luni, 23 martie 2015

Tehnici de relaxare



Tehnicile de relaxare reprezinta o modalitate excelenta de a combate stresul si oboseala. Relaxarea este un proces care descreste efectele stresului asupra corpului si mintii. Tehnicile de relaxare sunt ultile in combaterea stresului de zi cu zi, dar si in cauzl unor boli precum cancerul sau durerea.Aceste tehnici sunt usoar de invatat si pot fi realizate de oricine.

Beneficiile tehnicilor de relaxare

Atunci cand ne confruntam cu numeroase responsabilitati sau in cazul diverselor probleme de santate, tehnicile de relaxare ocupa un loc important in viata de zi cu zi. Practicarea zilnica a acestor exercitii reduce simptome precum: reducerea batailor inimii, scaderea tensiunii, incetinirea respiratiei, reducerea activitatii hormonilor de stres, reducerea tensiunii musculare si a durerii cornice, imbunatatirea concentratiei si a dispozitiei generale, diminuarea senzatiei de oboseala, reducerea furiei si a frustrarilor, cresterea increderii in sine.

Pentru a maximiza efectele tehincilor de relaxare acestea trebuie utilizate impreuna cu alte metode, precum gandirea pozitiva, optimismul, miscarea, odihna corespunzatoare precum si sprijin din partea familiei si prietenilor.

Modalitati de relaxare

Specialistii in sanatate, precum cei care practica tehnici de medicina alternativa, doctorii si psihoterapeutii ne pot invata diverse tehnici de relaxare. Insa exista anumite tehnici pe care le putem invata singuri.

In general tehnicile de relaxare implica concentrarea atentiei asupra unor lucruri care ne calmeaza. Nu conteaza ce tehnica de relaxare se utilizeaza, ea trebuie practicata in mod regulat pentru a obtine beneficii maxime.

Exisata mai multe tipuri de tehnici de relaxare printer care:

Relaxarea autogena- termenul de autogen este folosit pentru a descrie ceva care imbina pe sine insusi, care exista prin sine insusi. Aceasta tehnica implica utilizarea de elemente vizuale cat si energia corpului pentru reducerea stresului.

Implica repetarea de cuvinte sau sugestii care induc o stare de relaxare a mintii si reduc tensiunea musculara. Spre exempul ne putem imagina un loc relaxant si apoi ne concentram pe relaxarea respiratiei, reducrea batailor inimii sau ne concentram pe experimentarea diverselor senzatii fizice precum relaxarea fiecarei maini sau a fiecarui picior.

Relaxarea musculara progresiva- aceasta tehnica se bazeaza pe usoara tensionare si apoi relaxare a fiecarui muschi. Aceasta ne ajuta sa ne concentram asupra diferentelor dintre tensionarea muschilor si relaxarea acestora, devenind astfel mult mai constienti de senzatiile fizice.

O modalitate de exersare a acestui tip de relaxare presupune incordarea si apoi relaxarea muschilor degetelelor de la picioare, urcandu-se apoi progresiv catre gat si cap. Se poate incepe in sens invers cu muschii din zona capului si a gatului si incheia cu relaxarea progresiva a muschilor de la picioare. Muschii trebuie incordati aproximativ 5 secunde urmand apoi o perioada de relaxare de 30 de secunde.

Vizualizarea- Aceasta tehnica de relaxare implica o calatorie vizuala intr-un loc sau o situatie linstitoare. In timpul vizualizarii trebuie utilizate cat mai multe simturi precum mirosul, vederea, sunetul sau atingere. Daca ne imaginam ca ne aflam pe o plaja la marginea oceanului trebuie sa ne gandim la mirosul de apa sarata, sunetul valurilor care se sparg la mal, caldura soarelui care ne incalzeste corpul. Este important ca aceste tehnici de relaxare sa se realizeze intr-un loc linistit.

Alte forme de relaxare include: respiratia, hipnoza, masajul, meditatia, tai chi,yoga, terapia prin muzica si arta.

Pe masura ce invatam tehnicile de relaxare devenim mult mai constienti de starea de tensiune musculara si alte senzatii fizice de stres. Odata ce recunostem starea de stres putem utiliza tehnicile de relaxare ca raspuns la simptomele de stres, oprind astfel instalarea diverselor probleme de sanatate.

Tehnicile de relaxare sunt niste abilitati. Trebuie sa avem rabdare cu noi insine. Nu trebie sa le transformam intr-un nou factor de stres. Daca o tehnica de relxare nu da roade putem incerca alta. In cazul in care eforturile noaste nu sunt suficiente  este important sa consultam un doctor.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu