marți, 17 martie 2015

Acupunctura, medicina straveche.



Acupunctura provie din China unde este practicata de mii de ani. Desi sunt anumite date care sugereaza ca aceasta ar fi fost practicata si in Europa acum cateva sute de ani, abia in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial a inceput sa se raspandeasca pe continental nostru.

Aceasta terapie consta in inserarea unor ace foarte subtiri prin pielea pacientului in anumite zone ale corpului (acele se insereaza la diferite adincimi). Stiintific, nu s-a demonstrat cum functioneaza, dar acupunctura are numeroase beneficii pentru sanatate.

Conform teoriei medicinei traditionale chineze, punctele de acupunctura sunt situate pe meridianele prin care circula energia vitala. Nu exista nicio dovada istorica, anatomica sau stiintifica ca aceste meridiane exista. Acupunctura este un subiect controversat pentru medicii si oamenii de stiinta din zilele noastre.

Potrivit WHO (World Health Organization) acupunctura este eficienta in tratarea a 28 de probleme de sanatate, insa pot exista chiar mai multe efecte terapeutice.

Acupunctura consta intr-un tratament saptamanal sau bilunar, marea majoritate a programelor de tratament dureaza pana la 12 saptamani. Vizita la acupuncturist consta intr-un examen si aprecierea starii de sanatate a pacientului si inserarea acelor. Majoritatea sedintelor nu dureaza mai mutl de 30 de minute

Acupuncturistul utilizeaza ace sterile. Pe masura ce acele sunt inserate pacientul trebuie sa le simta, initial fara a avea durere, insa pe masura ce acele ating adancimea corespunzatoare pacientul simte o intepatura usoara. Cateodata acele sunt incalzite sau stimulate electric inainte de a fi utilizate. Odata inserate acele raman in corp aproximativ 20 de minute.

Medicina traditionala chineza explica ca sanatatea este redata de echilibrul dintre extremele complementare yin si yan (forta vitala este cunoscuta sub numele de gi sau chi ). Chi este cel care curge prin meridianele corpului. Prin cele 350 de puncte de acupunctura din corp, meridianele si zonele de energie pot fi accesate. Boala este cauzata de lipsa echilibrului dintre aceste forte. Daca acele sunt inserate in anumite puncte si in combinatii corespunzatoare se spune ca fluxul de energie este reechilibrat corespunzator.
In anumite zone ale planetei acupunctura sete prezentata ca o neurostiinta. Punctele de acupunctura sunt zonele in care nervii, muschii si tesuturile conjunctive pot fi stimulati. Practicantii de acupunctura afirma ca aceasta stimuleaza circulatia sangvina, activand calmantele naturale din corp.

Desi acupunctura este folosita in mod traditional pentru anumite probleme, in prezent se folosete in combinatie cu alte tratamente pentru o multime de problem de sanatate. Reduce durerea si starile de greata dupa operatii. Acupunctura inainte si dupa operatii reduce durerea precum si cantitatea de calmante utilizate de pacienti pe perioada acestor procedee. In prezent incepe sa fie utilizata si in medicina veterinara.

Din ce in ce mai multi medici fizicieni accepta acupunctura ca modalitate de tratare a unei game variate de boli. Studiile au aratat ca acupunctura este utila in caz de: dureri de spate, dureri post-operatorii, hipertensiune, osteoartrita dar si chimioterapie ( deuce starile de voma si greata).

Atunci cand acupunctura este realizata corect nu este dureroasa si nu exista efecte secundare. Este o alternativa sanatoasa pentru persoanele care nu raspund la medicamentatie sau nu vor sa mai apeleze la aceasta.

Nu este recomandata persoanelor care utilizeaza medicamente pentru subierea sangelui, care sangereaza sau au iritatii atunci cand sunt inserate acele.
Acest tratament trebuie realizat de persoane specializate si cu ustensile sterilizate.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu