Broccoli este o importanta sursa de nutrineti. Consumul
acestuia imbunatateste digestia, sistemul cardiovascular, sistemul imunitar si
are proprietati anti-inflamatorii. Broccoli este o leguma ce nu contine grasimi, nu contine sodiu si are aproximativ 31 de calorii per portie.
Broccoli are un continut nutritional impresionant, este bogat in fibre, bogat in vitamina C, potasiu, vitamina B6 si vitamina A. Pentru o leguma fara amidon
contine cantitati importante de proteine.
Contine fitochimicale si antioxidanti. Fitochimicalele sunt
chimicalele din plante responsabile pentru culoare, miros si aroma. Potrivit
ultimelor studii acestea au numeroase
beneficii pentru sanatate. Spre exemplu fitochimicalele din broccoli
imbunatatesc sanatatea sistemului imunitar. Acestea cuprind carotenoizi precum
zeaxantina sau beta-carotenul.
Antioxidantii
sunt chimicalele produse de corp sau se regasesc in legume si cereale. Ei neutralizeaza radicalii liberi care duc la distrugerea celulelor. Radicalii
liberi sunt celule instabile rezultate in urma metabolismului. Broccoli este o
sursa foarte buna de luteina si sulforafan care sunt niste antioxidanti
puternici. Broccoli contine si minerale precum magneziu, fosfor si putin zinc si fier.
Broccoli provine din Italia si s-a dezvoltat din varza
salbatica. Numele Italian al legumei, “broccolo” inseamana floare din varful
unei verze. Planta a sosit in Franta in anul 1560 si in Anglia abia in 1700,
purtand denumirea de “sparanghel Italian”. La ora actuala cel mai mare
producator mondial de broccoli este China (peste 8 milioane tone pe an).
Crud, fiert sau oparit, cum este mai
sanatos?
Modul in care este preparat influienteaza cantitatea de
nutrienti . Persoanele care utilizeaza broccoli pentru proprietatile sale
anticancerigene nu trebuie sa il gateasca
pentru mult timp. Studiile efectuate au arata ca prin fierbere legumele pierd
multe dintre enzimele cu rol
anticancerigene. Astfel prin fierbere se pierd foarte multi nutrienti. Tinut la
abur pentru 20 de minute, in cuptorul cu micounde aproximativ 3
minute sau calit in tigaie pentru
maxim 5 minute, broccoli nu pierde o cantitate semnificativa de nutrienti.
Broccoli crud isi mentine toti nutreintii insa irita intestinal gros si poate
cauza gaze.
Dar care sunt beneficiile consumului de broccoli?
Broccoli si cancerul
Acesta este probabil unul dintre cele mai cunoscute
beneficii ale consumului de broccoli. Acesta este o legume crucifera, iar toate legumele din aceasta categorie ofera protectie
impotriva cancerului de stomac si intestin. Contine o serie de compusi care intensifica functiile enzimelor detoxifiante,
care actioneaza precum antioxidanti, reducand stresul oxidativ. Au efect si
asupra nivelului de estrogen, reducand astfel riscul de cancer la san.
Broccoli si colesterolul
Consumul de broccoli poate reduce colesterolul datorita fibrelor solubile din compozitie care
se unesc cu colesterolul din sange. Astfel colesterolul este mai usor de extras
din sange.
Broccoli si detoxifierea
Fitochimicalale
(glucorafanina, gluconasturtina, si glucobrasicina) joaca un rol foarte
important in procesul de detoxifiere a
corpului, de la activarea la neutralizarea si eliminarea toxinelor din
corp. Extrem de eficienti in acest proces sunt mugurii de broccoli.
In afara de faptul ca reduce nivelul de colesterol din
sange, consumul de broccoli mentine santatea inimii prin mentinerea santatii vaselor de
sange. Sulforafanul din broccoli are proprietati anti-inflamatorii care
previne si repara eventualele probleme ale vaselor de sange. Complexul de vitamine B echilibreaza sau reduce nivelul
de hemocistine. Excesul de hemocistine (se acumuleaza dupa ce o persoana
consuma carne rosie) creste riscul de boli arteriale.
Broccoli si sanatatea vederii
Morcovii sunt buni pentru sanatatea ochilor datorita
cantitatilor mari de luteina din
compozitie. Acest compus antioxidant se gasete din abundenta si in broccoli. Un
alt antioxidant ce se gasete in brocccoli si este important pentru mentinerea
sanatatii vederii este zeaxantina. Ambele componente joaca un rol important impotriva
degenerarii maculare si a cataractei.
Broccoli si digestia
Consumul de broccoli faciliteaza digestia datorita continutului mare de fibre, aproximativ
1gram de fibre la 10 calorii consumate. Fibrele mentin nivelul optim al
bacteriilor bune din organism.
Broccoli imbunatateste digestia si mentine sanatatea stomacului. Sulforafanul din broccoli, prezent in
mare parte in mugurii plantei, mentine sub control dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori.
Broccoli este un excellent anti-inflamator putand incetini distrugerea incheieturilor cauzata
de osteoartrita. Un studiu din anul 2013 a aratat sulforafanul din broccoli a
redus durerile persoanelor care sufereau de artritra. Acest compus blocheaza actiunea enzimelor care cauzeaza
distrugerea incheieturilor.
Riscuri pentru sanatate
In general broccoli este o legume sigura pentru consum, fara efecte secundare serioase. Cel mai
comun efect este balonarea si iritatia intestinului datorita continutului mare
de fibre. O atentie deosebita in cea ce preiveste consumul de broccoli trebuie
sa o aiba persoanele care iau medicamente
pentru subtierea sangelui.
Continutul ridicat de vitamina K poate interfera cu medicamentele. Persoanele cu
hipotiroidism trebuia sa consume
cantitati moderate de broccoli.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu