftin, gustos si convenabil insa produsele sunt incarcate cu calorii, sare si grasimi (de multe ori o singura masa are calorii suficiente pentru o intreaga zi).

Devine destul de greu sa faci alegeri santoase cand vine de produsele din restaurantele de tip fast-food. Mereu exista optiuni sanatoase trebuie doar sa stii unde sa te uiti.

Poate fi mancarea de tip fast-food sanatoasa?

Este extrem de dificil de urmat o dieta sanatoasa atunci cand mananci cu regularitate produse fast-food. Aceasta mancare este bogata in grasimi trans, grasimi saturate, sodiu si calorii, si saraca in nutrienti lipstind aproape in totalitate fructele, legumele si fibrele.

Acesata nu inseamna ca trebuie sa eviti in totalitate mancarea fast-food. Este in regula sa consumi aceste produse o data la ceva vreme, insa daca vrei sa ai o dieta echilibrata nu poti face din asta un obicei. Cheia este moderatia, moderatia atat in cat de des frecventezi localurile cu preparate fast-food dar si ceea ce comanzi. Intotdeauna exista anumite alegeri mai sanatoase decat altele. Urmatoarele recomandari pot imbunatatii situatia, insa pentru a avea un stil de viata sanatos mancarea de tip fast-food trebuie sa fie ceva ocazional.

-          Incearca sa consumi maxim 500 de calorii sau chiar mai putine. In medie un adul consuma 836 calorii la o masa si subestimeaza cantitatea consumata cu aproximativ 175 de calorii. Este foarte usor sa aflii cantiatea exacta de calorii deorece poti citii cu atentie post-urile nutritionale prezente in aceste unitati.

-          Alege mancaruri slabe in grasimi si bogate in proteine si fibre. Cauta produsele cu mai multe elemente bune, precum fibre, cereale integrale sau proteine. Alege produse cu cantitati scazute de grasimi saturate.

-          Poti aduce de acasa cateva ingrediente sanatoase. Desi incerci sa faci cele mai bune alegeri, acestea nu sunt suficiente asa ca poti aduce de acasa un mix de fructe uscate sau diverse seminte pentru a aduga un surplus important de vitamine si minerale.

Ai grija la sare

Cantitatile mari de sare sunt responsabile de numeroase boli cardiovasculare. Cantitatea zilnica recomandata de sodium in cazul unui adult este de 1500mg si nu trebuie sa depaseasca niciodata 2300mg. Astfel poti reduce cantitatile de sare din mesele pe care le consume inainte si dupa ce mananci la fast-food pentru a echilibra consumul zilnic total de sodiu.

Planificarea unui meniu sanatos este mai usoara daca iti faci un plan inainte de a ajunge la restaurant. Marea majoritate a acestor producatori au afisat pe site continuturile calorice ale diverselor produse asa ca iti poti face din timp temele.

Ai grija la dimensiunea portiilor: marea majoritate a portiilor contin calorii pentru mai multe mese. Evita portiile mari in favoarea celor mici. De multe ori meniurile pentru copii au un aport caloric mai redus.

Alege carnuri la gril sau rotisor. Incearca sa eviti pe cat de mult produsele prajite si alege curcan, piept de pui sau carne de vita slaba.

Acorda atentie descrieri din meniu: preparatele prajite in tigaie sau baie de ulei, crocante sau gratinate contin cantitati ridicate de grasimi nesanatoase si sare.

Nu iti fie frica sa alegi produsele speciale: multe meniuri pot fi imbunatatite prin mici schimbari. Astfel poti cere un hamburger cu chifla din cereale integrale sau poti cere sosul separat.

Nu presupune ca tipurile de mancare care suna sanatos sunt cea mai buna optiune:  Multe dintre salate sunt bogate in sosuri si dressing-uri surse bogate de grasimi nesanatoase. Atentia acordata citiriii factorilor nutritionali este extrem de importanta.

Ai grija cand vine vorba de condimente si dressing-uri: Fi atent la caloriile si grasimile din compozitia acestora. Maioneza si sosurile bazate pe uleiuri sunt foarte bogate in calorii. Inlocuieste maioneza cu mustar sau ketchup

Alege bauturii cu numar redus de calorii: Bauturile carbogazoase sunt bogate in calorii, in mediu o doza are aproximativ 300 de calorii, in timp ce shake-urile pot ajunge la 800 de calorii. Nu te lasa pacalit de limonada sau sucuri de fructe care au adosuri mari de zahar. Opteaza pentru apa, sucuri dietetic sau ceai neindulcit.

Alege garnituri sanatoase: Fiecare meniu vine cu garnituri. Acestea pot fi bogate in grasimi precum cartofii prajiti, inele de ceapa, chipsuri, salta coleslaw sau branza. Ele pot fi inlocuite cu o salata cu dressing usor,cartofi la cuptor sau legume proaspete.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu