sâmbătă, 14 martie 2015

Mituri despre cafeina...



Cate lucruri stim despre cafeina? Care sunt produsele care contin cafeina? Cele mai cunoscute surse sunt cafeaua si ceaiul negru. Insa cafeina este prezenta si in nucile de kola sau boabele de cacao. Cantitatea de cofeina, variaza de la produs la produs, de la 160 miligrame in anumite bauturi energizante pana la 4 miligrame in aproximativ 30 de grame de sirop de ciocolata. Cafeina este prezenta chiar si in cafeaua decofeinizata. Medicamentele care reduc durerea, cele pentru raceala sau pastilele de slabit contin cafeina in cantitati ce variaza de la 16 miligrame pana la 200 miligrame. De fapt cafeina intensifica efectele medicamentelor utilizate pentru diminuarea durerii.

Cafeina creaza dependenta

Exista un sambure de adevar in aceasta afirmatie. Cafeina este un stimulant al sistemului nervos central si consumul constant de cafeina poate cauza o usoara dependenta psihica. Insa cafeina nu afecteaza sanatatea fizica, psihica si sociala precum consumul de droguri.

Intreruperea brusca a consumului de cafeina poate avea anumite simptome o zi maxim doua, mai ales pentru persoanele care consuma mai mult de 2 cesti de cafea pe zi. Simptomele includ: dureri de cap, anxietate, oboseala, iritabilitate, dificultati in concentrare.

Cu alte cuvinte renuntarea la cafea poate determina cateva zile proaste. Totusi renuntarea la cafeina nu cauzeaza simptome severe si periculoase asa cum se intampla in cazul consumului de droguri sau alcool. Marea majoritate a specialistilor nu considera “dependenta” de cafeina o problema serioasa.

Consumul de cafeina cauzeaza insomnie

Cafeina este absorbita repede de corp si tot atat de repede este eliminata. Cafeina este procesata in mare parte de ficat, fiind necesare intre 5 si 7 ore pentru a elimina din corp jumatate din cantitatea consumata. Dupa 8 sau 10 ore 75% din cafeina este eliminata, astfel pentru marea majoritatea a oamenilor o ceasca, doua de cafea consumate dimineata nu afecteaza somnul.

Consumul de cafeina pe parcursul zilei poate infuienta calitatea somnului. In mod normal daca cafeaua este consumata cu 6 ore inainte de de somn nu cauzeaza insomnii. Insa sensibilitatea la cafeina variaza de la persoana la persoana in fuctie de metabolism si de cantiatea de cafeina consumata zilnic. Persoanele sensibile la cafeina pot experimenta si stari de nervozitate si probleme gastrointestinale.

Cafeina creste riscul de osteoporoza, boli de inima si cancer

Consumul zilnic moderat de cafeina (aproximativ 300 de miligrame – trei cesti de cafea) nu cauzeaza efecte secundare adultilor sanatosi. Persoanele care au tensinunea ridicata sunt mult mai vulnerabili efectelor secundare.

-osteoporoza si cafeina. Un consum ridicat de cafeina (peste 744 miligrame pe zi) creste pierderile de calciu si magneziu din urina. Putem regla pierderea de calciu prin consumul de cafea cu lapte. Persoanele in varsta sunt mult mai vulnerabile la efectele pe care le are cafeina asupra metabolismului calciului de aceea trebuie sa fie atente la consumul zilnic de cafeina.

-bolile cardiovasculare si cafeina. Persoanele sensibile la cafeina pot experimenta o usoara crestere a tensiunii pentru o scurta perioada de timp. Studiile au aratat ca nu exista nici o legatura intre cafeina si colesterol ridicat, batai iregulate ale inimii sau cresterea riscului de boli cardiovasculare. Este recomandat consultul doctorului in cazul persoanelor care au probleme cardiovasculare.

-cancerul si cafeina. Nu exista nici o legatura intre cancer si cafeina, aceasta din urma avand efect protectiv asupra anumitor tipuri de cancer.

Consumul de cafeina deshidrateaza corpul

Cafeina poate cauza nevoia de a urina mai des. Totusi licidul consumat in bauturile cu cafeina contrabalanseaza lichidul pierdut prin urinare. Chiar daca cafeina actioneaza asemenea unui usor diuretic, studiile au arata ca bauturile ce contin cafeina, consumate cu moderatie nu cauzeaza deshidratarea.

Cafeina este daunatoare pentru copii, care consuma cantiati mai mari decat adultii



In anul 2004 copii cu varste cuprinse intre 6 si 9 ani consumau in jur de 22 de miligrame de cafeina pe zi. Aceasta cantitate este considerata normala. Totusi bauturile pe baza de cafeina devin din ce in ce mai populare. Anumiti copii sunt sensibili la cafeina si dezvolta anxietate temporara sau iritabilitate. Marea majoritate a cantitatilor de cafeina ingerate provin din bauturi carbogazoase, bauturi energizante sau ceaiuri indulcite care contin nivele ridicate de zahar. Consumul dea astfel de bauturi fiin o principal cauza a obezitatii.

Cafeina remediu anti- mahmureala

Studiile au aratat ca oamenii cred doar ca aceasta substanta are efecte anti-mahmureala. Consumul de cafeina si alcool creste riscul de accidente.

Cafeina nu prezinta beneficii pentru sanatate

Orice consummator de cafea spune ca aceasta imbunatateste concentrarea, creste energia. Consumul de cafeina poate reduce riscul de boli precum: Parkinson, boli de ficat, cancer rectal si diabetul de gradul II.

Consumul excesiv de cafeina are efecte adverse si nu trebuie depasite cantitatea recomandata zilnic.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu