marți, 10 martie 2015

Patrunjelul, sanatate la indemana



Patrunjelul provine din zona mediteraneana a Europei de Sud. Este cultivat de mai bine de 2000 de ani, era crescut pentru scopuri medicinale. Vechii greci il foloseau pentru a decora atletii ce castigau olimpiadele dar si pentru decorarea cavourilor celor decedati. Se pare ca patrunjelul a inceput sa fie utilizat drept condiment in perioada Evului Mediu.

Valoarea nutritiva a patrunjelului este de cele mai multe ori subapreciata. Multi dintre noi nu stim ca aceasta planta este bogata in nutrienti. Patrunjelul contine doua componente cu beneficii pentru sanatate: uleiuri volatile si flavonoizi.

In studiile efecutate pe animale uleiurile volatile au inhibat formarea tumorilor, au activat anumite enzime care lupta impotriva radicalilor liberi (care ataca celulele din corp cauzand boli). Uleiurile volatile din patrunjel au actiune chimioprotectiva, neutralizand anumite substante cancerigene (cele provenite din fumul de tigara si fumul de gratar).

Flavonoizii din patrunjel actioneaza precum antioxidanti, combinandu-se cu moleculele hiper-reactive de oxigen (radicali liberi) pervenind astfel imbatrnirea prematura a celulelor. Patrunjelul este o sursa excelenta de vitamina C si vitamina A (prin concentratia ridicata de beta-caroten).

Vitamina C are numeroase functii in organismul uman. Este principalul antioxidant solubil in apa, eliminand radicalii liberi. Acest lucru explica de ce persoanele care consuma muncaruri bogate in vitamina C prezinta un risc scazut de boli precum: arteroscleroza, cancer de colon, diabet sau astm. Vitamina C este un puternic anti-inflamator, util in cazul artritei reumatice. Deoarece vitamina C este necesara functionarii optime a sistemului imunitar, consumul de patrunjel este indicat in remedierea starilor gripale.

Dietele bogate in mancaruri ce contin beta-caroten sunt asociate cu reducerea riscului de boli precum diabet si cancer de colon. Asemenea vitaminei C, beta-carotenul reduce simptomele de astm si artrita reumatica. Beta-carotenul este transformat de corp in vitamina A, un nutrient important pentru sanatatea sistemului imunitar (vitamina a fiind cunoscuta su denumirea de “vitamina anti-infectie”).

Patrunjelul este o sursa de acid folic si de una dintre cele mai importante vitamine B. Acestea joca roluri importante in numeroase functii ale organismului. Sunt extrem de importante in procesul prin care corpul transforma hemocistinele in molecul benigne. Hemocistinele sunt molecule periculoase, care in numar mare pot ataca vasele de sange. Nivelul ridicat al hemocistinelor este asociat cu cresterea semnificativa a riscului de infarct in cazul persoanelor care sufera de arteroscleroza sau boli de inima. Acidul folic este un element esential in procesul de diviziune celulara, fiind esential pentru prevenirea cancerului.

Deficitul de vitamina K este asociat cu un risc mai ridicat de fracture ale oaselor. Patrunjelul contine o cantitate suficienta de vitamina K ( sunt suficiente 10 fire de patrunjel) pentru a imbunatatii sanatatea oaselor si a imbunatatii absorbtia calciului in organism.

Consumul de fructe, legume si ierburi asigura un stil de viata sanatos. Corpul uman utilizeaza mult mai bine vitaminele si mineralele din prosusele naturale decat din suplimente (obtinute pe cale chimica).
Pentru a beneficia de calitatile nutritive ale patrunjelului este bine sa il consumam proaspat. Trebuie evitate frunzele ofilite sau galbene. Daca alegem patrunjelul uscat este important sa fie de cultura organica.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu