luni, 30 martie 2015

Rosiile si sanatatea



Rosiile sunt atat fructe cat si legume, sunt un ingredient principal in numeroase bucatarii ale lumii. Consumul zilnic de rosii mentine buna functionare a organismului si confera o aroma deosebita preparatelor culinare. Rosiile sunt prezente in numeroase tipuri de mancare. Sunt relativ usor de cultivat si de crescut motiv pentru care sunt prezente in numeroase zone ale globului.

Rosiile provin din zona Mexicului, cultura lor a cunoscut un avant extraordinar odata cu colonizarea spaniola a Americilor. Printre beneficiile consumului de rosii putem enumera: imbunatatirea vederii, sanatatea stomacului, scaderea tensiunii. Rosiile pot imbunatatii digestia, stimula circulatia sangvina, reducere nivelului colesterol, santatea rinichilor, detoxifierea corpului precum si reducerea inflamatiilor. Rosiile contin un numar mare de antioxidanti care ofera protectie impotriva diverselor forme de cancer. Sunt bogate in vitamine si minerale, protejand organismul de boli cardiovasculare.

Valori nutrtionale: Rosiile sunt bogate in vitamine precum: A, C, K dar si cantitati importante de vitamina B6, foliati si tiamina. Rosiile sunt o sursa importanta de magneziu, mangan, fosfor, potasiu si fier. Fibrele si proteinele precum si un numar ridicat de compusi organic, precum licopenul se gasesc in rosii.

Sursa importanta de antioxidanti: rosiile contin cantitati ridicate de licopen, un antioxidant puternic care actioneaza impotriva radicalilor liberi (cauzatori de cancer). Acest antioxidant poate fi obtinut chiar si din produse procesate precum ketchup. Licopenul din rosii actioneaza in special asupra cancerului de prostate, cancerului cervical, dar si celui la esofag si stomacal.

O sursa bogata de vitamine si minerale: o singura rosie asigura aproximativ 40% din necesarul zilnic de vitamina C. Aceasta vitamina este un antioxidant natural care distruge radicalii liberi ce afecteaza sanatatea organismului. Rosiile sunt bogate in vitamina A, potasiu si fier. Potasiul este important in mentinerea santatii nervilor in timp ce fierul asigura sanatatea sangelui. Vitamina K joca un rol cheie in procesul de anticoagulare a sangelui si reducerea sangerarilor.

Reduce colesterolul si protejeaza inima:  Licopenul din rosii mentine sanatatea organismului prin protectia impotriva bolilor cardiovasculare. Consumul regulat de rosii a fost asociat cu scaderea nivelului de colesterol si trigliceride din sange. Aceste lipide stau la aparitia problemelor cardiovasculare, acumulandu-se sub forma de grasimi pe vasele de sange.

Reduce efectele nocive ale consumului de tigari: Doua componente majore ce se regasesc in rosii, acidul coumaric si acidul clorogenic, lupta impotriva nitrozaminelor produse de corp (principalele elemente cancerigene gasite in tigari). Prezenta vitaminei A in cantitati ridicate este si ea responsabila de aceste efecte in special reducere riscului de aparitie a cancerului la plamani.

Imbunatateste vederea: vitamina A din compozitia rosiilor imbunatateste vederea, previne orbirea nocturna precum si degenerarea maculara. Multe dintre problemele oculare se datoreaza efectelor negative ale radicalilor liberi. Rosiile sunt bogate in vitamina A care este un puternic antioxidant.

Santatea tractului digestiv: Consumul de rosii previne atat constipatia cat si diareea, reduce starea de greata si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Rosiile contin cantitati ridicate de fibre reducand astfel simptomele de constipatie. Consumul unei cantitati corespunzatoare de fibre stimuleaza tranzitul intestinal si stimuleaza eliberarea sucurilor gastrice si digestive. 

Tensiune scazuta: consumul zilnic de rosii reduce riscul de hipertensiune. Acest lucru se datoreaza nivelului ridicat de potasiu gasit in rosii. Potasiul ajuta la dilatarea vaselor de sange, reducand tensiunea si imbunatatind circulatia.

Sanatatea pielii: rosiile ajuta la mentinerea sanatatii dintilor, oaselor, parului si pielii. Arsurile severe pot fi tratate cu suc de rosii. Consumul zilnic de rosii asigura protectia tenului impotriva efectelor nocive ale radiatiilor UV. Multe din produsele cosmetice impotriva imbatranirii contin extracte din rosii.

Previne infectii ale trectului urinar: Rosiile au un contiunt bogat de apa ceea ce stimuleaza urinarea actionand asemenea unui diuretic. Ele stimuleaza astfel eliminarea toxinelor din organism precum si a apei in exces, sarurilor si acidului uric.

Rosiile contin numeroase elemente nutritive, sunt gustoase si versatile. Este important ca el sa fie crescute corespunzator, fara a fi tratate cu diverse ingrasaminte si chimicale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu