joi, 19 martie 2015

Ce probleme ascunde starea de oboseala?




Principala cauza a starii de oboseala este programul haotic de zi cu zi. In cazul in care oboseala persista este necesar sa schimbam stilul de viata. Timp de doua trei saptamani trebuie sa ne re-energizam prin mici schimbari: sa incercam sa ne odihnim mai bine, sa avem o alimentatie mai sanatoasa, o hidratare corespunzatoare, un supliment de vitamine si reducerea consumului de cafea si alcool.

Daca starile de oboseala persista dupa aceste schimbari, este necesar sa apelam la un medic specialist, deoarece acestea pot fi simptomele unor  afectiuni serioase.

Principalele boli care au drept simptome starile de oboseala sunt:

Anemia

Oboseala cauzata de anemie are drept cauza lipsa celulelor rosii din sange, celule care transporta oxigenul de la plamani catre tesuturi. Anemia poate fi cauzata de lipsa de fier sau vitamine, pierderi de sange sau boli cronice precum artrita reumatica, cancer sau blocaj renal. Femeile sunt predispuse anemiei, cauzate de lipsa de fier, datorita menstruatiei precum si datorita cresterii cantitatii de fier si vitamine necesare pe perioada sarcinii si alaptarii.

Starea de oboseala generala include simptome precum lipsa de concentrare, somn neodihnitor, batai rapide ale inimii, durere in piept si dureri de cap. Activitati simple precum urcatul scarilor si plimbarile usoare pe distante scurte cauzeaza oboseala.

Evaluarea anemiei include un examen fizic, analize ale sangelui (pentru a evalua nivelul celulelor rosii din sange).

Probleme ale glandei tiroide

Atunci cand exista probleme hormonale activitaile zilnice devin un  cosmar. Glanda tiroida, de dimensiunea unui nod de cravata, produce hormoni care controleaza metabolismul. O activitate crescuta a glandei tiroide accelereaza metabolismul, o activitate scazuta a acesteia (hipotiroidism ) incetineste metabolismul.

Printre primele simptome ale hipertiroidismului se remarca slabiciunea si oboseala musculara. Activitati precum mersul pe bicicleta sau urcatul scarilor devin obositoare. Printre alte simptome putem enumera: pierderea in greutate, senzatia constanta de temperatura, cresterea batilor inimii precum si senzatia de sete. Aceasta disfunctionalitate afecteaza in general femeile cu varste cuprinse intre 20- 30 de ani, dar poate aparea si dupa aceasta varsta. Hipotiroidismul cauzeaza oboseala, incapacitate de concentrare si febra musculara la cea mai usoara activitate. Alte simptome includ cresterea in greutate (datorita retentiei de apa), senzatia de frig (chiar daca afara este cald), ciclu menstrual mai abundent si dureros. Aceasta este des intalnit in randul femeilor care au depasit 50 de ani (aproximativ 10% din femeile care au depasit varsta de 50 de ani au hipotiroidism).

Bolile glandei tiroide pot fi diagnosticate  prin analiza sangelui.

Diabetul

Mai mult de un million de oameni sunt diagnosticati anual cu diabet de tip doi. Zaharul (denumit glucoza) este” carburantul “ care asigura functionarea organismului. Persoanele care sufera de diabet de gradul doi nu pot utiliza corespunzator glucoza iar aceasta se acumuleaza in sange. Fara a avea suficienta energie pentru functionarea corespunzatoare, diabeticii resimt o stare de oboseala generala. Alaturi de aceasta diabetul mai are simptome precum: sete excesiva, urinare frecventa, pierdere in greutate, iritabilitate, vedere intetosata.

Exista doua teste pentru descoperirea diabetului. Primul prin masurarea nivelului de glucoza din sange dupa opt ore de post sau prin testul oral de tolerare a glucozei (sangele este extras inainte de a consuma sirop de glucoza si apoi iar extras dupa 2 ore de la consumarea siropului).

Depresia

Depresia este o problema majora care afecteaza modul in care mancam, dormim sau modul in care ne privim. Fara tratament simptomele aceasteia pot dura saptamani, luni si chiar ani.

Fiecare individ experimenteaza depresia in mod propriu. Cele mai comune simptome sunt: scaderea nivelelui energetic,  modificarea calitatii somnului si a apetitului, probleme cu memoria si concentrarea, atitudine negativa.

Nu exista teste de sange care sa certifice instalarea depresiei insa doctorul o poate identifica prin o serie de intrebari. Daca simptomele enumerate mai sus persista perioade indelungate de timp sau intervin in desfasurarea activitatilor zilnice este recomandat sa se consulte un specialist. Oboseala, pierderea energiei, somnolenta excesiva sau insomnia, starile de nervozitate sau indispozitie, pierderea apetitului , nelinistea si iritabilitatea precum si simptome fizice care nu raspund tratamentului medicamentos (dureri de cap, problem digestive) sunt semne ce indica instalarea depersiei.

Artrita reumatica

Aceasta boala nu este usor de diagnosticat insa exista anumite semnale. Artrita reumatica apare atunci cand sistemul imunitar lupta impotriva sa si ataca tesuturile sanatoase ale articulatiiilor (de multe ori cauzand distrugeri ireversibile oaselor si cartilajelor).

Multe simptome (oboseala, energia scazuta, pierderea apetitului, dureri ale articulatiilor) sunt prezente si in alte afectiuni, precum fibromialgie sau lupus (alte forme de artrita). Reumatologistii afirma ca principalele simptome ale artritei sunt: intepenirea incheieturilor si zonelor limitrofe aproximativ o ora dimineata, inflamarea articulatiilor si a tesuturilor, inflamatii ale tesuturilor de sub piele, eroziunea oaselor din zona incheieturilor (detectabile prin radiografii).

Examenul fizic realizat de reumatologist furnizeaza informatii importante asupra bolii, insa exista si un test care indica prezenta unui factor rheumatologic in sange (aproximativ 80% din persoanele suferunde de artrita au obtinut rezultate pozitive la acest test dar el nu este considerat concludent).

Oboseala cronica

Oamenii care sufera de oboseala cronica nu se simt capabili sa duca la bun sfarsit activitatile zilnice. Printre simptome se numara: durerile de cap, durerile musculare, dureri ale incheieturilor, slabiciune, incapacitate de concentrare. Inca nu se cunoaste cauza exacta a acestei afectiuni.
Nu exista nici un test pentru determinarea ei , doctorul este cel care stabileste diagnosticul.

Apneea

Poti suferi de aceasta problema daca indiferent cat de mult dormi te trezesti obosit. Apneea este caracterizata de o scurta intrerupere a respiratiei in timpul somnului. Cea mai comuna forma este apnea obstructiva din timpul somnului, in care caile respriatorii se inchid pentru cateva secunde avand drept rezultat trezirea, pentru a putea respira din nou. Exista persoane care se trezesc de sute de ori pe noapte pentru  a putea respira.

Un prim semnal al apneei este sforaitul si senzatia de oboseala in ziua urmatoare. Apnea poate cauza boli de inima, tensiune ridicata si este important sa fie diagnosticata si tratata.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu